Presentatie met interactie

Interactie met het publiek tijdens de presentatie maakt het verschil tussen een boeiende presentatie en een matige presentatie.

In deze video wil ik iets vertellen over interactie, want interactie is vreselijk belangrijk bij je presentatie.


Video: presentatie met interactie

Meer video’s op ons YouTube kanaal

De presentatie valt of staat bij contact met je publiek. Laat ik het anders zeggen: een middelmatige en een goede presentatie onderscheiden zich door de interactie die tijdens een goede presentatie plaatsvindt.


Niet altijd makkelijk

Het is niet altijd even gemakkelijk om het publiek te betrekken. En dat heeft o.a. te maken met de grootte van de zaal. Als je een heel grote zaal hebt dan kun je niet iedereen een vraag stellen. Maar misschien kun je een aantal vragen stellen: Wat denk jij hiervan? Maar je kunt niet iedereen een vraag stellen, dus je kunt niet iedereen op die manier betrekken.


Publiek betrekken: grote zaal

Wat je wel kunt doen is een vraag stellen aan de hele zaal. Je kunt dan zeggen: Als je het ermee eens bent, vinger omhoog. En als je het er niet mee eens bent ga je staan. Hierdoor krijg je dus interactie: de zaal moet actie ondernemen.


Presentatie met interactie: kleinere zaal

Bij een kleinere zaal, bij minder publiek, is het veel makkelijker om interactie te verkrijgen. Je kunt dan heel persoonlijk aan iemand een vraag stellen: wat vind jij ervan? En zo krijg je interactie met het publiek.


Dus neem mee:

Probeer altijd interactie met het publiek te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de mensen betrokken bij je presentatie zijn. Je kunt hier nog meer over lezen in het artikel over het publiek betrekken.

En als je je presentatie serieus neemt, kijk dan vooral ook bij onze presentatiecursus op CD Winnend Presenteren.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. 


Presentatie met interactie was last modified: by

Twitter: @wuijsterrob

Presentatie met interactie was last modified: by