omgaan met onverwachte situaties

Omgaan met onverwachte situaties

Geschatte leestijd: 3 minuten

Omgaan met onverwachte situaties

Stel je voor dat iemand hard begint te kuchen of heel hard begint te lachen. Of er ontstaat een andere grappige, leuke of minder leuke situatie. Stel je voor dat iemand op de grond valt.


Wat doe je dan als spreker?

Meer video’s over presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Er zijn een heleboel situaties mogelijk die kunnen gebeuren tijdens je presentatie. En jij als spreker moet hierop anticiperen. Natuurlijk zijn er ook heel kleine dingetjes. Stel je voor dat iemand één keer kucht. Daar moet je als spreker natuurlijk niet op ingaan. Dan ga je gewoon door met je verhaal.


Omgaan met onverwachte situaties

Maar stel je voor dat er iets gebeurt dat werkelijk alle aandacht van de mensen trekt.

Er zijn sprekers die er dan voor kiezen om gewoon door te gaan met hun verhaal. Hier kun je voor kiezen, maar als je hiervoor kiest is het gevolg dat het publiek niet met je verhaal bezig is. Je publiek is met het incident bezig. Ze kijken ernaar, ze luisteren ernaar, ze zijn gewoon afgeleid.

Je kunt er dan beter aan toegeven. Als er een incident plaatsvindt kun je er beter op inspringen. Lach, of zeg even niet meer. Of maak een vriendelijke, leuke of grappige opmerking. Doe in ieder geval iets. Lach mee.

Je zult zien dat als je dat doet en je het publiek even de tijd geeft om aandacht te geven aan datgene dat er gebeurde, je gelijk de aandacht weer terug kunt pakken en verder kunt gaan met je verhaal.


Onverwachte situaties

Dus als er iets onverwachts gebeurt, kijk dan of het iets kleins is. Als het iets heel kleins is dat de aandacht niet zo erg trekt, ga dan gewoon verder met je verhaal.

Maar als het iets is dat enorm de aandacht trekt, stop dan met je verhaal. Spring even in op het incident. Ga erop in. Bemoei je ermee. Laat zien dat je het ook gezien of gehoord hebt. En ga daarna, nadat iedereen even gelachen heeft of niet gelachen heeft, weer verder met je verhaal.

Lees direct verder: Met zelfvertrouwen presenteren. Of lees verder bij onze presentatiecursus op CD, want dat is de snelweg voor mensen die beter willen leren presenteren.

Ben ik misschien de ideale spreker voor je bedrijfsevenement? Neem dan contact met me op. En wist je dat je me ook kunt boeken via Quality Bookings?

Gepubliceerd op: 16-12-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 6-9-2021