Home » Zakelijk speechen » Met kracht presenteren en het publiek overtuigen

Met kracht presenteren en het publiek overtuigen

Geschatte leestijd: 6 minuten

Met kracht presenteren en het publiek overtuigen

Er zijn manieren om het publiek te overtuigen. Jij als spreker kunt deze manieren gebruiken. Er is één dominant aspect bij het overtuigen van het publiek. En dat aspect is: presenteer met kracht!

Met kracht presenteren en het publiek overtuigen

Vraag uit het publiek

De mooiste dingen ontstaan door de interactie tussen mensen onderling. Tijdens een training die ik afgelopen week gaf vroeg iemand aan me:

Rob, hoe kun je de boodschap krachtig presenteren?

Wauw wat een supervraag! Deze vraag heeft er voor gezorgd dat ik dit artikel geschreven heb.

Jij als spreker wil je boodschap krachtig presenteren en goed overbrengen. Waarschijnlijk wil je ook dat iedereen onder de indruk is van je krachtige manier van presenteren.

Inhoudelijk sterke presentaties

Veel presentaties zijn inhoudelijk sterk en er worden een heleboel overtuigingstechnieken toegepast. Maar lang niet altijd is het publiek echt overtuigd!

En dat komt omdat de presentatie niet krachtig genoeg is. Met andere woorden: de presentatie en de manier van presenteren hebben te weinig overtuigingskracht. Hierdoor hebben de presentatie en manier van presenteren te weinig invloed op het publiek.

Video: met kracht presenteren

In deze video reik ik je een aantal presentatietechnieken aan om met kracht te presenteren waardoor de boodschap bij het publiek binnenkomt. Waardoor je het publiek kunt overtuigen. Door deze presentatietechnieken krijgt je boodschap meer kracht. Daardoor heeft je presentatie invloed op je publiek.

De manieren waarover ik vertel hebben te maken met je stem, je woordgebruik, de zinnen die je formuleert en de manier waarop je jezelf als spreker in de ruimte presenteert. Laat je je zien of verschuil je je? Je positiekeuze in de ruimte heeft een grote invloed op hoe het publiek de presentatie en jou als spreker ervaart. Krachtig of slap?

Als je het publiek wilt overtuigen en als krachtige spreker wil worden gezien bekijk dan de video en pas de presentatietechnieken toe. Overtuig het publiek door het geven van een krachtige presentatie.

Video: met kracht presenteren

Met kracht presenteren en het publiek overtuigen

  • Gebruik krachtige woorden: zeker,  absoluut, zonder twijfel.
  • Spreek met een krachtige stem zonder te schreeuwen. Wees niet te shy, wees niet te verlegen, laat je duidelijk horen.
  • Laat je zien, verschuil je niet. Presentatiesoftware dient niet om de aandacht van jou af te leiden. Een spreekgestoelte dien niet om jezelf achter te verschuilen.

Publiek overtuigen: laat anderen het vertellen

Stel je nu eens voor dat ik een presentatie moet geven aan potentiële klanten. In dit voorbeeld wil ik een presentatietraining aan deze mensen verkopen.

Ik zou kunnen zeggen: “de trainingen zijn waardevol, nuttig en bruikbaar.” En ik zou kunnen zeggen: “de mensen die de trainingen gevolgd hebben zijn super tevreden”.

Komt dit goed over? Of denken mijn potentiële klanten: “Natuurlijk zegt hij dat om meer trainingen te kunnen geven”?

Sharon van Engelen

Sharon van Engelen

Rob, bedankt voor je geweldige presentatie. Vol passie en energie nam je ons mee in jouw verhaal. Zo herkenbaar allemaal! Heerlijk als je geïnspireerd naar huis gaat en thuis aankomt vol ideeën.

Boodschap krachtig presenteren: getuigschrift

Boodschap krachtig presenteren

Een andere mogelijkheid is om in mijn presentatie een getuigschrift te laten zien van iemand die de training gevolgd heeft. Dit komt betrouwbaarder, overtuigender en krachtiger over. Bovendien is het nog verifieerbaar. Het publiek raakt hierdoor sneller en eenvoudiger overtuigd van de boodschap!

In de video hieronder laat ik zien hoe je op deze manier de boodschap krachtig kunt overbrengen.

In sommige situaties zeggen woorden van anderen meer dan je eigen woorden. Het kan ook gebeuren dat de woorden van iemand anders net dat laatste zetje zijn waardoor de toehoorders overtuigd raken van je boodschap.

Dus laat anderen spreken over het onderwerp en thema waarover je spreekt! Bijvoorbeeld iemand die je mening deelt of die dezelfde ervaring heeft.

Laat anderen spreken

Laat anderen spreken

Stel je voor dat jij vindt dat de medewerkers van jouw bedrijf niet klantvriendelijk handelen. Je kunt je mening versterken door iemand aan het woord te laten die ook vindt dat de medewerkers niet klantvriendelijk handelen. Dat kunnen een klant of een toevallige passant zijn. Hierdoor krijgt jouw boodschap meer kracht!

Liefst iemand met gezag

Als je iemand anders laat spreken kies dan bij voorkeur voor iemand die geloofwaardig is en die gezag heeft. Kies iemand die zich op dit gebied al bewezen heeft en status heeft.

Je kunt iemand kiezen door zijn of haar citaat of onderzoek in je presentatie te vermelden. Een andere mogelijkheid is om iemands ervaring en mening te vertellen. Ook kun je een zelfgemaakt filmpje met of zonder tekst gebruiken.

Misschien heeft iemand een goed artikel of een goed boek geschreven over het thema waarover je spreekt. In dat geval kun je dat artikel of boek gebruiken om je eigen mening meer kracht te geven!

Publiek overtuigen: voeg pit toe

Voeg pit toe

Voeg meer pit toe terwijl je spreekt in het openbaar. Laat tijdens je presentatie iemand “praten” die jouw mening en/of ervaring deelt. Hierdoor zullen de luisteraars ook eerder je mening delen met alle positieve gevolgen van dien.

Heb jij misschien ook nog een vraag of worstel je ergens mee? Stel je vraag in het reactieveld hieronder en ik ga mijn best doen om een goed antwoord te geven.

Krijg meer succes als spreker door het geven van een krachtige presentatie en lees direct verder over hoe je de boodschap goed kunt overbrengen.

Hulp bij leren presenteren

Als je hulp nodig hebt met je presentatie, weet dan dat je er niet alleen voor hoeft te staan als je dat niet wilt. Wij hebben een uitstekende presentatiegids voor winnende presentaties op CD gezet.

Ik wil mijn netwerk op LinkedIn graag uitbreiden. Ik ben een motivational speaker. Vind je het leuk om je op LinkedIn met me te verbinden?

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team