Levendige presentatie creëren

levendige presentatie
Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Levendige presentatie creëren
levendige presentatie

Een levendige presentatie: of een presentatie levendig is hangt van meerdere factoren af. Ik wil je hier een aantal belangrijke tips geven voor een dynamische en levendige presentatie.


Een levendige presentatie

1. Gebruik een flip-over

Als je voor een enorm groot publiek spreekt is het gebruik van een flip-over af te raden aangezien het van grote afstand moeilijk te zien is. Voor een kleiner publiek is het een geweldig hulpmiddel.

Als je een flip-over gebruikt kun je het publiek redelijk eenvoudig geconcentreerd en betrokken houden.

Ook is het mogelijk om de spanning juist van de presentatie af te houden. Je kunt bewust een woord verkeerd schrijven, je kunt vragen hoe je een woord spelt, je kunt vragen of iedereen het kan lezen en je kunt aangeven ‘’dat jullie mijn handschrift kunnen lezen.’’

Dit is de eerste tip voor een levendige presentatie.

2. Gebruik twee flip-overs

Zet twee flip-overs neer aan de buitenkanten van de ruimte. Hierdoor kun je meer bewegen tijdens de presentatie en ben je niet zo erg gebonden aan de ruimte waar je flipover staat.

Je kunt hierdoor vrijuit bewegen aangezien op korte afstand een flip-over opgesteld is. Als de ruimte groot is kun je er zelfs voor kiezen om drie flip-overs op te stellen

Video: een levendige presentatie

De toepassing van deze tip zorgt voor dynamiek in je presentatie. Kijk hier eens naar deze video:

Aandacht vasthouden

3. Laat het publiek bewegen

Ook bij een boeiende presentatie heb je kans dat het publiek indut als het langere tijd stil zit. Daarom is het verstandig is om het publiek af en toe te laten bewegen.

Laat de mensen bijvoorbeeld hun vinger opsteken of vraag ze te gaan staan als ze het met je eens zijn. Hierdoor blijft het publiek geconcentreerd.

4. Vertel verhalen

Verhalen blijven hangen bij het publiek en het is voor het publiek ook leuk om naar verhalen te luisteren.

Je kunt als spreker waargebeurde verhalen vertellen, maar een verzonnen verhaaltje met een bepaalde clou is ook zeer geschikt om iets te verduidelijken. Of gebruik metaforen.

5. Vragen stellen maakt je presentatie levendig

Naast het stellen van vragen aan het publiek ben ik er voorstander van om het publiek vragen te laten stellen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Van te voren kun je aangeven dat ze tijdens de presentatie vragen kunnen stellen. Hierdoor wordt je presentatie dynamischer.

Natuurlijk hoef je niet direct de vraag te beantwoorden. Je kunt ook zeggen dat je erop terug komt. Als je er weer op terug komt kun je zeggen: “u had een terechte vraag en die zal ik nu beantwoorden.”

Hierdoor wordt de band tussen het publiek en jou als spreker hechter en wordt de presentatie levendiger doordat je hierdoor meer interactie krijgt.


Levendige presentatie

Pas deze tips toe en je zult zien dat ze een recept zijn voor een levendige presentatie.

Als je meer tips wilt over zakelijk presenteren, dan kun je die vinden in onze handleiding voor betere presentaties. En we hebben natuurlijk ook onze presentatiecursus op CD om je te ondersteunen.


Pijltje
Levendige presentatie creëren was last modified: by

Ik ben een leuke spreker met een goed verhaal. Zou je het leuk vinden met me te linken op LinkedIn?

Levendige presentatie creëren was last modified: by