Kleding bij je presentatie

Kleding bij je presentatie

Kleding bij je presentatie: wat trek je aan als alle ogen op je gevestigd zijn? Bij de keuze van je kleding zijn een aantal factoren belangrijk:

  • het moet lekker zitten en bij je passen
  • je moet je er vrij in kunnen bewegen
  • je kleding moet bij de gelegenheid passen
  • wat je aantrekt moet passen bij de boodschap die je wilt overbrengen
  • je kleding moet contrasteren met de achtergrond (!)

Kleding bij je presentatie

Als alle ogen op je gevestigd zijn is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je er goed uitziet: wat je draagt moet ondersteunend zijn voor je zelfvertrouwen. Je kleren moeten dus passen bij wie jij als persoon bent. De kleur van je kleren moet bij je passen en het model moet bij je persoonlijkheid passen.


Vrij kunnen bewegen: het kostuum dat je kiest mag je vrijheid om te bewegen niet belemmeren. Tijdens je speech kan het goed zijn om ondersteunende gebaren te maken en dan mag je kleding je niet belemmeren of in de weg zitten.


Bij de gelegenheid passen: de kleren die je kiest moeten bij de gelegenheid passen: een speech bij een huwelijk vraagt om andere kleding dan een speech bij een begrafenis. Dat zal geen toelichting nodig hebben.


Bij je boodschap passen: wat je aan hebt moet ook passen bij de boodschap die je wilt overbrengen: slecht nieuws vraagt om andere kleding dan goed nieuws. Had je daar al aan gedacht?


Kleding moet contrasteren: maar dan het belangrijkste: zorg voor contrast met de achtergrond!


Kijk even naar deze video, dan kan Rob je laten hoe belangrijk is het is dat de kleren die je draagt contrasteren met de achtergrond, want anders ben jij niet te zien. Denk hieraan bij het kiezen van je kostuum.

Video

Video van Rob: waar moet je aan denken bij het kiezen van je kleding?

Meer presentatievideo’s op YouTube

Charisma

Wat je draagt kan je charisma ondersteunen. Een goed boek hierover is onderstaand boek:

Overtuigen door uitstraling
Overtuigen door uitstraling

Overtuigen door uitstraling

van Lida van Doorn

Van dit boek zul je ook na je presentatie plezier hebben

Adviseren

En als je functie het met zich meebrengt dat je mag verwachten vaak voor publiek te gaan spreken, overweeg dan om je persoonlijk te laten adviseren.

Natuurlijk: het gaat om de presentatie en niet om wat je draagt, maar onderschat het belang van het juiste kostuum niet, want de juiste kleding zal beslist helpen om je persoon en je boodschap met elkaar te verbinden, waardoor je eenduidig bent en je boodschap beter overkomt.

Maar we hebben nog veel meer tips. Deze tips kun je vinden in de handleiding spreken voor publiek. En natuurlijk ook op onze CD Winnend Presenteren.

En als het direct meer wilt weten over kleuren in je presentatie: meer kun je vinden in de rubriek kleurgebruik in presentaties.


Gratis: winnende presentatietips

Checklist voor presentaties

We willen je graag helpen en bieden je daarom kosteloze tips (eens per maand) plus onze checklist voor presentaties.

Gewoon even ophalen en als het niet bevalt kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

Kleding bij je presentatie was last modified: by
Kleding bij je presentatie was last modified: by