Inhoud van je presentatie

Inhoud van je presentatie

De inhoud van je presentatie

Moet jij binnenkort een presentatie geven en ben je je nu druk aan het voorbereiden voor de presentatie? Helemaal goed. De voorbereiding van je presentatie is enorm belangrijk.


Inhoud presentatie

Je denkt na over de inhoud van de presentatie: wat je wilt vertellen, wat je niet wilt vertellen. En wat je belangrijk vindt of wat je minder belangrijk vindt. Wat de essenties zijn, wat je hebt meegemaakt. Je denkt na over het aantal voorbeelden dat je wilt geven en je bedenkt de voorbeelden die je wilt geven. En dat is allemaal top, heel erg goed.


Meer video's over presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Stem af op je publiek

Maar realiseer je wel heel erg goed dat je de presentatie niet voor jezelf geeft, maar voor het publiek.

Daarom denk ik dat het altijd heel erg belangrijk is dat je de presentatie voorbereid voor het publiek. Met andere woorden: je moet jezelf niet centraal stellen en dus niet gaan bedenken wat jij wilt vertellen, maar je moet eigenlijk gaan bedenken wat belangrijk is voor het publiek, voor de zaal, voor de mensen, voor de luisteraars.

Wat willen zij graag horen? Wat is voor je publiek van belang? Waar kunnen ze iets mee? Waar hebben ze iets aan?

Als je vanuit dit oogpunt de presentatie gaat voorbereiden en ook gaat geven, zul je zien dat het veel eenvoudiger is om de aandacht van het publiek te houden. En om het publiek bij je presentatie te betrekken. Het is heel moeilijk om de aandacht van het publiek te pakken en te houden als het publiek gewoon niet geïnteresseerd is in het onderwerp.

Denk aan je publiek

Zou jij het leuk vinden als ik je iets ga vertellen over paddenstoelen terwijl dit je eigenlijk helemaal niets interesseert? Of misschien dat ik iets ga vertellen over een klein moertje waarover jij dan denkt: Wat moet ik ermee?

De inhoud van je presentatie

Juist, dat interesseert je weinig en daardoor verslapt je aandacht en ben je er ook niet bij betrokken. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat het publiek interesseert en daar op in te spelen.

Je was bezig om je presentatie voor te bereiden, misschien moet je er nog aan beginnen. Maar het uitgangspunt is: het publiek. Schrijf de presentatie en presenteer ook naar het publiek toe. Dan zul je zien dat het veel makkelijker gaat.

En onze gids voor boeiende presentaties Winnend Presenteren kan je ook enorm helpen.

En hoe ga je je presentatie indelen?

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ik geef inspirerende speeches.

Gepubliceerd op: 7-5-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 6-9-2021