Handleiding spreken voor publiek

Handleiding spreken voor publiek

Handleiding spreken voor publiek, voor mensen die straks het podium beklimmen en die zich hier nu op willen voorbereiden. In deze handleiding voor sprekers vind je alle tips en aanwijzingen die je nodig hebt. 

Spreken in het openbaar voor dummies

Je vindt hier massa’s verwijzingen naar artikelen waar je de antwoorden op je vragen in zult vinden


Handleiding spreken in het openbaar: nerveus

Als je een presentatie gaat houden terwijl je geen ervaring hebt of nog niet veel ervaring hebt, dan is het heel gewoon dat je je vooraf gespannen voelt. Die spanning zorgt dat je beter gaat presteren en beter gaat presenteren. Spanning is iets anders dan angst.


Toch zijn heel veel mensen echt bang voor spreken in het openbaar. Als jij ook echt bang bent, begin dan met te oefenen zonder publiek. Hoe je dat kunt doen en toch feedback kunt krijgen kun je lezen in het artikel over presenteren zonder publiek. En vraag je ook vooral af waarom juist jij de presentatie mag geven. Want dat zegt toch wel iets over jou.


Spreekangst

Als spreekangst bij het voorbereiden van je presentatie je grootste probleem is, dan is het oefenen van je presentatie één van de belangrijkste zaken om op te focussen. Hoe meer je geoefend hebt, hoe rustiger je zult worden. En je hoeft beslist niet te oefenen met publiek. Oefenen kan ook zonder publiek.


Zorg dat je alles wat je wilt gaan zeggen al talloze malen eerder hebt gezegd. Zorg dat alle zinswendingen bekend voor je zijn. Als je heel erg bang bent dan zul je je vermoedelijk niet snel inschrijven voor een presentatietraining. Dat is wel jammer want als je zelfvertrouwen toeneemt dan neemt je angst af. Maar als je nog niet zover bent dat je dit durft, dan kan onze presentatiecursus op CD je ook ondersteunen.

Volgende pagina: de voorbereiding


Gratis: winnende presentatietips

Checklist voor presentaties

We willen je graag helpen en bieden je daarom kosteloze tips (eens per maand) plus onze checklist voor presentaties.

Gewoon even ophalen en als het niet bevalt kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

Handleiding spreken voor publiek was last modified: by

Handleiding spreken voor publiek was last modified: by
Pages ( 1 of 6 ): 1 23 ... 6Next »

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.