Handleiding spreken voor publiek

Handleiding spreken voor publiek, voor mensen die straks het podium beklimmen en die zich hier nu op willen voorbereiden. In deze handleiding voor sprekers vind je alle tips en aanwijzingen die je nodig hebt. 

Spreken in het openbaar voor dummies

Je vindt hier massa’s verwijzingen

naar artikelen waar je de antwoorden op je vragen in zult vinden

Inhoud

Handleiding spreken in het openbaar: nerveus

Spanning of angst?

Als je een presentatie gaat houden terwijl je geen ervaring hebt of nog niet veel ervaring hebt, dan is het heel gewoon dat je je vooraf gespannen voelt. Die spanning zorgt dat je beter gaat presteren en beter gaat presenteren. Spanning is iets anders dan angst.

Toch zijn heel veel mensen echt bang voor spreken in het openbaar. Als jij ook echt bang bent, begin dan met te oefenen zonder publiek. Hoe je dat kunt doen en toch feedback kunt krijgen kun je lezen in het artikel over presenteren zonder publiek.

En vraag je ook vooral af waarom juist jij de presentatie mag geven. Want dat zegt toch wel iets over jou.

Spreekangst

Als spreekangst bij het voorbereiden van je presentatie je grootste probleem is, dan is het oefenen van je presentatie één van de belangrijkste zaken om op te focussen. Hoe meer je geoefend hebt, hoe rustiger je zult worden. En je hoeft beslist niet te oefenen met publiek. Oefenen kan ook zonder publiek. Zorg dat je alles wat je wilt gaan zeggen al talloze malen eerder hebt gezegd. Zorg dat alle zinswendingen bekend voor je zijn.

Als je heel erg bang bent dan zul je je vermoedelijk niet snel inschrijven voor een presentatietraining. Dat is wel jammer want als je zelfvertrouwen toeneemt dan neemt je angst af. Maar als je nog niet zover bent dat je dit durft, dan kan onze presentatiecursus op CD je ook ondersteunen.

 

Handleiding voor sprekers: voorbereiding

Presentatie voorbereiden

En dan ga je je presentatie voorbereiden. Vaak stellen mensen dit uit. Maar dan neemt de tijdsdruk toe. En de stress neem dan dus ook toe. Begin daarom vroeg met de voorbereidingen zodat je geen extra stress krijgt door de tijdsdruk. Je kunt hier een tijdschema vinden dat je kan helpen bij het maken van een weekplanning waar je ook echt iets aan hebt.

In deze fase ga je ook bedenken wat het doel van je presentatie is. Waarom ga je presenteren? Wat wil je bereiken?

En voor wie ga je spreken? Welke mensen verwacht je in het publiek? Waarom zijn ze daar? En wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van deze mensen?

En waar ga je spreken? Hoe zit die ruimte er uit? Voor welke achtergrond ga je spreken en wat zou dat moeten betekenen voor de kleding die je kiest?

 

Handleiding spreken voor publiek: opbouw

Opbouw van je presentatie

De volgende stap is dat je gaat bedenken wat je precies wilt gaan vertellen en hoe je dat vertellen op een manier waardoor mensen je presentatie ook kunnen volgen. Het is belangrijk dat mensen de draad vast kunnen houden. Daar kun je voor zorgen door een goede structuur aan te brengen in je presentatie.

Ga je hier software bij gebruiken en als je dat gaat doen, welke software ga je dan gebruiken? Of ga je misschien een flip over gebruiken en als je hiervoor kiest, hoe ga je de presentatie dan dynamisch en leuk maken?

Humor in je presentatie

En heb je ook gedacht aan humor of zelfspot in je presentatie?

 

Handleiding speechen voor publiek: on stage

Op het podium

En dan komt het moment dat je de presentatie ook echt gaat houden. De meeste mensen zien het moment waarop ze podium opgaan als de start van de presentatie. Maar je kunt er veel voordeel van hebben als je iets eerder begint en vooraf het ijs met het publiek breekt.

En wat je verder ook doet: zorg in ieder geval voor een sterke start van je presentatie want de eerste seconden zijn cruciaal.

Maar het is ook erg belangrijk dat je aandacht vast blijft houden en dat je daarvoor een plan maakt. Wat ga je doen als mensen beginnen te gapen en op hun horloge kijken? Jij staat daar op het podium en jij moet dus de touwtjes in handen nemen. Jij bepaalt wanneer de presentatie voorbij is. Dus je moet iets doen om het publiek weer te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld een energizer gebruiken. Maar er zijn meer manieren om het publiek alert en scherp te houden. En dat moet je vooraf plannen. Denk daar dus over na.

En gewoon puur praktisch: wat je doe je met je lichaam? Hoe sta je bij je presentatie? En waar laat je je handen?

 

Handleiding spreken voor publiek: problemen

Hoe reageer je als …

Ook als je je presentatie tot in je puntjes hebt voorbereid zul je met problemen te maken krijgen. Er gebeurt bijvoorbeeld iets waardoor alle aandacht naar het incident gaat. En als de aandacht naar een incident gaat, dan is de aandacht niet bij je presentatie. Wat doe je dan?

Of je dacht te gaan presenteren met PowerPoint of Prezi, maar de apparatuur werkt niet. Dat kan echt gebeuren. Natuurlijk moet de organisatie ervoor zorgen dat alles werk. Maar ook al is dat zo: daar heb je niets aan. Want jij staat op dat moment op het podium voor een zaal met mensen die iets van je verwachten. Ook hier moet je vooraf over nadenken.

 

Handleiding spreken voor publiek: beëindiging

Het einde van je presentatie

Het einde van je presentatie is iets waar je echt goed over moet denken, want het einde van je presentatie kan ervoor zorgen dat je publiek ook echt iets gaat doen. En het einde is belangrijk voor de indruk die je achterlaat.

En daarna mag je gaan bepalen of je presentatie succesvol was. Of niet.

 

Handleiding spreken voor publiek: doelen

Doelgroepen

Presentaties hebben een doel en ze hebben een doelgroep. Je geeft een presentatie niet voor jezelf maar je hebt er een plan mee en je hebt een doelgroep.

Je doelgroep is bijvoorbeeld je personeel of je plan is iets te verkopen in een sales presentatie.

Of misschien ga je spreken bij TEDx of Pecha Kucha.

Bij het voorbereiden van je presentatie houd je hier rekening mee.

 

Spreken voor publiek: trainingen

Trainingen spreken in het openbaar

Een handleiding is handig, maar de beste manier om te leren spreken voor publiek is: volg een training. In een training leer je de fijne kneepjes van het vak. Onze trainingen vind je hier. 

Bekijk de trainingen

Onlangs volgde ik een masterclass presenteren van Rob Wuijster Top Meeting. Dit is mogen leren van de beste! Intensief, inspirerend en motiverend.

Rob laat geen moment onbenut om te laten zien dat de lat hoger kan. Ik weet nu waar mijn kracht ligt en wat ik tot nu toe heb laten liggen. Hij helpt mij het beste uit mijn presentaties te halen.

Een aanrader voor ondernemers, sprekers en woordvoerders.

Marisca Urbanus van den Honaard, WIQ Support
Marisca Urbanus van den Honaard
Handleiding spreken voor publiek was last modified: by

Handleiding spreken voor publiek: met dank aan Jan Mesaros voor de uitgelichte afbeelding.

 

Handleiding spreken voor publiek was last modified: by