Goede presentatie training

Waar een goede presentatie training in het algemeen aan voldoet? Weet jij waar een goede presentatie training aan zou moeten voldoen? Ik ga het je hier vertellen.

Nut van een goede presentatie training

Presentatie training volgen? Zie jij als leidinggevende, manager, directielid of ondernemer in dat het geven van presentaties een belangrijk onderdeel van je werk is?

Door het geven van een goede presentatie kun je immers de boodschap goed overbrengen. Ook kun je mensen overtuigen, motiveren en tot actie aan zetten. Door het geven van een goede presentatie kun je zelfs opdrachten krijgen waardoor je de omzet kunt verhogen. Dit zijn vele redenen om goed te willen leren presenteren.

Iedereen kan leren spreker in het openbaar

Het geweldige nieuws is dat iedereen goed kan leren spreken in het openbaar. Er zijn veel ondernemers en bedrijven die presentatietrainingen aanbieden. Ze claimen allemaal dat ze de kennis en vaardigheden in huis te hebben om je goed te leren presenteren.  Je vraagt je af waar je de presentatie moet gaat volgen. Er zijn zoveel aanbieders.

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste presentatie training heb ik dit artikel geschreven. In dit artikel staan veel voorwaarden waaraan een goede presentatie training moet voldoen.

Je kunt de informatie in dit artikel vergelijken met de informatie die je op de websites van de verschillende trainingsbureau’s kunt vinden. Als het niet op hun websites staat kun je er natuurlijk ook naar vragen en het je toe laten sturen.

Prijs

Meestal komt  de prijs als laatste aan bod. Toch wil ik hiermee beginnen omdat de prijs een enorme invloed heeft op de  uiteindelijke keuze.

Voorbeeld

Mijn vrouw en ik zijn enthousiaste kampeerders. Voorheen kochten we altijd goedkope tentjes. Deze tenten zagen er mooi uit, maar waren eigenlijk erg oncomfortabel. We konden er niet in koken (brandgevaar), ze waren snel stuk, bij heftige wind waaide de tent weg.

Zodra het regende zaten we in de tent en konden niet door de raampjes kijken door de druppels op het plastic.  Het is zelfs een keer voorgekomen dat we de vakantie eerder afbraken omdat het gewoon écht afzien en onplezierig was.  We hadden een tent, maar die was verre van ideaal en hij voldeed niet aan onze verwachting van kamperen. We waren het zat!

Twee jaar geleden kochten wij de Mercedes onder de tenten. We kochten een De Waard tent. Deze tent was duur, erg duur! Tijdens een vakantie in Bretagne kwamen we er achter dat we veel plezieriger kampeerden.

(Tekst gaat onder de afbeelding verder)

de waard tent goede presentatie training

De typische Hollandse tent staat als een huis en is stormvast. Als het waait zit je uit de wind en bij regen zit je overdekt en kun je gewoon naar buiten kijken. Daarnaast kun je ook binnen koken. Het kamperen werd hierdoor veel plezieriger en comfortabeler.

We betaalden veel meer voor deze tent, maar het gemak, comfort en het plezier dat we er voor terug kregen was veel groter. En wat zeggen we nu: “Hadden we dit maar veel eerder gedaan”.

Goede presentatie training

Dit geldt ook voor de prijs van een presentatie training. Houd de prijs/kwaliteit-verhouding in de gaten.  Misschien is een presentatie training wel veel duurder, maar leer je van deze training veel meer dan van goedkopere trainingen. Laat je dus niet afschrikken door de prijs, maar kijk wat het voor je oplevert. Goedkoop is vaak duurkoop! Als je een presentatie training gaat kiezen, kies dan een goede presentatie training.

Goede presentatie training

Hieronder zal achtereenvolgens aanstippen aan welke eisen een goede presentatie training zou moeten voldoen. Lees het eens rustig door en kijk eens of je hier de logica van inziet en of je het met me eens kunt zijn.

Ervaring van de presentatie trainer

Dit lijkt een open deur, maar besef dat veel presentatie trainers zelf zelden of nooit spreken in het openbaar.

Zeg eens eerlijk, als je je laat adviseren over je beleggingen, kies je dan iemand die zelf niet aan beleggen doet? Heb je er een goed gevoel bij als iemand die geen praktijkervaring heeft jou gaat adviseren over je beleggingen en je pensioen?

En waarom zou je dan een presentatie training gaan volgen bij een presentatie trainer die zelden of nooit spreekt in het openbaar?

Een presentatie training geven en spreken in het openbaar hebben een overlap met elkaar. Bij het spreken in het openbaar  wordt daarnaast een beroep gedaan op andere vaardigheden. En deze vaardigheden kan iemand je alleen aanleren als hij zelf veel spreekervaring heeft. Mijn advies is: volg een presentatie training bij een trainer die zelf aantoonbaar veel spreekervaring heeft.

Kans om te oefenen

  • Ga je tijdens de presentatie training daadwerkelijk een presentatie geven?

Het is niet alleen belangrijk dat je kennis en vaardigheden aangereikt krijgt.  Vooral als je nog niet zo veel ervaring met het presenteren hebt is het ook noodzakelijk om de aangereikte handvatten in de praktijk te oefenen en uit te proberen.

Vervolgens is het belangrijk dat je feedback op deze gegeven presentatie krijgt. Check of het geven van een speech bij de presentatie training ingepland is. Informeer ook of deze presentatie op video opgenomen wordt. Je zelf terugzien op video heeft een enorm leereffect!

Goede presentatie training: kans op te oefenen

Inhoud van de training

  • Worden alle noodzakelijke onderwerpen in de presentatie training behandeld?

Het is wenselijk dat tijdens een presentatie training alle facetten van het presenteren behandeld worden. Hieronder een opsomming van onderwerpen die tijdens een training behandeld en besproken moeten worden. Check of deze facetten tijdens de presentatietrainingen behandeld worden.

1. Omgaan met oncomfortabele gevoelens

Het spreken in het openbaar levert vaak naast de opwinding ook onplezierige gevoelens op. Zelfs ervaren sprekers zijn vóór ze een presentatie moeten geven zenuwachtig en gespannen. Sommige sprekers ervaren het als eng.  De mate waarin mensen dit ervaren verschilt per persoon.Er zijn ook mensen die echt bang voor het spreken in het openbaar zijn. Zij hebben echte spreekangst.

In mijn ogen is het zeer belangrijk dat er tijdens een presentatie training aandacht besteed wordt aan het omgaan met zenuwen en spreekangst.

2. Voorbereiding

Of een presentatie succesvol is hangt voor een zeer groot gedeelte af van de voorbereiding. Een presentatie moet o.a.  afgestemd zijn op het publiek en op de doelstelling.

  • Wat ga je vertellen en hoe vertel je het?
  • Welke voorbeelden en metaforen gebruik je?
  • Wil je iets demonstreren en hoe pak je dat aan?
  • Maak je een PowerPoint of een Prezi presentatie?
  • In welke ruimte geef jij je presentatie en wat zijn de kenmerken van deze ruimte.
  • Welke technische middelen wil je gebruiken?
  • En zijn de technische middelen aanwezig en doen ze het?

Zelfs de grootste sprekers bereiden hun presentatie zorgvuldig voor. Het is van groot belang om te leren hoe je je goed kunt voorbereiden op de te geven presentatie.

3. De eerste minuten: wauw

De eerste seconden tot ongeveer twee minuten bepalen hoe het publiek jou als spreker beoordeelt en hoe het publiek de presentatie beoordeelt. Die eerste twee minuten zijn dus heel erg belangrijk. Het publiek moet de volgende indruk krijgen: wauw dit gaat leuk en interessant worden!

  • Check of er tijdens de training specifiek aandacht wordt besteed aan deze twee minuten.
4. Presentatie techniek – basis technieken

De onderstaande presentatietechnieken vinden we bij vrijwel alle presentatietrainingen terug. Het zijn meer of meer de basis technieken. Onder presentatie technieken verstaan we o.a. gebruik maken van je stem, je lichaamshouding en verbale ondersteuning.

Als de mensen geen aandacht voor je hebben zal je boodschap niet ontvangen worden. Daarom is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat je al vanaf het begin van de presentatie de aandacht van je gehoor hebt.

De tweede uitdaging is om ervoor te zorgen dat je de aandacht gedurende de gehele presentatie vast houdt.  In de voorbereiding van je presentatie moet je bewust manieren verwerken om de aandacht te pakken en te zorgen dat de mensen aandachtig naar je blijven luisteren.  Alleen dán zal de boodschap optimaal bij je luisteraars binnenkomen.

Ervaren sprekers

Misschien heb jij als spreker waanzinnig veel ervaring.  En misschien zijn de thema’s die tijdens de gewone presentatietrainingen behandeld worden bekend voor je en misschien pas je ze al toe.

Je kunt er voor kiezen om nog zo’n training te volgen. Van elke training leer je namelijk altijd weer iets of wordt een onderwerp nog iets duidelijker.

Maar waarschijnlijk wil je méér.

Presentatie techniek – specifiekere technieken

Het kan dat jij al veel spreekervaring hebt en dat je de basisprincipes al kent. En dat je deze ook al tijdens het presenteren toepast.

Er bestaan echter veel meer presentatie technieken die hier boven niet genoemd zijn. Afhankelijk van je ervaring, doel, interesse en motivatie wil je misschien een aantal andere zaken leren.  Als je een wensenlijstje hebt kun je checken of deze onderwerpen tijdens de trainingen behandeld worden.

Overtuigen

Hoe krijg je het als spreker voor elkaar om je luisteraars te overtuigen? Er zijn manieren om mensen te laten inzien dat je visie, ideeën, oplossing en aanpak de verstandigste is en het meeste voor de hand ligt. Tijdens een goede presentatie training zou je moeten leren hoe hoe je de luisteraars tijdens een speech kunt overtuigen.

Hoe krijg je een band met het publiek?

Hoe beter de band met je publiek is, hoe beter de boodschap zal overkomen. Daarom is het essentieel  dat je contact met het publiek krijgt. Tijdens een goede presentatie training zou je moeten leren op welke wijze je connectie met het publiek kunt krijgen en houden.

Betrokkenheid

Welke spreker wilt nou niet dat het gehoor bij de presentatie betrokken is?  Het is voor jou als presentator plezieriger als de toehoorders tijdens de presentatie feedback geven en actief met de voordracht mee leven.

Het is fijn en gunstig  als de toehoorders bijvoorbeeld knikken en op andere non-verbale manieren laten zien dat ze bij je verhaal betrokken zijn.  Als je in het openbaar spreekt is het geweldig wanneer iemand uit de zaal een vraag stelt.  Je kunt leren hoe je mensen bij je verhaal kunt betrekken.

Hoe kun je demonstraties geven?

Een demonstratie geven kan je boodschap verduidelijken en kan er voor zorgen dat de luisteraars je boodschap onthouden. Hoe pak je het geven van een demonstratie aan? Waarop moet je letten? En welke mogelijkheden heb je?

Zeer ervaren sprekers

Er zijn ook technieken die alleen de zeer ervaren sprekers  kennen en toepassen.  Deze technieken onderscheiden de goede sprekers van de topsprekers. Het kan daarom dat je er liever voor kiest om deze technieken – die de echte pro’s toepassen – te leren. Hier onder een aantal zaken waar alleen zeer ervaren sprekers de fijne kneepjes van kennen en die alleen door zeer ervaren sprekers gebruikt worden.

Publiek voor je winnen

Hoe sympathieker het publiek jou vindt, hoe meer het publiek aan je lippen hangt en hoe beter de sfeer wordt. Als het publiek jou als spreker sympathiek vindt staan het veel meer open voor je boodschap. Daarnaast begrijpt je publiek de boodschap sneller en beter. Redenen genoeg dus om te leren hoe je als spreker het publiek voor je kunt winnen.

Spreken voor gedwongen publiek

Het zal je duidelijk zijn dat presenteren aan mensen die vrijwillig komen luisteren verschilt met presenteren aan mensen die gedwongen worden om naar je te luisteren.  Hoe ga je om met luisteraars die gedwongen zijn om naar je presentatie te luisteren? Wat kun je verwachten en hoe ga je hier mee om?

Onthouden worden

Hoe kun je er voor zorgen dat publiek je presentatie onthoudt? Het is fantastisch als de zaal enthousiast is over je presentatie en over jou als spreker.

Hoe kun je ervoor zorgen dat het publiek je presentatie onthoudt

Jij wilt als presentator dat de boodschap goed overkomt, maar daarnaast wil je ook dat de boodschap onthouden wordt. Misschien wil je ook dat ze jou als spreker onthouden. Er zijn manieren om er voor te zorgen dat de luisteraars zowel de boodschap als jou als redenaar onthouden.

Hoe kun je het publiek in actie brengen

Mensen overtuigen en motiveren om in actie te komen is de eerste stap.  Maar belangrijkste stap is natuurlijk dat je gehoor werkelijk actie neemt. Hoe krijg je mensen zover dat ze werkelijk in actie komen en stappen ondernemen?

Hoe kun je het publiek entertainen?

Er zijn sprekers die hun boodschap helder kunnen overbrengen en die daarnaast ook het publiek entertainen. Deze presentators krijgen het voor elkaar dat het gehoor plezier heeft en zich enorm vermaakt. Ze weten het publiek te emotioneren.

Je zult het internet goed moeten afspeuren om een presentatie training te vinden waarin deze pro vaardigheden onderwezen worden.

Goede presentatie training

In een goede presentatie training leer je dus hoe je een goede presentatie kunt geven. En dat is niet voor iedereen hetzelfde want niet iedereen begint op hetzelfde niveau. En niet iedere presentatie trainer is ervaren genoeg om je te kunnen leren wat je nodig hebt en lang niet iedere presentatie training is goed.

Zoals je jarenlang kunt kiezen voor telkens opnieuw een goedkoop tentje, zo kun je ook jarenlang kiezen voor telkens opnieuw een goedkope presentatie training.

En in beide gevallen is afzien. En van beide keuzes krijg je spijt. Je kunt ook kiezen om het direct goed aan te pakken.

Rob Wuijster kun je ook vinden op LinkedIn.

Incompany training

training zakelijk presenteren incompany

training zakelijk presenteren incompany


Direct hulp

Als je hier gekomen bent omdat je eigenlijk nu direct hulp nodig hebt bij het voorbereiden presentatie of als je hier feedback op wilt, lees dan verder bij Eerste hulp bij presenteren.


Gratis downloads over presenteren

 

 

Goede presentatie training was last modified: by
Goede presentatie training was last modified: by