Energizers houden wakker

energizers houden wakker
Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Energizers houden wakker


energizers houden wakker

Energizers in je presentatie: noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je publiek niet in slaap valt. Ben je wel eens bij een presentatie geweest waar je naar verloop van de tijd een beetje in slaap viel?

Heb je weleens ervaren dat je tegen jezelf moest vechten om wakker te blijven? Verzette je je heftig tegen het dichtgaan van je ogen? Merkte je ook dat de stem van de presentator ver van je weg was?

Heb je er weleens bij stil gestaan wat je als presentator zou kunnen doen om het publiek wakker te houden?


Energizers en wakker blijven

Wat zou de presentator kunnen doen om te zorgen dat jij als luisteraar niet zou hoeven te vechten om wakker te blijven? Sterker nog, wat zou de presentator kunnen doen om je voortdurend aandachtig, geconcentreerd en geïnteresseerd te houden? Voor een presentator zijn er een heleboel mogelijkheden om het publiek wakker te houden.

Energizers: wakker houden

Een techniek om het publiek wakker te houden is het gebruik van energizers. Dit zijn bewegingen die het publiek lichamelijk moet uitvoeren. Bijvoorbeeld heel simpel: steek je hand op.

Als een presentator je vraagt om een hand op te steken als antwoord op bijvoorbeeld de vraag of je wel eens gewerkt hebt, zal vrijwel iedereen zijn hand opsteken. Door deze lichamelijke handeling kom je  in een andere lichaamshouding. Hierdoor gaat je bloed weer stromen.

Het uiteindelijk resultaat van een energizer is dat je weer alert en bij de les bent. De lichamelijke handeling zorgt ervoor dat je lichamelijk actief wordt en daardoor mentaal weer geconcentreerd wordt.

Stampen

Een spreker kan bijvoorbeeld de volgende eenvoudige en bruikbare energizers gebruiken:

  • op laten staan en stampen met de voeten
  • een vraag stellen en je afhankelijk van je mening naar een specifiek gedeelte van de zaal laten gaan (Bijvoorbeeld: “Wie het er mee eens loopt naar kant A en wie het niet eens is loopt naar kant B”, snap je?)


Duur van de energizer

Het gaat er om dat je het publiek snel wakker schudt.

Tijdens de presentatie is het belangrijk dat de energizers kort zijn. Een energizer die drie seconden duurt is lang genoeg.


Maar bij de eerste energizer net na de lunch is het beter om de energizer langer te laten duren.

Schroom

Als spreker moet je je voor de presentatie goed inleven in het publiek. Je moet je  afvragen welke energizers je bij dit specifieke publiek kunt gebruiken.

Als je iets vraagt wat het publiek niet durft of waardoor het publiek zich oncomfortabel voelt zullen ze zich bezighouden met de vraag wat de volgende energizer is in plaats van te focussen op het verhaal.

Ook hangt het ervan af of het publiek gewend is om energizers uit te voeren. Je moet als spreker de energizers aan het publiek aanpassen.


Hoeveel energizers gebruiken?

Sommige sprekers kiezen voor de zekerheid en gebruiken een energizers iedere paar minuten. Ze gebruiken de energizers preventief.

Belangrijk is dat je er als spreker voor zorgt dat je je publiek niet gaat vervelen. Naast af en toe een energizer is er nog meer dat je kunt doen om je publiek wakker te houden. Dit kun je lezen in het artikel Publiek alert en scherp houden.

En we hebben ook een presentatiecursus op CD: Winnend Presenteren. Op onze CD Winnend Presenteren behandelen we alle aspecten van het presenteren, dus ook energizers.


Meer over speechen

Pijltje
Energizers houden wakker was last modified: by

Ik ben een Nederlandstalige spreker met een interessant verhaal. Zou je het leuk vinden met me te linken op LinkedIn?

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Rob Wuijster

Motivational speaker

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam onder de 21.

– Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockeyteam.

-Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugbyteam onder de 18. 

-Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Aandacht trekken Doelstellingen Ervaren sprekers Faalangst in de sport In de spotlights Leidinggeven Live online presentatie Mental coaching Mindset Moeilijke spelers Motivatie Motiverende spreker Ondernemen Ondersteunend beeldmateriaal Presentatievaardigheid Presenteren voor beginners Shop Software voor presentaties Speechen Sport Spreekangst Spreker inhuren Storytelling Succesvol als ondernemer Succesvolle speeches Team coaching Top speeches Uitgelicht Voetbal Voorbereiding presentatie Winnen Zakelijk presenteren


Energizers houden wakker was last modified: by

Energizers in je presentatie: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de uitgelichte afbeelding.

Energizers houden wakker was last modified: by