Home » Zakelijk speechen » Doel van je presentatie

Doel van je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Doel van je presentatie

Wil je het publiek overtuigen, entertainen of iets leren?

Het is zo belangrijk om ruim tevoren vast te stellen wat het doel van je presentatie is, omdat de manier waarop je gaat presenteren, wat je gaat presenteren en hoe je gaat presenteren afhangkelijk zijn van het doel van je presentatie. En zonder doel kun je ook niet weten of je presentatie geslaagd is.

Doel van je presentatie: wil je overtuigen?

Als je je publiek ergens van wilt overtuigen, probeer het dan te vermijden iemand uit het publiek ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd heeft. Als je mensen ongelijk geeft of als je zegt dat iemand het verkeerd ziet, dan roep je weerstand op.

In plaats van iemand ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd ziet, kun je zeggen dat er meer mogelijkheden zijn. Vertel je mening en de voordelen hiervan. Of leg uit dat de beste manier of het beste antwoord afhangen van de situatie.

Of wil je entertainen?

Als je je publiek wilt entertainen, maak dan een feestje van je presentatie! Als de inhoud van de presentatie dat toelaat: geniet, lach en maak lol tijdens de presentatie. Je zult zien dat je vooraf minder gespannen bent en dat je presentatie veel beter verloopt!

Doel van je presentatie: wil je iets onderwijzen?

Als je mensen iets wilt leren, zorg dan dat je aandacht vasthoudt.

Zorg dat je je door de ruimte beweegt. Zorg dus ook dat je een afstandsbediening hebt zodat je vrijheid hebt om te bewegen. De onvermijdelijke saaie stukken in je presentatie kun je afwisselen met leuke anekdotes. Houd de dynamiek in je presentatie, zodat mensen gemotiveerd blijven om aandachtig naar je te luisteren.

Vincent Groeneveld

Vincent Groeneveld: Als een vis in het water

Rob Wuijster is als spreker als een vis in het water. Of het nu is voor een klein gezelschap of een grote zaal. Met pakkende, duidelijke voorbeelden illustreert hij zijn visie: “gedachten zijn krachten”. Als publiek heb je geen keuze dan mee te gaan in zijn verhaal. Interactie is een grote spil in zijn stijl, …

Vincent Groeneveld: Als een vis in het water Lees meer »

Als je wilt leren een echt goede presentatie te geven, dan is het aan te raden een serieuze presentatietraining te volgen. Onze presentatiecursus op CD kan je ook goede diensten bewijzen. Daarnaast hebben we ook een handleiding spreken voor publiek en we sturen regelmatig tips rond waar je je kosteloos voor in kunt schrijven.


Ik ben motivational speaker Rob Wuijster. Je kunt me hier vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 18-12-2014
Voor het laatst bijgewerkt op: 5-2-2023