Doel van je presentatie

Doel van je presentatie

Doel van je presentatie: lang voor je met de werkelijke voorbereidingen voor je presentatie gaat beginnen, moet je het allerbelangrijkste doen:

Vraag je ruim tevoren af wat je doelstelling van je presentatie is.


Doel van je presentatie

Wil je het publiek overtuigen, entertainen of iets leren?

Het is zo belangrijk om ruim tevoren vast te stellen wat het doel van je presentatie is, omdat de manier waarop je gaat presenteren, wat je gaat presenteren en hoe je gaat presenteren afhangen van het doel van je presentatie.


Doel van je presentatie: overtuigen

Als je je publiek ergens van wilt overtuigen, probeer het dan te vermijden iemand uit het publiek ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd heeft. Als je mensen ongelijk geeft of als zegt dat iemand het verkeerd ziet, dan roep je weerstand op.

In plaats van iemand ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd ziet kun je zeggen dat er meer mogelijkheden zijn. Vertel je mening en de voordelen hiervan. Of leg uit dat de beste manier of het beste antwoord afhangen van de situatie.


Doel van je presentatie: entertainen

Als je je publiek wilt entertainen, maak dan een feestje van je presentatie! Als de inhoud van de presentatie dat toelaat: geniet, lach en maak lol tijdens de presentatie. Je zult zien dat je vooraf minder gespannen bent en dat je presentatie veel beter verloopt!


Doel van je presentatie: iets leren

Als je mensen iets wilt leren, zorg dan dat je aandacht vasthoudt.

Zorg dat je je door de ruimte beweegt. Zorg dus ook dat je een afstandbediening hebt zodat je vrijheid hebt om te bewegen. De onvermijdelijke saaie stukken in je presentatie kun je afwisselen met leuke anekdotes. Houd de dynamiek in je presentatie, zodat mensen gemotiveerd blijven om aandachtig naar je te luisteren.


Leren presenteren

Als je wilt leren een echt goede presentatie te geven dan is het aan te raden onze CD Winnend Presenteren te beluisteren. Dat zou je bij ons kunnen  doen. Maar als je nog niet zover bent dat je zeker weet dat je dit wilt, dan kun je ook heel veel presentatietips vinden in onze handleiding spreken voor publiek.

Met dank aan Tumisu voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Doel van je presentatie was last modified: by