Afbeeldingen in je presentatie

Afbeeldingen in je presentaties

Afbeeldingen in je presentaties: tijdens je presentatie en bij het spreken in het openbaar is het verstandig om afbeeldingen te tonen.

Er zijn een heleboel redenen denkbaar om afbeeldingen in je presentaties te laten zien. Welke redenen hiervoor zijn kun je in dit artikel lezen.

Afbeeldingen in je presentaties

Wist je dat drie dagen na een presentatie nog slechts 10% van alle informatie bij het publiek paraat is?

Maar als er bij de presentatie een afbeelding getoond wordt  dan is na drie dagen nog 65% van alle info paraat. Dat is een enorm verschil. Dus als je als spreker wilt dat je verhaal onthouden wordt, voeg dan een afbeelding toe.


IJzersterke combinatie

In de praktijk is mij gebleken dat een verhaal met een afbeelding een geweldig middel is om te zorgen dat toehoorders de presentatie onthouden.

Regelmatig kom ik na het geven van de presentatie mensen tegen die bij één van mijn presentaties geweest zijn. Ze vertellen me dan vaak  over iets dat ze nog over de presentatie weten. Het komt vaak voor dat ze over een afbeelding vertellen die ze in de presentatie gezien hebben.

Ze vertellen me dan dingen als: ‘’Ik ben altijd erg zenuwachtig en bang als ik moet presenteren, maar toen dacht ik aan dat plaatje van de Daruma en waar een Daruma voor staat, verloor ik direct mijn spreekangst’’ , en weet je, ik gaf een waanzinnig goede presentatie.’’


Emotie

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je verhaal beter onthouden wordt is: voeg emoties toe. Een afbeelding kan hier goed bij helpen.

Je hebt leuke plaatjes waar je om moet lachen en waar je plezier door krijgt. En er zijn natuurlijk ook heel schokkende plaatjes waardoor je diep van binnen geraakt wordt. Door afbeeldingen die emoties opwekken zal het publiek de presentatie nog beter onthouden.


Afbeeldingen in je presentaties

toevoeging en herkenbaarheid

Het is belangrijk dat je plaatje iets toevoegt aan je verhaal, zorg dat de afbeelding duidelijk betrekking heeft op je verhaal.  Als je iets vertelt over klantvriendelijkheid heeft een plaatje van een gehaktbal geen waarde. Sterker nog, het is een afleiding! Je kunt dan beter een plaatje kiezen van een iemand die vriendelijk lacht en die een  klant een hand geeft.


Abstracte afbeeldingen

Zorg er ook voor dat het plaatje herkenbaar is. Ook een abstract plaatje kan mooi zijn, maar het zegt niets tenzij je juist vertelt over de nietszeggendheid van abstractie. In alle andere gevallen moet de afbeelding herkenbaar zijn.


Toehoorders prikkelen

Je kunt natuurlijk ook een afbeelding waarvan de betekenis niet direct duidelijk is invoegen als je je toehoorders wilt prikkelen.

Vervolgens kun je uitleggen wat je met het plaatje bedoelt of welke betekenis het plaatje heeft. Een “harde” voorwaarde is echter altijd dat de afbeelding iets aan je boodschap toevoegt, het moet er mee te maken hebben.

De afbeelding is goed voor je verhaal als het publiek de link van het plaatje met het verhaal begrijpt. Mijn advies is, gebruik zo veel mogelijke concrete plaatjes.

Uitsluitend een afbeelding gebruiken

Het is ook mogelijk om uitsluitend een afbeelding te laten zien zonder tekst op de dia. Je kunt dan vervolgens een verhaal vertellen over de afbeelding. Natuurlijk moet de afbeelding betrekking hebben op de inhoud van het verhaal.

Het voordeel hiervan is dat er geen tekst is die afleidt. Het nadeel hiervan is dat het publiek je verhaal alleen kan opnemen door te luisteren en het plaatje te bekijken.

Zelf denk ik dat het ook goed is om wat steekwoorden op de sheet te plaatsen waardoor zowel het verhaal als de boodschap uiteindelijk beter blijven hangen.


Presenteren voor management

In de presentatietraining voor ondernemers gaan we hier natuurlijk uitgebreid op in en krijg je hier alle hulp bij.

Afbeeldingen in je presentaties was last modified: by
Afbeeldingen in je presentaties was last modified: by

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.