selecteren van je team

Selecteren van je team

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Selecteren van je team

Hier wil ik het hebben over het selecteren van je team, want bij deze selectie mist vaak iets belangrijks. Terwijl als je dit punt in je selectie meeneemt, het team veel beter gaat presteren. Daarom is het belangrijk dat je je juist bewust bent van dit punt.

In dit blog hebben we over het selecteren van je team. Dus over het aannemen van medewerkers.

Je hebt een vacature, maar waar let je op? Normaal gesproken leggen we het accent bij het selecteren van de medewerkers op vakkennis, vaardigheden, kwaliteiten en ervaringen. En we kijken ook naar hun kenmerken en naar wie ze als mens en medewerker zijn. Daarnaast letten we er ook goed op, of de nieuwe medewerker wel in het team past. En dat is ook helemaal goed. 

Mentale druk

Maar er ontbreekt wel iets.. Natuurlijk is het afhankelijk van de baan waarop iemand solliciteert en geldt dit niet voor iedere medewerker, maar het om kunnen gaan met mentale druk kan erg belangrijk zijn. En of iemand hiermee kan omgaan, kan doorslaggevend voor het teamresultaat zijn. 

Als je tijdens het sollicitatiegesprek geen aandacht besteedt op het kunnen omgaan met mentale druk, dan is er kans dat deze teamleden op moeilijke momenten tekortkomen en niet optimaal kunnen functioneren. Ze gaan ten onder aan de druk! En dat kan ten koste van het teamresultaat gaan. Ik zeg het even heel vervelend, maar dan heb je eigenlijk de verkeerde medewerkers voor deze baan aangenomen.

Aannemen van medewerkers: mentaliteit

Als je naast vakkennis, vaardigheden, ervaringen en kwaliteiten gaat selecteren op het om kunnen gaan met mentale druk, dan zul je zien dat je andere medewerkers selecteert. Het aannemen van teamleden die zich kunnen handhaven  in moeilijke situaties waar het er echt op aankomt, zijn goud waard! 

Team selecteren

In mijn optiek zijn de beste spelers die spelers die op de moeilijkste momenten en op de momenten dat het er echt toe doet het verschil kunnen maken! Tijdens wedstrijden waar alles goed verloopt en die niet zo belangrijk zijn, kunnen alle teamleden goed presteren. Dat is niet zo’n kunst! Maar als je echt onder druk staat en moet winnen dan komen de beste spelers naar boven. 

Je team selecteren

We gaan weer terug naar jouw team(s). Als je team af en toe of voortdurend onder druk staat, is het misschien verstandig om erbij  stil te staan of de teamleden goed met mentale druk om kunnen gaan.

Mentale druk

En daarom is het belangrijk om bij de sollicitaties – naast het selecteren op vakkennis, vaardigheden en kwaliteiten – ook het kunnen omgaan met mentale druk mee te wegen.

Teamprestaties

Besteed daarom bij sollicitaties ook aandacht aan het kunnen omgaan met druk. Dan zul je zien dat je andere medewerkers aanneemt. En vervolgens zul je zien dat het hele team beter met druk kan omgaan. 

Training leren omgaan met mentale druk

Als je tevreden over je medewerkers bent maar vindt dat ze beter met mentale druk om moeten kunnen gaan, kun je ze daarvoor een training laten volgen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.