Home » Teambuilding » Praktische teambuilding voor bedrijven » Schaarste op de arbeidsmarkt: teambuilding
schaarste op de arbeidsmarkt

Schaarste op de arbeidsmarkt: teambuilding

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Personeel nodig

Vooral als er schaarste op de arbeidsmarkt is zul je extra veel aandacht en tijd aan je teams moeten besteden. Het is immers beter en makkelijker om de medewerkers te behouden dan te werven.  Je wilt niet dat je medewerkers weggaan! Je wilt je teams behouden! In dit artikel ga ik je vertellen wat dit te maken heeft met teambuilding en hoe teambuilding je hiermee kan helpen.

Teambuilding trekt enthousiaste medewerkers aan

Vooral als er schaarste op de arbeidsmarkt is zul je extra veel aandacht en tijd aan je teams moeten besteden. Het is immers beter en makkelijker om de medewerkers te behouden dan te werven.  Je wilt niet dat je medewerkers weggaan! Je wilt je teams behouden! 

Bij schaarste op de arbeidsmarkt zijn er genoeg banen. En dan is de kans aanwezig dat je medewerkers op vacatures van andere bedrijven gaan solliciteren. En dat is niet wat je wilt! 

Schaarste op de arbeidsmarkt: teambuilding

Los van goede arbeidsvoorwaarden kun je de teamleden ook op een andere manier aan je bedrijf binden. Je medewerkers, de teamleden moeten het naar hun zin hebben! Als de sfeer binnen het team goed is, voelen de teamleden zich plezierig en hebben ze geen behoefte om elders te gaan solliciteren. 

Daarnaast willen mensen graag een teamlid zijn van een goed samenwerkend en succesvol team. Succesvolle en goed samenwerkende teams trekken medewerkers aan. Mensen willen graag deel uitmaken van een goed samenwerkend en succesvol team. Ze willen er graag bijhoren! 

Daarom zijn teambuilding activiteiten vooral bij schaarste op de arbeidsmarkt zo  verschrikkelijk belangrijk!

Teambuilding en schaarste op de arbeidsmarkt

Het gevolg van goede trainingen teamontwikkeling, teambuilding workshops en trajecten is dat er een goede sfeer ontstaat. Een sfeer waarbij de teamleden zich goed voelen en daardoor optimaal kunnen presteren. Een aantal kenmerken van een goede sfeer zijn: optimistisch, positief, oplossingsgericht, openheid, onderling vertrouwen, groei en ontwikkeling en alles gericht op het behalen van de gemeenschappelijke doelstelling.

Door deze goede sfeer kan elk teamlid optimaal presteren en daardoor behaalt het team goede resultaten. En het leuke daarvan is dat de teamleden trots op hun eigen team worden en blij zijn om deel van dit succesvolle team uit te maken. Sterker nog, het heeft aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers die heel graag bij dit team zouden willen horen. Dus de kans is aanwezig dat het team vanzelf nieuwe mensen aantrekt omdat ze er bij willen horen. 

Kleine teams en teams die niet compleet zijn

Besteed ook aandacht aan een klein team en een team dat nog niet compleet is, Zorg dat de huidige teamleden blijven en er een goede sfeer ontstaat. Uitstellen van teambuilding activiteiten om de reden dat het team nog niet compleet is, is geen goede reden! 

Zorg voor een goede sfeer en dat het team succesvol wordt! Als je hier hulp bij nodig hebt kun je hier mijn aanbod vinden. En contact opnemen kan natuurlijk ook.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.