Je hebt vast wel eens van matchfixing of wedstrijdvervalsing gehoord. Wikipedia heeft er een pagina over vol geschreven. Spelers die omgekocht worden om niet al te goed te presteren zodat de tegenstander overwint. Maar is het een goed idee om je te laten omkopen en wat zijn de gevolgen op langere termijn? Denk eens aan je carrière.

Geschatte leestijd: 5 minuten
Matchfixing in topsport
Twee teams die allebei een gelijkspel nodig hebben om hun doelen te bereiken. Bij een gelijkspel spelen ze de wedstrijd uit zonder de intentie te hebben om nog te scoren. Ten koste van een derde team dat er belang bij heeft dat een van de twee ploegen verliest.
Matchfixing: omkopen van trainers en coaches
Spelers die omgekocht worden om niet zo goed te spelen kunnen misschien wel bewust een bal doorlaten of een aanvaller vrij laten staan zodat deze kan scoren. Het zou ook kunnen dat een speler omgekocht is en daarom bewust een honderd procent kans mist.
Misschien zal dit ook voorkomen bij trainers en coaches die bepaalde spelers uit de basis laten. Of misschien zelfs bewust geen goede of een slechte wedstrijdstrategie plannen om maar te verliezen.
Waarom kan het gebeuren dat spelers en eventueel coaches omgekocht kunnen worden? De enige reden die ik kan bedenken is dat ze hiervoor geld ontvangen en denken dat ze er rijk door worden.
Omkopen van scheidsrechters
En dan hebben we nog de scheidsrechters die omgekocht kunnen worden. De Italiaanse voetbalclub Juventus werd in 2006 schuldig bevonden aan het omkopen van scheidsrechters. Als straf moesten ze het seizoen daarop in de Serie B voetballen.
De Spaanse voetbalclub Barcelona wordt momenteel (maart 2023) verdacht van het omkopen van de baas van de scheidsrechters.
In het voetbal zijn er zeer grote belangen en gaat er heel veel geld in om. Dat is allemaal oké. Maar er is een grens. Het omkopen van spelers, scheidsrechters en coaches is not done. En hoort niet bij topsport.
Slecht voorbeeld
In mijn ogen moeten FIFA leden het goede voorbeeld geven. Ze nemen tenslotte de hoogste posities in het voetbal in. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat vier FIFA leden omgekocht zijn om het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar toe te wijzen.
Natuurlijk, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Maar hoe kun je omkoping uit het voetbal verbannen terwijl de hoogste bazen zich zelf laten omkopen?
Waarom kan het gebeuren dat spelers, scheidsrechters, FIFA leden en eventueel coaches omgekocht kunnen worden? De enige reden die ik kan bedenken is dat ze hiervoor geld ontvangen en denken dat ze er rijk door worden.
Toekomst en carrière
Spelers, coaches en scheidsrechters, denk alsjeblieft aan je toekomst.
Werk aan je eigen carrière!
Rob Wuijster
Bouw een lijst met successen op
Zorg dat je als speler en trainer/coach altijd goed presteert en bouw een lijst met successen op. En zorg ervoor dat je een enorme meerwaarde voor het team hebt. Als dit het geval is zul je uiteindelijk veel meer verdienen en veel rijker worden dan wanneer je je een keer laat omkopen.
Als je je als speler of trainer/coach een keer laat omkopen en dus niet optimaal functioneert, daalt je marktwaarde en word je minder interessant voor clubs. Het gevolg hiervan is dat je salaris lager zal zijn als je een bod krijgt.
Want als het uitkomt dat je je als speler of trainer/coach hebt laten omkopen ben ik bang dat misschien slechts een enkele club belangstelling voor je zal hebben. Maar alleen als je geluk hebt.
Matchfixing: denk aan je sportieve plicht
Denk daarnaast ook eens aan je sportieve plicht. Denk aan je medespelers, teamgenoten, begeleidingsteam, trainer/coach en club waar je voor speelt. Ze zijn allemaal de dupe als jij niet optimaal presteert.
Als je eens benaderd wordt voor matchfixing wil ik je op je hart drukken dat je niet kiest voor even snel cashen! Onthoud dat je eerder rijk zult worden als je een geweldige teamplayer bent, goed speelt en doet wat je moet doen: streven om de beste te zijn!
Ik ben een inspirerende sport spreker en ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen. En ik geef ook presentaties voor topsport.
Teambuilding
Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig?
Ontdek het en vraag hier kosteloos de checklist op