Home » Rob Wuijster » Rob Wuijster » Gastspreker inhuren » Keynote speaker en platform speaker: verschillen

Keynote speaker en platform speaker: verschillen

Keynote speaker of platform speaker

Keynote speaker of platform speaker?

Keynote speaker en platform speaker, wat zijn de verschillen? Vaak vermeldt een spreker dat hij een keynote speaker is. Soms hoor je een spreker zeggen dat hij een platform speaker is.

Maar wat betekenen de termen keynote spreker en platform spreker precies? Er is een wereld van verschil tussen een keynote speaker en een platform speaker. Daarom is het zaak de verschillen te kennen voor je een professionele spreker1 inhuurt.

Keynote speaker of platform speaker?

Misschien heb je deze termen wel eens gehoord, maar weet je niet precies wat ze inhouden. Toch is het wel belangrijk dat je dit weet als je een spreker gaat inhuren. In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen zijn.

Over een keynote speaker

Een keynote spreker boek je voor een bepaalde datum. Vooraf is er met de keynote spreker een gesprek om de presentatie af te stemmen op het evenement en op het publiek. Het onderwerp en de prijs wordt vastgesteld.

De spreker houdt op de afgesproken datum zijn talk. Na de speech drinkt hij nog wat en gaat vervolgens naar zijn volgende spreekopdracht. De keynote spreker wordt betaald voor het geven van zijn talk.

Geen promotie van zijn bedrijf

De keynote speaker doet niet aan promotie van zijn bedrijf. Hij promoot geen diensten en producten  tijdens de presentatie.  Zeer waarschijnlijk kun je wel een boek of een luisterboek of iets degelijks van hem kopen. Maar daar houdt het ook bij op!

Bedrijven en instellingen die een keynote speaker boeken zitten niet te wachten op een verkooppresentatie. Keynote spreker kort samengevat: afspraken worden gemaakt, presentatie wordt gegeven en dat is het!

Over een platform speaker

Wereldwijd zijn de meeste sprekers platform sprekers.  Ze worden over het algemeen niet of nauwelijks voor de presentatie betaald. Nog sterker: Soms mogen ze er gratis spreken, maar meestal  moeten zij zelfs betalen om op het evenement te mogen spreken.  

De platform speaker verkoopt

De organisatie zorgt  voor de marketing en zorgt dat er publiek in de zaal zit en huurt de ruimte. Een platform spreker betaalt dus voor alle tijd, energie en kosten die gemaakt zijn om het publiek op het evenement te krijgen en om de locatie te huren.

Verdienmodel van de platform speaker

Dus aan de presentatie verdient de platform speaker niets. Hij verdient pas als het publiek zijn diensten of producten kopen. Een platform spreker verkoopt dus tijdens zijn presentatie. Vaak zijn dit soort platform sprekers meesters in het verkopen.

Percentage van de omzet

Vaak krijgt de organisatie een percentage van de omzet. Ik zal dit in een voorbeeld verduidelijken.

  • De spreker betaalt niets om te mogen spreken.
  • Stel dat hij na deze presentatie 10.000 euro aan trainingen verkocht heeft, dan krijgt de organisatie bijvoorbeeld 10% van de omzet.

Er zijn ook veel platform speakers die door slimme marketing zelf voor volle zalen zorgen. Dat doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van een gratis evenement. Tijdens zo’n evenement geeft de platform speaker kennis weg en bied dan vervolgens dure vervolgtrainingen, cursussen en workshops aan waar de deelnemers voor moeten betalen.

Geïnteresseerden kunnen zich tijdens het evenement met een grote korting inschrijven voor deze dure trainingen, cursussen en workshops.

Verschil in verdiensten keynote speaker en platform speaker

Keynote speakers met veel opdrachten verdienen zeer goed, maar verdienen niet extreem. En dat komt doordat ze altijd gebonden zijn aan het aantal dagen per jaar dat ze een presentatie kunnen geven.

Platform speakers kunnen heel erg rijk worden. Ze verdienen het gehele jaar door aan online diensten, producten en over het algemeen zeer dure trainingen en workshops.

  1. Wikipedia: Professional speaker
,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.