In de media

in de media

Soms ben ik geciteerd in de media of is me gevraagd een artikel te schrijven voor een vakblad. Hier kun je links vinden naar deze citaten.

Het spelen van (ouderwetse) spelletjes heeft zeker zijn voordelen binnen een team, vertelt Rob Wuijster, coach teambuilding. “Er wordt vaak veel bij gelachen én het is geen risico voor de fysieke gezondheid van spelers.”

Een spel als Uno is ook een goede optie, zegt Wuijster, zolang het maar met veel mensen kan. Want hoe meer mensen mee kunnen doen, hoe beter dat is voor het teamgevoel. 

Om uiteindelijk ook echt te winnen is er echter meer nodig. “Dan moet je wel een diepere fundatie hebben. Dat kan door gesprekken waarin je het bijvoorbeeld hebt over elkaars kwaliteiten.” Maar Wuijster gaat ervanuit dat een team als Nederland dat wel heeft gedaan. “En dan zijn spelletjes wel een hele goede toevoeging om de sfeer te verbeteren, het vult elkaar aan.”


Rob Wuijster in RTL nieuws: Brengt Rummikub ons de EK-titel?

“Het ontbreekt nog weleens aan winnaarsmentaliteit”, zegt Rob Wuijster, mental coach in de (top)sport. Wuijster heeft ervaring over de landsgrenzen en is voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale hockeyteam. 

Dat gebrek kwam ook naar voren in een rapport van de KNVB dat in 2016 uitkwam. Conclusie: er moest worden vastgehouden aan de eigen voetbalcultuur, met meer focus op winnaarsmentaliteit. “Leren presteren en leren winnen moet een belangrijker deel uitmaken van de jeugdopleiding.”

‘We missen passie’

We hebben in Nederland goede voetballers, benadrukt Wuijster. “Maar als ik kijk naar andere landen dan missen we de wil om ten koste van alles te winnen. We missen nog wel eens echte strijd, passie en inzet.”

Van Gaal heeft volgens Wuijster gelijk met zijn opmerking over de cultuur in een land als Ecuador. “In Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse landen met name gaat het er feller aan toe. Je ziet een groot verschil. De spelers bewegen veel meer.”

Rob Wuijster in RTL nieuws: Mist Oranje strijd en passie? ‘Winnen wordt in Nederland niet gestimuleerd’

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.