Home » Rob Wuijster » Rob Wuijster » Gastspreker inhuren » Hoe herken je een motiverende spreker?

Hoe herken je een motiverende spreker?

hoe herken je een motiverende spreker

Motivatiespreker herkennen

Hoe herken je een motiverende spreker? Als je een speech van een goede motiverende spreker bijwoont dan ervaar je dat. Na afloop voel je je anders dan daarvoor. Je wordt meegenomen in het verhaal en je kreeg een “wauw”-gevoel. Natuurlijk heb je nog veel meer ervaren. Ik ga je in dit artikel uit de doeken doen hoe je een motiverende spreker herkent en wat de kenmerken van een motiverende speech zijn.

Motiverende spreker

Waarschijnlijk heb je wel eens een motiverende spreker zien en horen spreken. Enthousiast, bevlogen, energiek en met veel kracht en overtuiging vertelde hij zijn verhaal. Je voelde zijn passie en emotie. En je werd helemaal meegenomen in zijn verhaal. Er was contact tussen jou en de motiverend spreker. Er ontstond een wauw gevoel bij je! Toen je de zaal uit liep voelde je je misschien sterk, energiek, krachtig en kon je de hele wereld aan.

Op het Internet  komen we vaak de term “motiverende spreker” tegen. En bij sprekersbureaus bieden motiverende sprekers hun diensten aan.  Maar wat is een motiverende spreker nu eigenlijk? Wat zijn de kenmerken van een motiverende spreker?

Zo iemand kun je herkennen aan een aantal kenmerken. Deze kenmerken heb ik hieronder kort en bondig omschreven.

Kenmerken van een motiverende spreker

Om te beginnen past het onderwerp waar de motiverende spreker over spreekt bij het evenement. Het onderwerp waar hij over spreekt sluit goed aan bij de  behoeftde.

Emotie

Hij is in staat om emoties bij het publiek over te brengen. Hij weet het publiek te raken en te emotioneren. Een motiverend spreker doet dat vaak door het vertellen van verhalen en anekdotes. Die  verhalen kunnen over mislukkingen, tegenslagen, successen, bijzondere belevenissen, ziektes en over de toekomst gaan.

Enthousiame

Een motiverende spreker is oprecht enthousiast over de onderwerpen waar hij over spreekt.

Contact met het publiek

Een motiverende spreker heeft vanaf het eerste moment tot aan het einde een intensief contact met het publiek. De zaal voelt zich hierdoor betrokken bij het verhaal van de motiverend spreker.

Overtuiging

Een motiverende spreker spreekt overtuigend. Uit zijn hele  optreden blijkt dat hij honderd procent in zijn boodschap gelooft! En dat voelt het publiek!

Aanwezig

Een motiverende spreker is vaak vrij op het podium. Je kunt niet om hem heen. Hij trekt of je het nu wilt of niet de aandacht. Hij heeft vaak een ondersteunende  lichaamshouding en mimiek. Daarnaast ondersteunen zijn lichaamsbewegingen zijn verhaal.


Marleen van den Hof: energiek, duidelijk, inspirerend en motiverend

Donderdag 30 augustus had ik een ondernemersborrel in Arnhem, de spreker van die avond was Rob Wuijster. Als bondcoach van een hockeyteam verwachte ik onbewust een grote man, tot mijn verbazing was het juist een man die wat kleiner was van postuur, tot hij ging spreken. Hij sprak energiek, duidelijk, inspirerend, motiverend, had een overzichtelijke en ondersteunde PowerPoint en voorwerpen die zijn speech zeker ondersteunden, alsook een boodschap die voor mij duidelijkheid gaf over mijn aankomende stappen.

Wat voor mij interessant was, is dat Rob Wuijster niet alleen gebruikt maakt van zijn eigen ervaring als bondcoach maar ook voorbeelden van anderen die deze strategieën toepassen zoals de affirmaties van Mohamed Ali, hierdoor werd het voor mij toegankelijker en tastbaarder. Wil jij geïnspireerd of gemotiveerd worden, is “The sky” voor jou “The limit” of wil je weten of dat mogelijk is, zou ik het zeker aanraken om naar hem te luisteren en zijn strategieën ook zeker toe te passen. Marleen van den Hof, Toekomstig ondernemer


Hoe herken je een motiverende spreker

Afhankelijk van het onderwerp geeft dit type spreker je een bepaald gevoel en emotie. Je kunt je bevrijd, gemotiveerd, geïnspireerd of krachtig voelen. Je kunt overtuigd van iets geworden zijn en  tot actie aangezet voelen. Denk bijvoorbeeld eens aan dit effect als je je salesteam nieuwe inspiratie wilt geven. Misschien loop je wel met een boost de zaal uit. En heeft de spreker je aan het denken gezet.

Zelfs na een langere periode herinnert het publiek nog steeds dingen uit de presentatie. Maar wat ze bij een motiverende spreker het meest onthouden is het gevoel. Het gevoel dat er bij hun ontstond terwijl de spreker sprak. Er was een bepaalde beleving en deze beleving herinneren mensen zich zelfs jaren na de motivational talk. En dat is waarin een motiverende spreker zich onderscheid t.o.v. andere sprekers.

Ben je op zoek naar een motiverende spreker?

Het publiek ervaart de presentaties die ik geef als motiverend, inspirerend, krachtig, energiek en enthousiast. Het verhaal vinden ze goed en boeiend. Neem contact met me op om verder te praten.


Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.