Home » Leiderschap bij teams » Teamdoelen » Resultaat door doelstellingen
resultaat door doelstellingen

Resultaat door doelstellingen

Bijgewerkt op 22 juni 2024

Stel doelen om resutaten te boeken

Resultaat door doelstellingen, want zonder een doelstelling is je team te vergelijken met een bal op zee. Afhankelijk van de windrichting en stroming gaat de bal een bepaalde richting op. En de richting die de bal op gaat kun je van tevoren niet voorspellen omdat de windrichting en de stroming voortdurend veranderen. Waar de bal terecht komt is onbekend.

Als jij de leidinggevende bent moet je dit natuurlijk niet laten gebeuren. Het is zaak om een uitdagende doelstelling te hebben waar je team achter staat en waardoor je teamleden kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.

Noodzaak van doelstellingen

Als het team geen doel heeft gaat het team alle kanten op en werkt het team nergens bewust naartoe. Het team gaat alle kanten op! Net als de bal die in de zee drijft.

Wanneer je team een doelstelling heeft waar iedereen achter staat zal het team alles geven en super gemotiveerd zijn om het doel te bereiken. De teamleden van het team worden meer gedreven, ze worden fanatieker en staan open om als teamlid beter te worden. En ze groeien naar elkaar toe en gaan beter samenwerken. 

Ze willen zich ontwikkelen waardoor ze meer toevoegen aan het team. En hierdoor wordt de kans groter dat het team de doelstelling behaalt. Als een team een doelstelling heeft zullen de teamleden beter gaan communiceren en worden conflicten sneller opgelost. Daarom is het hebben van een doelstelling zo essentieel. Dit is ook waar we naartoe werken als ik teams begeleid.

Resultaat door doelstellingen

Als jij directie, CEO en leidinggevende bent wil ik je adviseren om veel aandacht te besteden aan de doelstelling. Een goede doelstelling inspireert, motiveert en maakt het team betrokken.  Tijdens een gesprek vertel ik je de ins en outs en geheimen van het werken met doelstellingen. En denk nu niet dat het alleen maar om het formuleren van SMART doelstellingen gaat. De volgende onderwerpen gaan we uitvoerig behandelen.

De fout bij SMART

  • Het nut en het gevolg van het hebben van doelstellingen.
  • Het proces tot het bereiken van een doelstelling. Elke teamlid moet er volledig achter staan. Maar hoe doe je dat?
  • We gaan heel kort tijd besteden aan het formuleren van SMART doelstellingen.
  • Ik ga uitvoerig in op de grootste fout bij de SMART doelstelling en hoe je het beter aan kunt pakken.
  • Ik ga je vertellen over de allerbelangrijkste factor die bij SMART ontbreekt.

Resultaat door doelstellingen: extra motivatie

  • We gaan het ook hebben over hoe je bij de teamleden extra motivatie uit de doelstelling kunt halen. Ik ga je vertellen over de allerbelangrijkste vraag die je de teamleden moet stellen.
  • Ik ga je uitvoerig vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat er bij de teamleden commitment ontstaat.   
  • Je hebt een doelstelling en wat moet je dan als leidinggevende doen?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat de teamleden tijdens het gehele proces een groot zelfvertrouwen behouden?
  • Als laatste geef ik aan hoe je toch je doelstelling kunt behalen als je je doelstelling niet behaald hebt. Misschien vraag je je nu af of de zin hiervoor wel klopt. Ja, je kunt je doelstelling behalen als je je doelstelling niet behaald hebt.

Een team kan alleen optimaal functioneren als het op de hoogte is van de doelstelling en er ook volledig achter staat. Daarom is het zo belangrijk om als directie, CEO en leidinggevende te zorgen voor een inspirerende, motiverende en uitdagende doelstelling.  

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.