Home » Blog » Zakelijk speechen » Publiek alert en scherp houden (video)
publiek alert en scherp houden

Publiek alert en scherp houden (video)

Geschatte leestijd: 2 minuten

Publiek alert en scherp houden

Alles moet passen, het moet één groot verhaal worden. Hoe groter het verhaal wordt en hoe beter alles bij elkaar past, hoe beter je presentatie overkomt.

Maar je hoeft natuurlijk niet altijd van dit principe gebruik te maken. Soms kan het heel effectief zijn om hier juist van af te wijken. Bijvoorbeeld: veel te warme kleding aan hebben vergeleken met de achtergrond die ik laat zien. Of als je op een podium staat: vergeleken met de situatie.

Publiek alert en scherp houden: video

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Eric van der Velden: Jouw presentatie was totaal anders

Persoonlijk heb ik het nooit zo op presentaties. Ze zijn vaak saai en erg belerend. Jouw presentatie was totaal anders. Je hebt een verhaal te vertellen. Dat doe je op een boeiende manier. Hierdoor trek je de aandacht naar je toe en weet je jouw boodschap voor de ander zo over te brengen waardoor ik …

Eric van der Velden: Jouw presentatie was totaal anders Lees meer »

Hoe houd je het publiek scherp?

Het publiek ziet dan dat het niet klopt: hij is veel te warm aangekleed terwijl er op de achtergrond palmbomen en een mooi strand te zien zijn. Dat klopt dus niet (vervreemding). Het voordeel hiervan is dat je het publiek wakker houdt. Je houdt het publiek alert.

Kort houden

Dit mag natuurlijk niet te lang duren. Als dit te lang duurt dan horen je luisteraars de presentatie niet. Met andere woorden: ze weten eigenlijk helemaal niet waar de presentatie over gaat omdat ze met de kleding en de achtergrond bezig zijn. Maar heel kort kan dit effectief zijn.

Vuistregels

  • In principe moet je er dus voor zorgen dat alles bij elkaar past, dat het één plaatje is, dat het één groot geheel is waarbij de delen elkaar versterken.
  • Door iets anders te doen, door af te wijken, maak je het publiek weer alerter en scherper. En dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen.

Er zijn nog veel meer manieren om je publiek wakker te houden. Hierover kan ik je alles leren in de presentatietraining die ik je kan bieden. En heb je al eens gedacht aan het gemak van een presentatiecursus op CD?

Ik ben een motivational speaker en ik zou het leuk vinden met je te linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 4-1-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-12-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *