Home » Blog » Zakelijk speechen » Presenteren met kriebels in je buik
Presenteren met kriebels in je buik

Presenteren met kriebels in je buik

Geschatte leestijd: 4 minuten

Presenteren met kriebels in je buik

Het geven van een presentatie kan een ondernemer heel veel goede dingen opleveren. Je kunt o.a. je expert status vergroten. Je kunt mensen overtuigen van de kwaliteit en nut van je producten en diensten. En je kunt je producten en diensten onder de aandacht van mensen krijgen. Als het meezit kun je zelfs producten en diensten verkopen tijdens een presentatie.

Daarom is het van groot belang om te beseffen dat je de kans krijgt een presentatie te geven. Veel ondernemers weten dat ze belang hebben bij het geven van een presentatie, maar doen het niet omdat ze bang zijn om te spreken in het openbaar.

Presentatiestress

Kriebels in je buik kan betekenen dat je gaat presenteren met presentatiestress. Maar presentatiestress kun je veranderen in: lekker spannend.

Veel ondernemers vinden een presentatie geven moeilijk en vooral eng. Bij veel mensen ontstaan al direct kriebels in hun buik als ze er al aan moeten denken dat ze een presentatie moeten geven!

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Ondernemen

Martin Planken: top performance

Rob Wuijster, voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en mentalcoach in de topsport, zette een top performance neer met zijn mindsettraining “Gedachten zijn krachten”. Martin H.C. Planken, Het origineel kun je lezen op LinkedIn

Presenteren met kriebels in je buik: lekker spannend

Ik wil je graag een tip geven hoe je er voor kunt zorgen dat je zonder presentatiestress en met veel plezier naar je presentatie toe kunt leven. Deze tip zorgt er ook voor dat je plezierig en ontspannen kunt presenteren op de dag zelf.

De tip is: plan de aandacht en het plezier van te voren!

Het is leuk om te presenteren als je prospects lachen, actief meedoen en aandachtig luisteren. Je presentatiestress verdwijnt direct als sneeuw voor de zon!

Probeer het opdrachtgevers te vermaken, zorg dat ze het leuk hebben. Als je opdrachtgevers het leuk hebben, heb jij het als spreker ook leuk! Bij comedy’s worden er om de zoveel tijd grappen gemaakt. Dit principe van plannen kun je in je presentatie overnemen.

Planning van plezier

  • Tijdens het voorbereiden van de presentatie kun je de serieuzere onderwerpen met de luchtigere onderwerpen afwisselen.
  • Daarnaast is het verstandig om de praktische met minder praktische onderwerpen af te wisselen. Over praktische onderwerpen kun je nu eenmaal wat leukere dingen vertellen.
  • Wissel de bekendere feiten met nieuwe eyeopeners af. Geef het publiek een nieuw perspectief.
  • Om de zoveel tijd kun je een plaatje laten zien. Zoek daarbij een plaatje dat het onderwerp ondersteunt. Het kan een serieus plaatje of een grappig plaatje zijn.
  • Daarnaast kun je om de bepaalde tijd een grappig verhaaltje, een metafoor of een situatie uit de praktijk vertellen.
  • Of laat tijdens de presentatie een kort filmpje zien.

Plan tijdens het voorbereiden om de zoveel tijd of na een aantal dia’s een leuk, spannend, interessant moment. Zorg er voor dat dat na een aantal dia’s iets gebeurt dat je prospects pakt! Plan dit nadrukkelijk!

Kruip in de huid van je klanten

Je klanten kun je plezier geven. Je kunt de aandacht van klanten erbij houden. Vertel een inhoudelijk goed verhaal toegespitst op hun interesse en belangstelling. Speel daarnaast met variatie en afwisseling!

Plan van te voren de aandacht en het plezier van je opdrachtgevers!

Als je dit als spreker van tevoren doet, zul je ontspannen naar de presentatie toe leven en de presentatie starten zonder veel presentatiestress.

Dat komt doordat je weet je klanten het leuk zal hebben. En dat jij het als spreker dus ook leuk zult hebben!

Oefenen

Mag je presentaties geven? En heb je hier heel veel presentatiestress van? Begin dan eens met je presentatie te oefenen zonder publiek. Zonder publiek is het een stuk minder eng, maar ondertussen kun je er wel aan wennen. Je kunt heel veel voorbereiden en je weet je nu ook waar je bij je voorbereidingen aan moet denken.

Als je daar hulp bij nodig hebt, dan kan ik je leren overtuigend te presenteren. En we hebben ook een kosteloze checklist voor presentaties voor je.


In het dagelijks leven ben ik een inspirerende spreker.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 22 mei 2015

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 9-8-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *