Home » Blog » Zakelijk speechen » Presentaties die onthouden worden
presentaties die onthouden worden

Presentaties die onthouden worden

Geschatte leestijd: 4 minuten

Presentaties die onthouden worden

Mensen kenden me nog van een presentatie die ik twaalfeneenhalf jaar geleden, gegeven heb. Ze wisten zelfs nog een aantal dingen over de presentatie te vertellen. Wauw, dacht ik, de presentatie heeft wel indruk gemaakt. De presentatie zijn ze niet vergeten!

Natuurlijk heb ik als spreker mijn inbreng gehad, maar dat wat werkelijk onthouden was, was de presentatie.

Tijdens de presentatie op het huwelijksfeest heb ik zelf niet heel veel gezegd. Ik heb toen afbeeldingen laten zien uit de jeugd van het bruidspaar. O.a. een foto van de bruid die als jong meisje aan het wandelen was en een foto van de bruidegom die als jongetje aan het wandelen was. Daarbij heb ik wat overeenkomsten en verschillen aangegeven.

Presentaties die onthouden worden

Presentaties die onthouden worden hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Deze presentatie heeft ook deze kenmerken waardoor mensen de presentatie onthouden. Deze kenmerken zal ik nu aangeven:

Geen woorden, maar afbeeldingen

Op de sheets heb ik maximaal één woord geschreven. En dat was het onderwerp waar het over ging, bijvoorbeeld wandelen. In plaats van tekst heb ik op de dia’s één of twee afbeeldingen geplaatst.

Weinig gesproken en in verhaalvorm

Het enige waar ik over verteld heb was waar de dia over ging. Ik heb een verhaaltje verteld over wat de bruid en de bruidegom in hun jeugd tijdens het wandelen deden. De één ging tijdens de wandeling op de grond liggen en de ander ging zonder schaamte plassen.

Tijdens deze presentatie heb ik verhalen verteld. Verhalen zijn leuk om als spreker te vertellen. En het publiek is dol op verhalen! Het publiek kun je boeien met verhalen.

Over het bruidspaar

Dit feest stond in het teken van het bruidspaar. Het bruidspaar en het publiek zitten niet te wachten op een spreker zich zelf belangrijk vindt en allerlei dingen over zichzelf vertelt. Ik heb me niet uitgebreid voorgesteld. De presentatie stond geheel in het teken van het bruidspaar!

Kort

De presentatie was kort. De hele presentatie heeft ongeveer vijf minuten geduurd. Maak de presentatie leuk en stop op het moment waarop het publiek de presentatie nog leuk vindt. Houd het kort en stop op het hoogtepunt.

To the point

Voor deze presentatie had ik gekozen om direct ter zake te komen. Ik koos er bewust voor om meteen iets grappigs te laten zien. Dus geen langdradige en oninteressante introductie, maar gelijk lachen en plezier hebben. Pats boem!

Staan

Ik had het geluk dat de bruiloft in een vrij grote ruimte was.

Het projectiescherm stond op de rand van de dansvloer. Mijn beamer en laptop stonden op de dansvloer. De mensen konden de presentatie niet zien vanuit het zitgedeelte en verzamelden zich rondom de dansvloer. Doordat het publiek stond nam iedereen een actievere houding aan. Het was niet mogelijk om te hangen in een stoel.

Dit kun je alleen doen wanneer de presentatie kort is. Wees er ook op voorbereid dat ook een korte presentatie voor sommige (oudere) mensen te lang kan zijn om te blijven staan en verzin vooraf een oplossing voor deze mensen.

Presentaties die onthouden worden

Zorg voor presentaties die onthouden worden. Zorg dat jij als presentator, je presentatie én de boodschap van de presentatie door het publiek onthouden worden.

  • Gebruik veel afbeeldingen en plaats weinig woorden in je presentatie.
  • Spreek niet om te spreken, maar spreek om te vertellen, om iets duidelijk te maken. Met andere woorden: beperk het aantal woorden.
  • Vertel zoveel mogelijk in verhaalvorm. Spreek over het onderwerp van je presentatie en praat niet te veel over jezelf.
  • Geef een korte presentatie en kom direct to the point.

Ik ben een spreker met een interessant verhaal. Wil je met me linken op LinkedIn?

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 18-11-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-12-2022