Home » Blog » Zakelijk speechen » Presentatie vroeg voorbereiden!
presentatie vroeg voorbereiden

Presentatie vroeg voorbereiden!

Geschatte leestijd: 7 minuten

Presentatie vroeg voorbereiden!

Hoe eerder je begint met de voorbereiding van je presentatie, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Elke presentator weet dit. Maar hoe komt het dan toch dat veel sprekers hun presentatie op het laatste moment voorbereiden?

Doe je dit ook bij het opbouwen van je pensioen?

Bij het opbouwen van een pensioen doe je dit niet. Je weet dan dat het een groot voordeel is als hier je lang van tevoren mee start. Hoe vroeger je begint met het opbouwen van je pensioen hoe minder je per maand hoeft in te leggen en hoe groter je pensioenopbouw is wanneer je zover bent dat je met pensioen gaat.

Je kunt dus stellen dat het opbouwen over een langere periode eenvoudiger is en een beter resultaat geeft. Maar toch begin je pas op het laatste moment met de voorbereiding van je presentatie.

Een belangrijke sleutel tot succes is zelfvertrouwen. Een belangrijke sleutel tot zelfvertrouwen is voorbereiding.

Arthur Ashe

Minder stress bij een vroege voorbereiding

Veel  mensen zijn bang om een presentatie te geven. Ze hebben spreekangst.  Ze vinden het eng om te spreken voor een publiek en zien er enorm tegenop. Soms zien ze er zo erg tegenop dat ze de voorbereiding van de presentatie uitstellen. Druk, druk en druk is ook een oorzaak van het uitstellen van de voorbereiding van de presentatie.

Uitstel komt ook vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen. In dat geval is iemand onzeker en vraagt hij zich af of  hij wel een goede speech kan geven. De oorzaak kan ook liggen in een combinatie van bovenstaande factoren.

Maar als je bijtijds begint met de voorbereiding van je speech, dan heb je ook nog tijd genoeg om ‘m vooraf helemaal uit te spreken en de tijd op te nemen. Tel daar een klein beetje tijd bij op en je weet hoe lang je speech duurt.

Praktijkvoorbeeld: uitstel van de voorbereiding

Met mijn service: “Eerste hulp bij presenteren”ondersteunde ik mensen bij het maken en voorbereiden van een presentatie. Via deze service kreeg ik de vraag of ik kon helpen. De spreker gaf direct aan dat hij aan de late kant was.  

De aanvraag ontving ik op donderdagochtend en de presentatie zou op dinsdag plaats gaan vinden. Vrijdag had hij nauwelijks tijd om er aan te werken en in het weekend had hij al andere dingen gepland. De presentatie moest dus op maandag gemaakt worden.

Gevolgen van late voorbereiding

Late voorbereiding van je presentatie geeft een enorme stress. Je hebt dan te maken met zowel tijdsdruk als de druk om een goede presentatie voor te bereiden en te oefenen. Het moet dus allemaal snel snel. En haastige spoed is zelden goed!

Doordat je weinig tijd hebt ligt je focus op het zo snel mogelijk maken van de presentatie. Maar je focus zou moeten liggen op het maken van een super-presentatie. Je focus zou moeten liggen op kwaliteit, maar komt door te late voorbereiding te liggen op het snel af hebben van je presentatie.

presentatie zelf voorbereiden

Als je weinig tijd hebt om je presentatie voor te bereiden kun je je er niet in verdiepen.  Uiteindelijk is de kans groot dat je dan een presentatie krijgt die inhoudelijk niet goed in elkaar zit en die visueel onaantrekkelijk is.

De kans is groot dat het een saaie en oninteressante presentatie wordt omdat er geen humor in zit en er geen interessante en boeiende zaken in verwerkt zijn. Het lettertype zal sneller verkeerd gekozen worden. Door te weinig tijd heb je te weinig mogelijkheden om je te verdiepen in de inhoud, de aanpak en de lay-out van de presentatie.

Het gevolg hiervan is dat de presentatie in het gunstigste geval acceptabel is. Maar: een matige presentatie wordt niet door het publiek onthouden. Bij een matige presentatie komt de boodschap niet optimaal over en een matige presentatie zal het publiek zeker niet in actie zetten. Daarnaast zul jij als spreker als matig beoordeeld worden. En dit kan niet je bedoeling zijn.

presentatie voorbereiden

Presentatie vroeg voorbereiden: tijdschema

Begin twee maanden (!) van te voren met het voorbereiden van de presentatie. Begin met je te verdiepen in wie het publiek is. En denk na over wat je wilt vertellen en verzamel allerlei informatie over het onderwerp waar je over gaat spreken.

Om structuur aan te brengen wil ik je aanraden om voor jezelf een planning te maken. Start met de datum van de presentatie.  Werk vervolgens de stappen uit die je daarvoor moet nemen. In onderstaand voorbeeld laat ik je zien hoe dat kan.

Lees ook: Wat kost een spreker?

In welke week doe je dit:

  • 31: het publiek in kaart brengen.
  • 32: onderwerp van de presentatie afbakenen en informatie verzamelen.
  • 33: verzamelde informatie sorteren en keuzes maken.
  • 34: presentatie maken.
  • 35: puntjes op de i: de presentatie moet klaar zijn.
  • 36: presentatie een aantal keer doorkijken en oefenen.
  • 37: presentatie oefenen.
  • 38: presentatie oefenen en contact opnemen met opdrachtgever en technische man of vrouw
  • 39: presentatie geven.

Vroegtijdige voorbereiding

Bovenstaande planning kun je natuurlijk op je eigen manier maken. Ik wil je alleen laten zien hoe je het zou kunnen doen en dat je je presentatie lang van tevoren moet voorbereiden.

Door een vroegtijdige voorbereiding is de kans veel groter dat het presenteren je goed zal afgaan en dat je presentatie door het publiek goed ontvangen zal worden.

Dat komt doordat je bij een vroegtijdige voorbereiding veel meer tijd en rust hebt om je te verdiepen in het onderwerp. Je kunt langer denken over je aanpak. En je hebt meer tijd om geschikte afbeeldingen, video’s, citaten, symbolen en metaforen  te zoeken.

Spreekangst en uitstel

Als je bang bent om te spreken in het openbaar, heb je de neiging om de voorbereiding uit te stellen.

Door het uit te stellen krijg je steeds minder tijd en word je steeds banger. Je krijgt naast je angst ook nog te maken met tijdsdruk. Als je dit liever niet wilt en wilt voorkomen dat je steeds banger wordt, bereid je presentatie dan heel lang van tevoren voor.

Je zult dan tijdens de voorbereiding minder stress ervaren en daarnaast zal je presentatie ook veel beter verlopen. Ook zul je in de ogen van het publiek een goede spreker zijn.

Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit.

Confucius

We hebben hier een checklist voor presentaties die je kunt downloaden. En we kunnen je helpen met onze presentatiecursus op CD Winnend Presenteren. Dat kan je de kop niet kosten en dan heb je uitstekende ondersteuning.

En als je vaak moet spreken voor publiek, dan is onze presentatietraining de perfecte oplossing voor je.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 20-9-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023