Home » Blog » Zakelijk speechen » Presentatie geven en opdracht krijgen
presentatie geven en de opdracht krijgen

Presentatie geven en opdracht krijgen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Presentatie geven en de opdracht krijgen

Doe niet zoals een vriend van ons laatst deed. Als je tegenwoordig als zzp’er een grote opdracht wilt binnenhalen, moet je meestal eerst een presentatie geven. En die presentatie gaat bepalen of je de opdracht krijgt. Of niet. Het geven van die presentatie moet je dus niet te licht inschatten.

Hij kreeg de opdracht niet

Hij kreeg de kans zich te presenteren en het ging om een opdracht die echt belangrijk voor hem was. Wij hadden hem graag willen helpen. Maar dat vond hij niet nodig want hij wist wel hoe hij een presentatie moest voorbereiden. Ook goed natuurlijk.

Toen hij de opdracht niet kreeg was daar flink door van zijn stuk. Hij was ervan overtuigd dat hij de beste was voor deze specifieke opdracht en toch ging de opdracht naar een ander. Dat was een raadsel voor hem, daarom heeft hij navraag gedaan.

Navraag leerde hem dat hij de opdracht niet gekregen had omdat het bij de opdracht hoorde dat hij regelmatig het bedrijf moest presenteren en de opdrachtgever vond zijn presentatie niet goed genoeg. Men vond zijn presentatie niet goed genoeg omdat hij moderne presentatiemiddelen niet had gebruikt.

Wat had hij wel gedaan?

Daar wilden we natuurlijk meer over weten, dus we hebben samen met hem geëvalueerd. Wat hebben hem gevraagd om precies te vertellen wat hij had gedaan.

Hij vertelde ons dat hij zijn presentatie op de voor hem normale manier had voorbereid: hij had een aantal steekwoorden op een briefje geschreven. Dat briefje had hij meegenomen en hij had zijn verhaal verteld.

Hij was flink verontwaardigd dat hij deze opdracht niet gekregen had. Hij vond dat zijn manier van presenteren ondergeschikt was aan zijn kennis. Deze functie paste precies bij hem. En als zijn manier van presenteren niet beviel, zou hij die manier toch kunnen veranderen en aan kunnen passen aan de wensen van het bedrijf?

Presentatie geven en de opdracht krijgen

Als een bedrijf je vraagt om een presentatie te geven voordat je de opdracht krijgt, dan doe je er goed aan dit heel serieus te nemen. Ga er dan gerust van uit dat je manier van presenteren deel uit maakt van de criteria waarop het bedrijf selecteert. En zorg dat je presentatie uitzonderlijk goed is. Wees dan niet eigenwijs maar zorg dat je eigen denkpatronen je niet in de weg zitten.

Als het geven van een goede presentatie in jouw branche belangrijk is, dan kan onze presentatie cursus op CD Winnend Presenteren een goede investering zijn.

Een nog betere investering is een serieuze presentatiecursus. Ik kan je leren een overtuigende presentatie te geven.

Ik ben voor ondernemers een inspirerende spreker. Je kunt me hier vinden op LinkedIn. Als je wilt linken vind ik dat leuk.

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Presentatie geven en de opdracht krijgen: met dan aan mohamed Hassan voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 15-5-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 17-10-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *