Home » Blog » Zakelijk speechen » Positie kiezen op het podium
positie kiezen op het podium

Positie kiezen op het podium

Geschatte leestijd: 5 minuten

Positie op het podium kiezen

Het is belangrijk dat je als spreker op diverse posities op het podium staat. De reden hiervoor is dat de presentatie hierdoor dynamischer en afwisselender wordt. Als je voortdurend op één positie staat is het heel saai voor het publiek. Door het verplaatsen trek je de aandacht en houd  je de aandacht. Verplaats je dus!

Je kunt er als spreker voor kiezen om jezelf tijdens de presentatie vrij en ongedwongen over het podium te verplaatsen. Dit heeft een aantal voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld je verhaal mee ondersteunen.

Waar kies je positie?

Dialoog

Stel je voor dat je het publiek een verhaal wilt vertellen dat gaat over jou en een klant. Je kunt aan de linkerkant van het podium gaan staan als wilt laten zien dat jijzelf iets zegt en aan de rechterkant van het podium gaan staan als je wilt laten zien dat je klant iets zegt.

Jouw positie op het podium is hierdoor ondersteunend aan het verhaal! Hierdoor komt de boodschap nog beter over.

Stappen en de opbouw van je verhaal

Als je verhaal uit een aantal stappen bestaat kun je voor elke stap een andere positie op het podium innemen. Stel je voor dat je wilt vertellen over iets als: “vier punten waardoor medewerkers efficiënter gaan werken”. Kies dan voor elk punt een aparte plaats op het podium. Zo verduidelijk je de boodschap!

Gebruik het hele podium

Ik ben er voorstander van om het podium geheel te gebruiken. Dus tijdens de presentatie afwisselend links, rechts, voor en zelfs soms wel achter op het podium te gaan staan.

Wel wil ik je adviseren dat je niet te vaak en te lang achter op het podium moet gaan staan want hierdoor ontstaat er een grote afstand t.o.v. je publiek. Er zijn momenten dat het goed kan zijn om op het juiste moment even bewust de afstand met het publiek te vergroten. Maar hier moet je wel bewust voor kiezen.

De ideale plaats om te presenteren

Zoals ik al eerder zei wil ik je afraden om tijdens de presentatie vanaf één plaats te presenteren. Je kunt wel één plaats op het podium kiezen waar je regelmatig terugkomt.  Hiervoor zou ik de positie midden op het podium kiezen.

Van het podium af

Oké, het podium is ervoor gemaakt om hier vandaan te presenteren. Dit betekent niet dat je tijdens je presentatie niet van het podium af mag. Voor de afwisseling kan het juist heel goed zijn om van het podium af te gaan. Hierdoor kom je dichter bij het publiek en kan het zijn dat het publiek in je nabije omgeving zelfs spanning ervaart.

Het nadeel is dat een aantal toehoorders jou misschien niet of moeilijker kunnen zien. Hierdoor verlies je als spreker contact met het publiek terwijl contact met de toehoorders juist wel heel belangrijk is.

Presenteer daarom vanaf het podium, maar ga een keer van het podium af voor afwisseling en variatie. Hierdoor trek je de aandacht naar je toe en houd je de aandacht vast. Ga na dertig a veertig seconden weer terug naar het podium.

Als er geen officieel podium is, stap dan van je denkbeeldige podium. Dat kan de ruimte zijn waar je je als spreker ongemakkelijker gaat voelen omdat je dichter bij het publiek komt.

Positie op het podium

  • Gebruik het hele podium
  • Kies als basispositie het midden van het podium en het voorste deel van het podium
  • Bereid voor wanneer en waar je tijdens de presentatie gaat staan
  • Laat je positie op het podium het verhaal ondersteunen
  • Ga incidenteel ook kort van het podium af

Als dit lastig voor je is kun je overwegen onze presentatiecursus op CD te kopen. Dan kan ik je hier nog veel meer over overtellen je ermee helpen. En als je gewoon verder wilt lezen en op zoek bent naar praktische tips om je presentatie beter te maken, lees dan verder in onze handleiding voor beter presenteren.

En als je echt werk wilt maken van een verbetering van je presentatievaardigheden, dan heb ik ook een training Overtuigend presenteren voor je.


Ik ben een inspirerende spreker ondernemen en sport. Zou je het leuk vinden om je netwerk op LinkedIn uit te breiden met een motivational speaker?

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 12-5-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *