Interview met Rob Wuijster

interview met rob wuijster
Interview met spreker Rob Wuijster

Laatst ben ik geïnterviewd door Judith de Vries van Virtueel Present. Judith stelde me onderstaande vragen. Hieronder vind je het interview met spreker Rob Wuijster.

Waarom spreek je eigenlijk?

Ik vind het erg plezierig om mensen informatie te geven waardoor ze, zowel privé als zakelijk, meer uit hun leven kunnen halen. Het is geweldig als ik iets goeds kan toevoegen aan de levens van anderen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mijn luisteraars tijdens de presentatie plezier hebben.

Wilde je altijd al spreker worden?

Nee! Heel vroeger wilde ik, zoals zo veel jongens, prof voetballer worden. Maar dat is ‘m nooit echt geworden. Later werd ik wel hockey bondscoach van Zwitserland.

Vanaf het moment dat ik trainer/coach werd heb ik presenteren altijd heel erg plezierig en interessant gevonden. Daar kon ik echt mijn ei in kwijt! Nadat ik bondscoach en mental coach ben geweest, was het een voor mij een voor de hand liggende keuze om spreker te worden.

Hoe lang spreek je al?

Oei, dat is lang geleden. Vanaf  1990 ben ik presentaties gaan geven bij de sportverenigingen waar ik werkte. Daar presenteerde ik voor trainers en coaches. Dat waren de zogenaamde “train de trainers” en “coach de coaches” bijeenkomsten. Zalig vond ik dit! Het delen van kennis en het geven van tips waardoor de trainers en coaches nog beter konden functioneren. Sinds 2003 spreek ik ook in het bedrijfsleven.

Waar geef je presentaties?

Ik geef o.a. presentaties in het bedrijfsleven, bij stichtingen, bij sportverenigingen, bij LOOT-scholen en voor particulieren. Ook spreek ik voor de overheid.

Opdrachtgevers kunnen me direct via mijn website boeken, maar ik ben ook te boeken via een tweetal sprekersbureaus, resp. Speakers Academy en Quality Bookings.

spreker rob wuijster

Je geeft dus presentaties aan veel verschillende doelgroepen?

Ja dat klopt! En het uitdagende is dat elke doelgroep anders is. In het verleden heb ik ook zeven jaar presentaties aan gedetineerden gegeven. En dat is totaal anders dan presentaties geven aan topsportteams.

Ik heb presentaties gegeven aan kinderen, volwassenen, productiemedewerkers, maar ook aan verkoopteams en managers en leidinggevenden.

En elke doelgroep heeft zijn eigen sfeer en moet je op een andere wijze benaderen. Dat doe ik op basis van concrete zaken, maar ook wel op fingerspitzengefühl.

Wat zijn de onderwerpen waarover je spreekt?

In het bedrijfsleven spreek ik over: Je kunt meer bereiken dan je denkt, Gedachten zijn je krachten, en Winnaarsmentaliteit. Bij sportverenigingen spreek ik daarnaast ook over positief coachen en hoe je meer uit je team kunt halen.

Spreek je liever voor kleinere of juist grote groepen?

Spreken is spreken. Natuurlijk zijn er wel verschillen tijdens het presenteren voor een groot en klein publiek. Of je nu spreekt voor 10 mensen of 200 honderd mensen, het principe blijft hetzelfde.  Het gaat er uiteindelijk om de boodschap goed over te brengen en het publiek in mindere of meerdere mate te entertainen.

Zelf vind ik het plezieriger om voor een groter aantal luisteraars te spreken. Ondanks dat veel mensen zich niet durven te laten horen als ze deel uitmaken van een grote groep ontstaan er toch meer situaties waar je als spreker op kunt inspringen en op kunt reageren. Hierdoor wordt de presentatie levendiger en dynamischer.

Over welke onderwerpen spreek je het meest?

Gedachten zijn je krachten, je kunt meer bereiken dan je denkt en positief coachen zijn de onderwerpen waar ik het vaakst over spreek.

Leef je volledig van het presentaties geven?

Naast het geven van presentaties geef ik ook presentatietrainingen aan particulieren, zzp’ers, ondernemers en bedrijven. Ik help ze met beter worden in het presenteren.  Dat ze dus nog betere presentaties kunnen geven. Daarnaast heb ik ook een presentatiecursus over presenteren  ingesproken in de vorm van een luister-CD.

Hoe ervaart je publiek je presentaties?

Mensen zijn allemaal verschillend en ervaren de presentaties natuurlijk allemaal op een iets andere wijze. Over het algemeen vinden ze de presentaties leerzaam, motiverend en inspirerend! Als je het precies wilt weten zou je deze vraag aan mensen uit het publiek moeten stellen.

publiek interview met spreker rob wuijster

Werner Zandink

Hij is ervan overtuigd dat the sky the limit is en dat merk je aan alles bij zijn lezing. In hoog tempo – en bewegelijk als hij is – neemt Rob Wuijster je mee door de wereld van ‘positief coachen’.

Handzaam leidt hij je langs zijn visie over het thema mentale training en leiding geven, beeldend met veel praktische voorbeelden. Niet alleen als (hockey)coach leerzaam en interessant, ook zakelijk. Aan de slag – sturend – met de juiste mindset, zoals hij tevens heeft beschreven in zijn boek ‘Denk jezelf succesvol!’.

Bang om zijn tempo niet te kunnen volgen? Rob is een enthousiaste spreker – meeslepend – en als vanzelf word je opgezogen in het verhaal…

Werner Zandink
Werner Zandink
Interview met Rob Wuijster was last modified: by
Wat zijn de fijnste momenten voor jou als redenaar?

Dat na afloop de mensen enthousiast, gemotiveerd en geïnspireerd en blij de zaal uitlopen. En als de mensen aangeven dat ze aan deze presentatie iets hebben. En de aangereikte concrete handvatten gaan toepassen. Natuurlijk ben ik ook super tevreden als de opdrachtgevers aangeven dat ze het een succesvolle en waardevolle presentatie vonden en dat hun geld goed besteed is.

Het mooiste vind ik het als  mensen een tijd na de presentatie aangeven dat ze de aangegeven handvatten met succes toegepast hebben en daar de vruchten van plukken!

Heb je nog wel eens contact met mensen uit de zaal?

Ja, soms volgen ze me via LinkedIn, Instagram of Twitter. Een enkele keer stuurt iemand me een mailtje om me te bedanken. Ook komt het wel eens voor dat ik iemand tegenkom die bij een presentatie was.

Ben je zenuwachtig voordat je gaat presenteren?

Zenuwachtig, tja … het is meer dat ik gespannen ben voordat ik ga presenteren. Ik vind presenteren geweldig en doe het al lang, maar elke presentatie wordt er iets van je verwacht. En ik wil dat zowel de luisteraars als de opdrachtgever een goed gevoel over de presentatie hebben. En dat geeft enigszins spanning.

Wat geeft je een kick tijdens het presenteren?

Dat ik zie dat de zaal aandachtig en gefocust luistert. Ik vind het fijn als mensen luisteren naar waar zij iets aan hebben. Daarnaast is het fantastisch wanneer zij zich tijdens de presentatie vermaken. En ik vind het fijn om contact met het publiek te hebben. Ik ben erg blij met reacties uit de zaal, ook als ik kritische vragen krijg.

Als mensen vragen stellen betekent dit dat ze interesse in het onderwerp hebben en betrokken zijn. Met andere woorden: dat het hun raakt! En daar word ik heel erg blij van!

Wanneer is je presentatie succesvol?

Of een presentatie succesvol is hangt ervan af of de doelstelling bereikt is. Als de doelstelling is dat het publiek na de presentatie actie neemt en het publiek neemt na de presentatie werkelijk actie, dan is de doelstelling bereikt.

Toch sluit ik inspanningsovereenkomsten. Of de doelstelling behaald wordt is afhankelijk van de presentatie op zich maar ook van vele andere factoren buiten de daadwerkelijke presentatie. Dat heb ik niet volledig in de hand! Ik span me er voor honderd procent voor in dat het doel van de presentatie bereikt wordt. Ik wil tenslotte mensen helpen en ondersteunen. Voor mij is belangrijk dat de luisteraars en opdrachtgevers zeer tevreden over mijn werkzaamheden zijn!

Hoe onderscheid jij je van andere redenaars?

Wauw, dit is echt een super vraag! Om te beginnen: elk mens is uniek en dus elke presentator is uniek. Elk presentator heeft zijn eigen ervaringen en zijn eigen levensloop. Daarnaast heeft elke presentator zijn eigen visie, ideeën en beleving.

Als je een verhaal over je eigen leven en ervaringen vertelt is dat daarom uniek en dus onderscheidend. Ik vertel aan de hand van mijn ervaringen als bondscoach van het Zwitserse Nationale Heren Hockeyteam en mental coach in de topsport.

Andere kenmerken zijn duidelijkheid, meedenken met de klant, openheid en no nonsens. Het uitgangspunt is de klant!

Ook vind ik flexibiliteit belangrijk. Natuurlijk heb ik mijn verhaal, maar het verhaal en de manier van presenteren kan ik iets aanpassen aan de wensen van het bedrijf. Het kan gebeuren dat een bedrijf een wat luchtigere presentatie wilt. Nou, dan maak ik de presentatie iets luchtiger.

Heb je tips voor mensen die spreker willen worden?

Het is belangrijk om over je passie te spreken. Iets waar je geweldig in geïnteresseerd bent. Daarnaast moet je ook veel kennis over en ervaring met het onderwerp waar je over spreekt hebben.

Kennis van presentatietechnieken en deze kunnen toepassen en van het publiek houden zijn ook factoren die van grote invloed zijn. Je in je publiek kunnen inleven en het hebben van sociale vaardigheden zijn ook van groot belang. En je moet ook veel presentaties geven om een goede spreker te worden. Je hebt veel vlieguren nodig!

Wat is het grappigste moment ooit tijdens een presentatie geweest?

Tijdens elke presentatie gebeurt er wel iets grappigs. Leuke antwoorden, reacties en woordspelingen van het publiek of een verspreking van mezelf. Ik kan je echt niet één leukste moment aangeven. Het waren er vele! De dingen die gebeurden waren ook vaak grappig in het kader van de presentatie.

Rob Wuijster
Zoek je een spreker?

Vind je mijn werkwijze transparant? Spreekt mijn verleden als bondscoach en mental coach je aan? Spreken de onderwerpen je aan? Heb je een goed gevoel over mij als spreker? Neem dan rechtstreeks contact met me op. Of neem contact op via Speakers Academy of Quality Bookings.

spreker rob wuijster

Interview met Rob Wuijster was last modified: by
Interview met Rob Wuijster was last modified: by

Auteur: Rob Wuijster

Ik ben een gepassioneerde en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties echt leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.