Doelen bereiken

Doelen bereiken

Doelen bereiken.

Ben je wel eens met vakantie gegaan? Waar ben je het laatste naartoe gegaan? Ben je naar een camping gegaan, naar een hotel, pension, een vakantiepark, vakantiehuisje? Waar ben je naartoe gegaan?

Je wist precies waar je naartoe ging. Je wist de locatie, de plaats van de camping, het hotel of pension, het vakantiehuis of -park. Je wist dat exact. Daardoor was het heel gemakkelijk om de juiste beslissingen te nemen. 

Doelen bereiken

Video’s over presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal.

Doelen bereiken

Je bent in de auto gestapt, of op het vliegtuig, of in de bus gegaan of met de trein gegaan, maar je wist precies waar je naartoe ging. Het was duidelijk. Het was niet moeilijk om beslissingen te nemen omdat je exact wist wat je route daar naartoe was.

Als je niet weet waar je naartoe gaat, als je dus geen doel in je leven hebt, dan ben je te vergelijken met een boot op de Atlantische Oceaan:

  • zonder roeispanen
  • zonder zeil
  • en zonder motor

Je bent afhankelijk van de windrichting en de stroming. Met andere woorden: je gaat alle kanten op. Maar je gaat niet de kant op waar je naartoe wilt. Het wordt voor jou bepaald.

Doelen bereiken, een verhaal

Ik ga je nu een verhaal uit mijn jeugd vertellen. Ik was jong en smoorverliefd op één van mijn eerste echte liefdes. We gingen kamperen. Ik had de auto ingepakt en alles was klaar.

tent

Ik ging haar ophalen. Ik reed naar haar huis en daar stonden een heleboel koffers. Wauw, moet dat allemaal mee? Maar ik houd wel van een beetje rommel en een beetje gezelligheid. Dus ik heb alles in de auto gezet. Helemaal goed. We reden weg.

We draaiden de snelweg op, we spraken met elkaar en het was heel erg gezellig. Uiteindelijk stelde zei de vraag: “Rob, waar gaan we eigenlijk naartoe?” En ik wist het niet. Ik had geen flauw  idee, keek haar aan en zei: “Ik weet het ook niet. Ik heb geen flauw idee.”

We hadden ook geen buitenlands geld gehaald, we hadden alleen Nederlands geld en voor de rest eigenlijk niets. We waren absoluut niet voorbereid en we reden maar een eind weg.

Doelen bereiken

Uiteindelijk zijn we in België aangekomen. Maar kun je je voorstellen dat als je niet weet waar je naartoe gaat, dat het dan heel moeilijk is om de juiste keuzes te maken en de juiste beslissingen te nemen?

Bij elke afslag, kruising of stoplicht vroegen we ons af: gaan we naar rechts, links, rechtdoor of gaan we weer terug? Want we wisten gewoon niet waar we naartoe gingen.

Als je niet weet waar je naartoe gaat kun je nooit de juiste beslissing nemen.

Rob Wuijster

Het is dan heel moeilijk om een keuze te maken. Daarom is het belangrijk dat je een doel hebt. Als je een doel hebt weet je precies welke beslissing je moet nemen. Je neemt dan altijd de beste beslissing om uiteindelijk je doel te bereiken.

Een doelstelling is heel erg belangrijk om de juiste beslissing te nemen, zowel in je privé leven als in je zakelijke leven.

Rob Wuijster

Doelen bereiken: stel de “wat”-vraag

Stel je voor dat je een doelstelling geformuleerd hebt. Bijvoorbeeld: We gaan

  • naar de camping
  • naar een hotel
  • een omzet van zoveel halen

Dan is het heel erg belangrijk dat je de “wat”-vraag stelt.

Wat moet ik er voor doen?

Welke acties moet ik nemen?

Welke dingen moet ik er voor laten?

Een topsporter kan bijvoorbeeld niet tot heel laat uitgaan. Althans, het kan wel, maar dat is niet verstandig. Een topsporter moet heel gezond leven. Hij kan er dus niet zomaar op los eten.

Je doelstelling bepaalt de acties die je neemt.

Rob Wuijster

Dus vraag je altijd af: wat moet ik ervoor doen en wat moet ik ervoor laten? Dat zijn je actiepunten.

Dan is het heel belangrijk dat je daarna een plan maakt.

Wat doe ik op welk moment?

Doe de belangrijkste dingen eerst. De minder belangrijke  dingen komen later. Plaats die acties dus ook in de volgorde waarin je ze uit moet voeren. Als je dat doet dan heb je de meeste kans om je doel te bereiken.

Het is dus altijd heel erg belangrijk dat je:

een doel hebt

de “wat”-vraag stelt: wat moet ik ervoor doen om dit te bereiken?

een plan maakt met daarin de actiepunten die je moet afhandelen. En geef die actiepunten ook een datum mee.

Als je dit doet zul je zien dat je binnen de kortste tijd allerlei grote stappen neemt om je doel te bereiken. Je ziet ook dat je dichter bij je doel komt.

Niet doen

Doe het volgende absoluut niet: formuleer een doelstelling en ga dan verder met de orde van de dag. Dan zul je zien dat er niets gebeurt, of dat er nauwelijks iets gebeurt.

“Wat”-vraag: wat moet ik ervoor doen

Plan maken

En dan zul je zien dat je uiteindelijk je doelstellingen bereikt. Ik wens je heel veel succes bij het bereiken van je doelstellingen.

Rob Wuijster
Zoek je een spreker?

Vind je mijn werkwijze transparant? Spreekt mijn verleden als bondscoach en mental coach je aan? Spreken de onderwerpen je aan? Heb je een goed gevoel over mij als spreker? Neem dan rechtstreeks contact met me op. Of neem contact op via Speakers Academy of Quality Bookings.

spreker rob wuijster

Doelen bereiken was last modified: by

Tag: Succes bereiken

Doelen bereiken was last modified: by

Auteur: Rob Wuijster

Ik ben een gepassioneerde en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties echt leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.

Hoe denk jij hier over?