Home » Blog » Zakelijk speechen » Pauzes in je presentatie (video)
pauzes in je presentatie

Pauzes in je presentatie (video)

Geschatte leestijd: 3 minuten

Pauzes in je presentatie

De reden waarom rustmomenten in je presentatie belangrijk zijn, is heel simpel.

  • Hierdoor krijgt het publiek de mogelijkheid om datgene dat je hebt verteld te laten bezinken. Je luisteraars hebben dan de mogelijkheid om je speech rustig op zich in te laten werken.
  • Een pauze kun je heel goed gebruiken nadat je iets belangrijks hebt verteld. Hierdoor benadruk je datgene dat je hebt verteld.
  • Pauzes zijn ook heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het publiek de boodschap begrijpt. Als je te snel spreek begrijpt het publiek de boodschap niet. Dus probeer af en toe pauzes in te lassen.
  • Een pauze kun je ook op gebruiken: spanning opbouwen. Je vertelt iets, je stopt. En dan? Wat er dan volgt weet het publiek niet en daardoor ontstaat de spanning.

Video: pauzes in je presentatie

Bekijk onderstaande video waarin ik op strategische momenten een moment stilte heb ingelast. Ik demonstreer je dit, zodat het je duidelijk zal worden wat het effect van een pauze is.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

anuschka

Anuschka Fung Loy

Rob is een energieke man, die op een leuke en inspirerende manier laat zien wat voor invloed jouw gedachten en denkwijze hebben over het verloop van jouw carrière of persoonlijke groei / situatie. Het is duidelijk: If you put your mind to it, it will work out the way you want! Anuschka Fung Loy @noes

Functies van pauzes in je presentatie

Pauzes in je presentatie zijn dus nodig en ze hebben meerdere functies. Ze dienen om:

  • het publiek de kans te geven je verhaal te laten bezinken
  • belangrijke zaken te benadrukken
  • je verhaal begrijpelijker te maken
  • en om spanning op te bouwen

Natuurlijk is regelmatig pauzeren tijdens het spreken niet de enige manier om deze doelen te bereiken. Minstens zo belangrijk zijn je spreektempo en je stemgebruik. Als dit lastige punten voor  je zijn, overweeg dan om mee te doen met een training professioneel presenteren. Dan gaan we dit oefenen en daarna ken je precies jouw persoonlijke aandachtspunten. En als je nog twijfelt kun je ook kiezen voor onze presentatiecursus op CD.

Voor mij als motivational speaker zijn stemgebruik en pauzes ook erg belangrijk. Hier staan een aantal motiverende video’s, dan kun je zien hoe ik dat doe.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Pauzes in je presentatie: met dank aan OpenClipart-Vectors voor de pauzeknop.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 12-12-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-12-2022