Home » Blog » Zakelijk speechen » Oogcontact als je spreekt voor publiek
oogcontact

Oogcontact als je spreekt voor publiek

Geschatte leestijd: 5 minuten

Oogcontact als je spreekt voor publiek

Sommige mensen voelen dat ze gerespecteerd en gewaardeerd worden als je ze aan kijkt. Om al deze redenen is het voor een spreker belangrijk om oogcontact te hebben.

Wanneer je iemand werkelijk recht zijn ogen kijkt heeft dat een aantal nadelen. Zeker voor jou als spreker!

  • In eerste instantie is het dan heel moeilijk om je verhaal te vertellen. Met andere woorden: je weet niet meer wat je wilt vertellen. Je bent je verhaal kwijt! En dat is vrij lastig als je een presentatie geeft.
  • Het tweede probleem is dat de ander naar wie je kijkt zich ongemakkelijk en onplezierig begint te voelen als je ook maar iets te lang kijkt. Als je dus iemand recht in de ogen kijkt doe dit dan vooral niet te lang. Timing is hierbij essentieel!

Voorkom dat je te lang in één richting kijkt. Mensen kunnen zich hier ongemakkelijk door gaan voelen. Het kan zelfs zo zijn dat iemand denkt dat je wat van hem of haar wilt.

Het kan ook weerstand bij andere mensen uit het publiek oproepen wanneer zij het gevoel hebben dat de spreker minder in hun richting kijkt.

Oogcontact bij spreken voor publiek

Klein publiek

Je kunt deze strategie alleen toepassen als je spreekt voor een klein publiek.

Als je spreekt in het openbaar is het belangrijk dat je mensen niet recht in zijn ogen kijkt. Maar de mensen in je publiek moet wel de indruk krijgen dat je ze aankijkt.

  • Kijk mensen niet recht in de ogen, maar kijk naar hun gezicht.
  • Een andere mogelijkheid is om te kijken naar de driehoek tussen beide ogen en de neus.

Hierdoor heeft iemand die in de de zaal zit wel het gevoel dat je hem aankijkt, maar je verdrinkt niet in zijn blik.

Groot publiek

Je kunt niet iedereen aankijken als je voor een groot publiek spreekt. Dan heb je dus een andere strategie nodig. Je zult je in de richting van een groep mensen moeten kijken.

Verdeel de zaal in een aantal delen of in een aantal assen. In een kleinere zaal is het mogelijk om de zaal in bijvoorbeeld drie assen te verdelen. De linker as, de rechter as en het centrum. Kijk afwisselend naar deze drie assen.

Als de zaal echt groot is, zul je de zaal in meerdere delen moeten verdelen. Je kunt dan afwisselend naar elk deel kijken.

Donkere zaal

Sommige zalen zijn donker en dan sta je als presentator letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Hierdoor kun jij als presentator het publiek niet zien. De luisteraars realiseren zich dit niet en verwachten een spreker die af en toe hun richting op kijkt en oogcontact zoekt.

Nogmaals: er is voor jou als spreker in een donkere zaal geen oogcontact mogelijk, maar het is wel van groot belang dat je in de richting van mensen kijkt. Blijf dus niet alleen rechtuit kijken, maar kijk ook bewust naar links en naar rechts. Het is verstandig dat je niet alleen je blik in de breedte, maar ook in de diepte verplaatst. Zorg er voor dat je als spreker afwisselend in alle richtingen kijkt.

Oogcontact: kijk niet boven het publiek uit

Soms kijken sprekers bewust niet naar het publiek. Ze kijken boven het uit. Dat doen ze omdat ze de mensen in de zaal dan niet aan hoeven te kijken. Ze zeggen dan: “De toehoorders hebben het toch niet in de gaten dat je boven ze uit kijkt.” Mis, dat hebben ze wel in de gaten! Dit wordt door presentators gedaan die bang zijn voor het presenteren. Dit moet je echt niet doen!

Je kunt dan net zo goed met je rug naar het publiek staan of naar de zijkanten kijken waar geen luisteraars zitten. Mensen voelen en zien het als je niet hun richting in kijkt. Zoek het publiek op, kijk echt in de richting van de zaal en krijg oogcontact!

Aankijken van het publiek

Het volgende is in donkere zalen niet mogelijk en geldt alleen voor zalen waarin je het publiek kunt zien.

Het grote voordeel van het aankijken van het publiek is dat je informatie krijgt. Als je iemand aankijkt zie je o.a. of iemand plezier heeft, geïnteresseerd is, het eens is of het oneens is. En hierop kun je dan weer inspelen!

Je kunt informatie uit lichaamstaal en mimiek halen, maar houd er rekening mee dat het soms anders is dan het lijkt. Ik zou er niet honderd procent vanuit gaan dat jouw interpretatie van de mimiek en lichaamshouding altijd juist is.

Oogcontact en hoe je dit aanpakt is heel erg belangrijk. Maar er is meer te vertellen over presenteren. Ik kan je aanraden om verder te lezen in onze handleiding. Daar vind je de ingangen naar meer tips voor speeches.

En misschien zou je nog een stap verder moeten gaan. Wij hebben een goede luister-CD die je kan helpen bij het leren presenteren. En we hebben een training Overtuigend presenteren.

Als motivatonal speaker heb ik hier natuurlijk zelf ook mee te maken. Kijk maar eens naar mijn motiverende video’s op YouTube. Dan kun je zien hoe ik dit doe.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 28-4-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 10-7-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *