Home » Teamcommunicatie » Ontwikkel een team mindset met je team
ontwikkel een team mindset

Ontwikkel een team mindset met je team

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Team mindset

Ontwikkel een team mindset met je team! De team mindset van het team zorgt ervoor dat de individuele teamleden zich fysiek, cognitief, sociaal en mentaal volledig ondergeschikt aan het team, plan en doel te maken. Als teamleider moet je iets doen om de teamleden zover te krijgen dat ze er 100% voor gaan en alles geven dat ze in huis hebben. Maak je team mentaal sterk! In dit artikel geef ik drie manieren aan hoe je dat kunt doen.

Team mindset ontwikkelen

In het verleden zijn er tijdens moeilijke tijden en crises bedrijven failliet gegaan. En andere bedrijven zijn ontstaan en weer andere bedrijven zijn uitgegroeid tot heel grote bedrijven. Dus het hoeft niet zo te zijn dat het in moeilijke tijden onmogelijk is om succes te hebben!

Voor het team is het belangrijk dat je als leidinggevende aangeeft dat het bedrijf en het team in lastige tijden ook goede resultaten kunnen behalen! Jij als leidinggevende doet er goed aan om de teamleden vertrouwen in een goede afloop te geven. Geef aan dat er altijd kansen en mogelijkheden zijn! Bij teambuilding is het geven van vertrouwen enorm belangrijk!

Als het donker wordt, als het niet gaat zoals het team wil, als het heel moeilijk wordt, leer de teamleden dan altijd naar de kansen en de mogelijkheden te kijken. Zoekt en gij zult vinden.

Vind je dit te positief? Je weet één ding zeker. Als de teamleden geen vertrouwen hebben en geen geloof in een goede afloop hebben, dan weet je in ieder geval zeker dat het niet gaat lukken! Zolang de teamleden vertrouwen en geloof hebben in een goede afloop, is nog alles mogelijk! 

3 tips om het team positiever te laten denken

Ik geef je nu 3 tips waardoor je de teamleden positiever kunt laten denken. Voor ik je deze tips geef wil ik eerst dat je je heel goed realiseert dat de mate waarin de teamleden positief denken afhangt van de mate waarin ze beïnvloed worden.

team mindset: denken in kansen en mogelijkheden
Denk in kansen en mogelijkheden

Als ze heel vaak negatief beïnvloed worden, dan is de kans groter dat ze negatief gaan denken. En als de teamleden vaak positief beïnvloed worden dan is de kans heel erg groot dat ze positiever gaan denken. Je kunt de teamleden positief beïnvloeden door de volgende tips toe te passen.

  1. Vertel ze positieve waargebeurde verhalen
  2. Boek een spreker met een positief, motiverend en inspirerend verhaal. 
  3. Vertel vooral over de positieve ontwikkelingen

Als je deze tips toepast, dan gaat het team vanzelf steeds positiever denken. En wat is er nou mooier dan positief denken.

Geef als team nooit op

Een belangrijk aspect bij teambuilding en het ontwikkelen van een team mindset is dat het team nooit opgeeft! Ongeacht hoeveel tegenslagen en mislukkingen er ook zijn. En hoe moeilijk het ook is. 

Team mindset: tegenslagen en mislukkingen

Hoe groter en hoe mooier de teamdoelen en plannen zijn, hoe meer weerstanden, tegenslagen en mislukkingen het team krijgt. En dat hoort er gewoon bij. Zo is het leven en daar moet je als team gewoon mee dealen. Maar er is een gevaar …….  Ik vertel je nu een verhaal om het gevaar aan te geven. 

Er was er eens een man die goud wilde vinden

Er was een man en die had als doelstelling dat hij goud wilde vinden. Hij wilde rijk worden. Hij verkocht zijn huis en zijn inboedel en van de opbrengst kocht hij een goudmijn en gereedschappen. Het overige geld besteedde hij om het hotel van te betalen in het kleine dorpje waar hij verbleef.

Een aantal maanden achter elkaar bleef hij maar hakken en op zoek naar goud. En hij vond het niet. Op een gegeven moment was hij het helemaal zat.

ontwikkel een team mindset en geef nooit op
Geef als team nooit op!

Hij liep gefrustreerd de mijn uit en kwam daar een man tegen. Die man had wel interesse in de mijn. Hij kocht de mijn en de gereedschappen en hij ging gelijk naar beneden om naar goud te zoeken. Hij was een uurtje aan de gang en wat vond hij? GOUD! Yes!

Team mindset: de moraal van dit verhaal

De moraal van dit verhaal: geef niet te snel op. Dit gaat ook voor een team op! Blijf als leidinggevende en team zoeken naar goud. Want het zou zomaar kunnen dat het team op 10 cm van de goudader af is. En dat zal het team nooit weten als het team het opgeeft. Het team kan dat alleen weten als het doorgaat. Als leidinggevende moet je het team vertrouwen geven dat de doelen verwezenlijkt kunnen worden.

Nu vraag je je misschien af: Moet het team dan altijd doorgaan om de doelen te bereiken?

Jazeker! Doe dat, maar … als het op een bepaalde manier niet lukt, blijf het dan niet alsmaar op deze manier proberen. Als het niet lukt, probeer dan gewoon een andere manier om het te bereiken. Zoek dan een andere weg. En als die manier ook niet lukt, dan probeer je manier C. En als manier C niet lukt, dan probeer je manier D. Net zo lang tot het team een weg gevonden heeft waarmee de doelen bereikt kunnen worden. .

Ontwikkel een team mindset en geloof in de teamdoelen

Zonder doelen is een team een boot die overal naartoe gaat, maar eigenlijk nergens komt. En waar de boot terecht komt is afhankelijk van allerlei factoren. Zonder doelstellingen ben je stuurloos. Zorg dat het team in de doelen gelooft.

Vertrouw de teamdoelen

Maar ook met doelstellingen gaat het niet altijd goed: het team moet ook écht geloven dat het de doelen kan bereiken én de teamleden moeten er emoties bij voelen.

In doelen geloven: een poosje geleden geleden gaf ik een mentale teamtraining voor een voetbalclub die uitkomt in de Jupiler League.

Ik liet de spelers een foto zien van een woestijn. En vervolgens liet ik een foto zien van een veld met mooie zonnebloemen. Ik vroeg de teamleden of ze hun hand op wilden steken als ze geloofden dat een woestijn in een veld met zonnebloemen veranderd kon worden.

geloof in je doelen
Geloof in de teamdoelen

Een aantal handen gingen in de lucht en een aantal andere teamleden dachten dat het niet mogelijk was. ”Waarom zou het niet kunnen?” vroeg ik de teamleden die er niet in geloofden. ”Het kan niet, het is te warm en te droog” was het antwoord.

Geloven in je doelen

Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Natuurlijk moet er een goed irrigatiesysteem aangelegd worden en moet er iets gedaan worden om de grond vruchtbaar te maken. Misschien moeten ze speciale zaadjes kweken die bestand zijn tegen de enorme hitte. Er zal heel veel gedaan moeten worden. Maar het kan en is mogelijk!

Team mindset ontwikkelen: kunnen jullie kampioen worden?

Ik stelde daarna de volgende vraag.

Kunnen jullie kampioen worden?

Gedachten zijn dus essentieel. Het lukt alleen om iets voor elkaar te krijgen als de teamleden er volledig in geloven. En als de teamleden erin geloven, gaan ze manieren bedenken om de gestelde doelen te realiseren.

Als de teamleden er niet in geloven

Als de teamleden niet geloven dat ze de gestelde doelen kunnen bereiken, dan zal het team deze doelen ook nooit bereiken. Het team bereikt het doel dan niet omdat de teamleden er niet met volle overtuiging voor gaan.  Gewoon omdat de teamleden denken dat het zinloos is, omdat het niet kan.

Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is

Nelson Mandela

Geloven in de teamdoelen is dus een voorwaarde om die doelen te kunnen bereiken. Maar dat is niet alles: emoties.

Doelstellingen met emoties

Je hebt vast weleens gehoord van het SMART principe. Dit is een heel goede methode om heldere doelstellingen te formuleren. Maar ik vind dat er wel iets aan ontbreekt dat belangrijk en zelfs cruciaal is. Teamleden worden gedreven door emoties. Emoties zorgen ervoor dat ze werkelijk in actie komen.

Ik wil je daarom als leidinggevende aangeven hoe je emoties aan de doelstellingen kunt toevoegen want hierdoor worden de doelstellingen zaken die het team absoluut – koste wat het kost – wilt bereiken.

Waarom

Stel elk teamlid na het formuleren van de doelstelling(en) de volgende vraag:

Waarom wil ik deze doelstelling absoluut bereiken?

Doordat elk teamlid zich zelf deze vraag stelt ontdekt het teamlid  waardoor hij gedreven wordt. En deze emoties geven het teamlid de kracht en energie om de teamdoelstelling onder de moeilijkste omstandigheden te bereiken. Deze sterke emoties zorgen ervoor dat elk teamlid allerlei weerstanden en tegenslagen kan overwinnen.

Emoties als drijfveer

Mogelijke antwoorden op deze vraag zouden kunnen zijn:

  • status
  • image
  • grenzen verleggen
  • bewijzen dat ik waardevol ben

Deze emoties zijn de werkelijke drijfveren om de doelstelling te behalen!

Team mindset: doelstellingen met emoties formuleren

  • Formuleer doelstellingen en laat elk teamlid de redenen aangeven waarom hij deze doelstellingen wilt bereiken
  • Elk teamlid ontdekt dan  door welke verlangens hij gedreven wordt.
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.