Home » Succesvol ondernemen » Mindset » Wat is positief denken

Wat is positief denken

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wat is positief denken

Positief denken betekent niet dat alles maar goed en positief is. Ik denk dat het er bij positief denken vooral om gaat hoe je met moeilijke, vervelende en ongewenst situaties omgaat! Gebeurtenissen zijn in mijn ogen niet altijd fijn, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Wat is positief denken: hoop en toekomstperspectief

Ik wil je een mooi voorbeeld geven van uitvinder Thomas Alva Edison. Elke keer als er iets mislukte zei hij: ‘’ik ben weer een stap dichter bij de oplossing gekomen’’. En ‘’ik weet nu hoe het in ieder geval niet moet”. Bewust of onbewust gaf hij er een positieve draai aan!

En laten we eerlijk zijn, zijn uitspraak is niet te ontkennen! Daarnaast gaf Edison door deze uitspraak zich zelf hoop en toekomstperspectief. En dat zijn ook twee belangrijke voordelen van positief denken.

Perspectief veranderen

Ik was trainer van een herenteam bij een hockeyclub. En ik liep en dinsdag na een wedstrijd het terrein van de hockeyclub op om training te geven. Toen ik aankwam hadden de spelers chagrijnige gezichten. Ze keken of de wereld verging!

Ik vroeg wat er aan de hand was. En ze zeiden dat ze de afgelopen wedstrijd zo slecht gespeeld hadden! Toen antwoordde ik: “Jongens, als je zelfs de slechte wedstrijden nog wint ben je spekkoper’’. Op dat moment kregen de spelers direct een glimlach op een gezicht!

Bij positief denken gaat het erom het perspectief te veranderen. Dus iets goeds zoeken in een tegenslag en mislukking. Met andere woorden: iets van waarde zoeken! En in sommige situaties is dat lastig! Vooral als je net besloten hebt om positiever te gaan denken en er nog niet zoveel ervaring mee hebt.

Positief denken of flierefluiten?

Ik was druk bezig om mijn dromen en doelen te realiseren. Ik wist precies wat ik wilde en ik wist precies hoe ik het wilde bereiken. Daarnaast werkte ik voortdurend en nam erg veel initiatief. En als ik een tegenslag had probeerde ik er iets uit te leren en er mijn voordeel mee te doen.

Ik leefde om mijn doelen te realiseren. Omdat ik het goede in mislukkingen probeerde te vinden en altijd wel een lichtpuntje zag werd ik door iemand in mijn directe omgeving een flierefluiter genoemd. Vaak worden mensen die positief denken als onrealistisch gezien. En krijgen te horen dat ze alles te positief zien.

Denken in kansen en mogelijkheden

Iemand die positief denkt zoekt naar mogelijkheden en kansen. Hierdoor zijn mensen die positief denken gefocust op succes en groei. Iemand die negatief denkt zoekt bewijzen dat iets niet mogelijk is en dat iets niet kan. Zij zijn gefocust op mislukking.

En weet je wat nu het aparte is, beiden hebben gelijk. Je ziet wat je denkt te zien! Je ziet bewijzen van waar je op gefocust bent, de self-fulfilling prophecy.

Waar focus jij op?

Stel jezelf de vraag waar je op gefocust wilt zijn. Wil jij je focussen op succes of op mislukking? Want waar jij je op focust wordt de waarheid. Dus kijk goed uit waar jij je op focust!

Zelf geef ik er de voorkeur aan om op succes gefocust te zijn. Ik denk dat iedereen liever successen behaalt dan mislukkingen. En daarom is het voor mij een raadsel dat veel mensen zich focussen op mislukkingen.

Positief denken: moed, vertrouwen en hoop

Toen ik wilde beginnen met ondernemen en enthousiast mijn plannen vertelde zei iemand die dicht bij me stond: ‘’Rob, realiseer je wel dat er meer bedrijven failliet gaan dan er blijven bestaan’’.

Zie dit even helemaal los van de invloed die deze uitspraak op je gedachten heeft. Feitelijk zou dit best kunnen, maar ik kijk naar wat mogelijk is. Ik kijk naar de bedrijven die floreren. Dat gaat geef me moed, vertrouwen en hoop. Waarom zou ik juist moeten kijken naar de bedrijven die failliet zijn gegaan? Dat heeft in mijn ogen geen enkele functie. Het beïnvloed mijn motivatie, inspiratie en mijn gevoel negatief.

Je hebt de keuze om je op succes of op mislukking te focussen. En in beide gevallen krijg je gelijk.

Leer om positief te denken

Misschien dat je nu van mening bent dat je er belang bij hebt om positiever te gaan denken. Maar hoe je dat?

Er zijn meerdere manieren om positief te gaan denken. Een mogelijkheid is om met jezelf af te spreken dat je bij een tegenslag een lichtpuntje zoekt. Dat je dus zoekt naar iets goeds.

Een andere mogelijkheid is om bewust positieve woorden, zinnen en vragen uit te spreken! De taal die je uitspreekt heeft een directe invloed op je eigen gedrag en op het gedrag van anderen. Gebruik daarom zoveel mogelijk positieve woorden zoals goed, uitdaging, groeien, verbeteren, kans, mogelijkheid, trots en winnen.

Spreek ook zoveel mogelijk positieve zinnen uit zoals: de volgende keer gaat het vast beter en het gaat me absoluut lukken.

Stel jezelf positieve vragen.

  • Hoe kan ik beter mijn producten verkopen?
  • Hoe kan ik mijn omzet verhogen?
  • En hoe kan ik me als ondernemer verbeteren?

Wil je meer succes? Denk dan positief!  Wil je meer mislukking? Denk dan negatief. Het is jouw keuze!

Als inspiratiespreker ondernemerschap zou ik het leuk vinden mijn netwerk met jou uit te breiden.

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 26-2-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 2-2-2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *