Uitstraling en zelfvertrouwen

Uitstraling en zelfvertrouwen

Sommige sprekers hebben een enorme uitstraling. We zijn dan publiek erg geboeid en we hangen dan ook aan de lippen van zo’n spreker. We kijken vaak tegen dit soort sprekers op.

Er zijn ook sprekers over wie wij vinden dat ze geen charisma hebben. We voelen ons dan niet betrokken bij de presentatie en onze gedachten dwalen af. Natuurlijk is het ook zo dat mensen sprekers verschillend beoordelen. Er zijn mensen die vinden dat de spreker uitstraling heeft terwijl anderen dat absoluut niet vinden.

Toch komt dit niet vaak voor. Vaak beoordeelt het publiek de spreker qua uitstraling hetzelfde. Hij heeft uitstraling of hij heeft weinig of geen uitstraling.

Maar wat is uitstraling dan precies? In de Van Dale wordt aangegeven:

Betoverende, meeslepende invloed

Van Dale

 

Meer beschrijvingen van “uitstraling”

Op mij vraag tijdens de presentatietrainingen: ‘’Wat is uitstraling’’ geven cursisten vaak de volgende beschrijvingen:

 • Je krijgt kippenvel als je naar hem luistert. Je blijft aandachtig en je blijft voortdurend naar hem luisteren en kijken.
 • Of je kijkt tegen hem op.
 • Hij geeft je een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
 • En hij dwingt respect en waardering af. Hij maakt je geëmotioneerd. Hij heeft gewoon iets.

Mensen geven uitstraling een andere betekenis, maar het begrip kennen en herkennen we allemaal. Een spreker met uitstraling herkennen we.

Voor sprekers is het hebben van uitstraling van grote waarde en bepalend voor hoe de presentatie verloopt. En voor hoe de spreker uiteindelijk door het publiek beoordeeld wordt.

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om uitstraling te krijgen. Hieronder een aantal mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Hoe meer mogelijkheden je toepast hoe groter de kans is dat je charisma krijgt. Onderstaande mogelijkheden hebben ook een onderling verband.

Uitstraling en zelfvertrouwen

 • Spreek over je passie. Iets dat je emotioneel raakt! Spreek over iets dat je fascineert en bezighoudt.
 • Spreek alleen over iets waarover je erg veel weet. En over iets dat je zelf ervaren, geleerd en gedaan hebt. Of over iets dat je overkomen is.
 • Bereid je presentatie enorm goed voor. En blijf betrokken als je een presentatie door iemand anders laat maken.
 • Denk eraan om je presentatie vaak te oefenen.
 • Dit punt valt ook onder een goede voorbereiding, maar wil het toch apart noemen. De presentatie maak je voor het publiek, maar zorg ervoor dat je binnenpret, plezier of een gevoel van “dit is top” krijgt als je de presentatie voorbereid. Je moet zelf in je presentatie geloven!
 • Zorg voor een groot zelfvertrouwen. Verhoog je zelfvertrouwen. Er zijn technieken waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Geloof in jezelf, in je presentatie en in het presenteren op zich. En geloof in een goede afloop!
uitstraling

Uitstraling: Charisma krijgen

 • Trek kleding aan die past bij de situatie maar kies alleen kleding waar je je goed, plezierig en zelfverzekerd in voelt.
 • Blijf authentiek terwijl je de rol van spreker uitvoert. Blijf dus jezelf ondanks dat je een andere rol speelt. Laat zien wie je werkelijk bent.
 • Verzorg je lichaam goed. Fit zijn valt daar ook onder. Zorg er ook voor dat je uitgerust bent.
 • Voed je bewust met positieve en goede gedachten. Er zijn een groot aantal mentale technieken waarmee je je gedachten kunt voeden. Op het moment dat je een presentatie geeft is het belangrijk dat je goed in je vel zit.

Uitstraling krijg je ook als je jezelf als spreker al bewezen hebt en je een goede reputatie en status bij het publiek opgebouwd hebt.

Elke spreker kan uitstraling krijgen. Oké, misschien de één wat meer dan de ander, maar elke spreker kan uitstraling krijgen. Pas de bovenstaande punten consequent toe en je zult merken dat je veel meer uitstraling krijgt! Onderschat het belang van uitstraling niet als je als ondernemer een presentatie geeft.

Uitstraling en zelfvertrouwen zijn onafscheidelijk!

Uitstraling en zelfvertrouwen was last modified: by

Met dank aan gnfr_10 voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Uitstraling en zelfvertrouwen was last modified: by

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.