Uitstraling en zelfvertrouwen

Uitstraling en zelfvertrouwen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Uitstraling en zelfvertrouwen

Er zijn sprekers over wie wij vinden dat ze geen charisma hebben. We voelen ons dan niet betrokken bij de presentatie en onze gedachten dwalen af. Natuurlijk is het ook zo dat mensen sprekers verschillend beoordelen. Er zijn mensen die vinden dat de spreker uitstraling heeft terwijl anderen dat absoluut niet vinden.

Toch komt dit niet vaak voor. Vaak beoordeelt het publiek de spreker qua uitstraling hetzelfde. Hij heeft uitstraling of hij heeft weinig of geen uitstraling.

Maar wat is uitstraling dan precies? In de Van Dale wordt aangegeven:

Betoverende, meeslepende invloed

Van Dale

Meer beschrijvingen van “uitstraling”

Op mij vraag tijdens de presentatietrainingen: ‘’Wat is uitstraling’’ geven cursisten vaak de volgende beschrijvingen:

 • Je krijgt kippenvel als je naar hem luistert. Je blijft aandachtig en je blijft voortdurend naar hem luisteren en kijken.
 • Of je kijkt tegen hem op.
 • Hij geeft je een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
 • En hij dwingt respect en waardering af. Hij maakt je geëmotioneerd. Hij heeft gewoon iets.

Mensen geven uitstraling een andere betekenis, maar het begrip kennen en herkennen we allemaal. Een spreker met uitstraling herkennen we.


Charisma

Voor sprekers is het hebben van uitstraling van grote waarde en bepalend voor hoe de presentatie verloopt. En ook voor hoe de spreker uiteindelijk door het publiek beoordeeld wordt.

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om charisma te krijgen. Hieronder een aantal mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Hoe meer mogelijkheden je toepast hoe groter de kans is dat je charisma krijgt. Onderstaande mogelijkheden hebben ook een onderling verband.

Uitstraling en zelfvertrouwen

 • Spreek over je passie. Iets dat je emotioneel raakt! Spreek over iets dat je fascineert en bezighoudt.
 • Spreek alleen over iets waarover je erg veel weet. En over iets dat je zelf ervaren, geleerd en gedaan hebt. Of over iets dat je overkomen is.
 • Bereid je presentatie enorm goed voor. En blijf betrokken als je een presentatie door iemand anders laat maken.
 • Denk eraan om je presentatie vaak te oefenen.
 • Dit punt valt ook onder een goede voorbereiding, maar wil het toch apart noemen. De presentatie maak je voor het publiek, maar zorg ervoor dat je binnenpret, plezier of een gevoel van “dit is top” krijgt als je de presentatie voorbereid. Je moet zelf in je presentatie geloven!
 • Zorg voor een groot zelfvertrouwen. Verhoog je zelfvertrouwen. Er zijn technieken waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Geloof in jezelf, in je presentatie en in het presenteren op zich. En geloof in een goede afloop!
zelfvertrouwen en uitstraling


Uitstraling: charisma krijgen

 • Trek kleding aan die past bij de situatie maar kies alleen kleding waar je je goed, plezierig en zelfverzekerd in voelt.
 • Blijf authentiek terwijl je de rol van spreker uitvoert. Blijf dus jezelf ondanks dat je een andere rol speelt. Laat zien wie je werkelijk bent.
 • Verzorg je lichaam goed. Fit zijn valt daar ook onder. Zorg er ook voor dat je uitgerust bent.
 • Voed je bewust met positieve en goede gedachten. Er zijn een heleboel mentale technieken waardoor je je gedachten kunt voeden. Op het moment dat je een presentatie geeft is het belangrijk dat je goed in je vel zit.

Reputatie

Uitstraling krijg je ook als je jezelf als spreker al bewezen hebt en je een goede reputatie en status bij het publiek opgebouwd hebt.

Elke spreker kan uitstraling krijgen. Oké, misschien de één wat meer dan de ander, maar elke spreker kan uitstraling krijgen. Pas de bovenstaande punten consequent toe en je zult merken dat je veel meer uitstraling krijgt! Onderschat het belang van uitstraling niet als je als ondernemer een presentatie geeft.

Uitstraling en zelfvertrouwen zijn onafscheidelijk!

Voor mij als inspiratie spreker zijn uitstraling en zelfvertrouwen ook belangrijk. Zou je het leuk vinden om je netwerk uit te breiden met een motivational speaker?

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Met dank aan Geralt voor de beelden van de man en de vrouw op deze pagina.

Gepubliceerd op: 4-1-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 9-9-2021