Home » Succesvol ondernemen » Succesvolle ondernemer worden

Succesvolle ondernemer worden

Geschatte leestijd: 9 minuten

Succesvolle ondernemer worden

Waarom krijgen bepaalde mensen zo’n succesvolle carrière? En waarom zijn er ondernemers die geen succes hebben? Wat is er de oorzaak van dat bepaalde mensen geen succes in hun carrière krijgen? Deze bovenstaande vragen houden me al jaren bezig. En ik heb er een antwoord op gevonden.

Ik heb me erin verdiept waarom bepaalde mensen zo succesvol zijn. Want wat blijkt: ze doen eigenlijk allemaal dezelfde dingen! Het komt er op neer dat succesvolle mensen hetzelfde denkpatroon hebben. Ze denken en handelen globaal op dezelfde manier.

In dit artikel heb ik twaalf kenmerken, eigenschappen en overeenkomsten van mensen beschreven die succesvol zijn geworden. Doe wat succesvolle mensen gedaan hebben en doen. Als je dat doet is de  kans dat je succesvol wordt groot.

Mentaliteit van succesvolle ondernemers

De mentaliteit van succesvolle ondernemers onderscheidt zich van de mentaliteit van minder succesvolle ondernemers.

Ben je een zzp’er en wil je meer klanten en opdrachten? Wil je een hogere omzet en een grotere winst om echt te kunnen leven zoals jij het wilt? Wil je geen financiele zorgen meer hebben. En wil je je niet meer afvragen of je je rekeningen wel kunt betalen? Zou je leuke dingen willen kunnen doen zoals met vakantie gaan?

Realiseer je goed dat je gedachten en je houding en optreden een enorme invloed hebben op het krijgen van nieuwe klanten en opdrachten. En dus uiteindelijk op omzet en winst die je behaalt! 

Succesvolle ondernemers hebben gemeenschappelijke kenmerken

Succesvolle ondernemers doen ook allemaal dezelfde dingen en nemen dezelfde acties. En daarom zijn ze ook zo succesvol geworden. Ik vertel je  over de acties die succesvolle ondernemers nemen. Als je deze overneemt wordt je ook succesvol! 

Succesvol worden is niet moeilijk. Het gaat er om, om  gedurende een lange periode consequent succesvol te denken en te handelen! 

Kiezen voor je passie

Iets dat je goed kunt vind je leuk. En wat je leuk vindt kun je goed. En dat is vaak je passie! Passie is iets waarvoor je geboren bent. Waar je je ei in kwijt kunt. Wat je interesseert. En waar je goed in bent.

Mensen die succes hebben doen vaak iets met hun passie. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om iets met je passie te doen. Bij tegenslagen, teleurstellingen en mislukkingen heb je dan meer motivatie, kracht en energie om door te gaan. Als je iets doet wat je passie niet is, heb je bij tegenslagen, teleurstellingen en mislukkingen sneller de neiging om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Je raakt dan sneller je motivatie kwijt.

Daarom raad ik je aan om iets te doen met je passie. In andere woorden om iets te doen met je kwaliteiten en interesse.

Het is makkelijker om succesvol te worden als je iets doet met je passie! Je hebt een grotere kans op succesvol ondernemen wanneer je iets doet met je interesses en kwaliteiten.

Wat is je doel?

Stel je nu eens voor dat je met vakantie gaat. De auto is ingepakt en je zit met je hele gezin in de auto, terwijl je niet weet wat je vakantie bestemming is. Bij elke afslag, rotonde en kruispunt moet je een keuze maken. Maar hoe kun je nu een goede keuze maken als je niet weet wat je bestemming is?

En dit principe geld ook in je carrière en als ondernemer. Je kunt nooit bewust een goede beslissing nemen als je niet weet wat je uiteindelijke doel is. 

Hoe een succesvolle ondernemer worden

Succesvolle ondernemers onderscheiden zich doordat ze precies weten wat en wanneer ze iets willen bereiken. Doordat ze exact weten wat ze willen, zijn ze in staat om altijd de juiste keuze op dat moment te maken.

Hierdoor nemen ze ook beslissingen die ervoor zorgen dat ze elke keer een stapje dichter bij het doel komen. Als je echt een droom hebt of je wilt iets heel graag bereiken, formuleer een doelstelling!

Gast spreker

Als je op zoek bent naar een motiverende spreker, dan kan het goed zijn te weten dat ik zowel speeches locatie als kortere online inspiratiesessies bied.

Maak een plan

Mensen die veel succes hebben weten niet alleen wat ze precies willen, maar weten ook precies hoe ze het gaan bereiken. Ze hebben een duidelijk plan. De route naar het bereiken van hun doel en droom is bekend.

De grote voordelen van het hebben van een plan is dat het richting geeft en het makkelijker wordt om een juiste keuze te maken. Je hebt immers al beschreven hoe je het wilt bereiken. Het geeft daarnaast houvast en een bepaalde mate van zekerheid.

Als je een plan hebt weet je wat je precies moet doen. Je tijd en energie worden hierdoor efficiënt en effectief benut.

Succesvolle ondernemers houden zich aan het plan, maar stellen het plan ook bij als het niet de gewenste resultaten oplevert. 

Mijn tip om succesvol te worden

Beschrijf niet alleen wat je wilt bereiken, maar maak ook een duidelijk plan: hoe je het wilt gaan bereiken.

Succesvolle ondernemer worden: omgaan met tegenslagen

Hoe groter je doel en droom zijn, hoe meer tegenslagen je krijgt. Hier kun je weinig tot niets aan veranderen. Wel kun je zelf beslissen hoe je met deze tegenslagen omgaat.

Edison zei bij een tegenslag:

Zo, weer een stap dichter bij de oplossing. En ik weet nu hoe het niet moet.

Edison

Zijn manier van denken maakte van de tegenslag iets positiefs en op de toekomst gericht. En deze instelling gaf hem weer kracht, energie en moed om weer door te gaan!

Het verschil tussen een succesvolle ondernemer en een niet-succesvolle ondernemer is dat een succesvolle ondernemer doorgaat op de momenten dat een niet-succesvolle ondernemer stopt.

Alle mensen die momenteel een succesvolle onderneming hebben, hebben in het verleden heel veel tegenslagen gehad. Als je succesvol wilt worden zul je met tegenslagen moeten leven.

Comfortzone

Als je altijd doet wat je momenteel doet houd je het zelfde resultaat. Als je een nog beter resultaat wilt hebben dan je nu hebt zul je gewoon andere dingen moeten doen. En zul je dus uit je comfort zone moeten stappen.

Alleen voelt dat onplezierig en oncomfortabel aan. En daarom besluiten sommige mensen om gewoon maar het zelfde te blijven doen. Het gevolg is dat ze nooit meer succes krijgen dan ze nu hebben.  En in het vervelendste geval krijgen ze nog minder succes.

Als je echt veel meer succes wilt hebben zul je dat onaangename oncomfortabele gevoel moeten overwinnen. Je zult dus dingen moeten doen die eng aanvoelen. Maar als je dat doet word je er rijkelijk voor beloond!

Feel the fear and do it anyway

Susan Jeffers

Mijn tip om succesvol te worden

Als je vooruit wilt komen, doe dan vooral dingen die je eng vindt.

Laat je niet weerhouden door angst, maar doe het gewoon.

Spring in het diepe en leer omgaan met situaties die oncomfortabel voelen.

Actie, actie, actie

Mensen die succes hebben op welk gebied dan ook nemen voortdurend veel actie! Je kunt nog zo goed zijn, een fantastische dienst hebben en een geweldig product hebben, maar als je geen actie onderneemt gebeurt er niets!

Ondernemers die veel actie nemen worden succesvoller. Jij bent de enige die jezelf echt succesvol kan maken. Jij moet het zelf doen. Als jij het niet doet, gebeurt er helemaal niets!

Mijn tip om een succesvolle ondernemer te worden

Neem voortdurend veel actie!

Creatieve ideeën en ontspanning

Hard werken is een belangrijke voorwaarde om succesvol te worden. Maar hard werken heeft ook een grote valkuil. Als je altijd hard en lang werkt zul je ervaren dat je nauwelijks of geen creatieve ideeën meer krijgt. En het krijgen van creatieve ideeën is een must aangezien er soms situaties zijn die je wilt veranderen. Het is niet alleen maar hard werken, maar ook creatief en slim werken.

Je kunt creatieve en slimme ideeën krijgen als je af en toe voldoende rust neemt. Ondernemers zeggen dan vaak ‘’Ja maar ik moet nog zo veel doen’’. En dat is waar! Ik ben zelf ook ondernemer en het is heel moeilijk om even het werk los te laten en te gaan ontspannen terwijl je weet dat er nog veel werk te doen is.

Als je je ontspant levert dat je echt veel op! Je krijgt dan allerlei ideeën hoe je de problemen en moeilijkheden kunt oplossen.

Mijn tip om succesvol te worden

Plan regelmatig tijd in zodat je je kunt ontspannen.

Je zult zien dat je daarna anders tegen bepaalde dingen aankijkt en dat er allerlei oplossingen en mogelijkheden vanzelf naar boven komen.

Wij hebben op deze website een shop waar je boeken kunt vinden die je kunnen helpen succesvol te worden. Onze shop vind je hier.

Focus zorgt voor groei

Focus

Waar je op gefocust bent en waar je aandacht aan geeft groeit! Daarom is het belangrijk om je te focussen op dat wat je wilt en niet op wat je niet wilt!

Als je een doel nastreeft weet je precies welke acties je moet ondernemen om dat doel te bereiken. Maar wij ondernemers laten ons wel eens verleiden om leuke en plezierige dingen te doen die niets toevoegen aan het behalen van de doelstelling.

Voorbeeld

Ik geef je hier een voorbeeld van. In je agenda staat dat je nog drie potentiële klanten moet nabellen. Het is mooi weer en een vriend belt je op met de vraag of je mee naar het strand gaat. En je besluit mee te gaan!

Op zich is dat prima. Het is zelfs goed om eens lekker te ontspannen en leuke dingen te doen. Maar kijk uit dat je je niet te vaak door dit soort pleziertjes laat verleiden. Ze voegen namelijk niets toe aan het bereiken van je doelstelling op de lange termijn. Blijf gefocust op je doel! Het gefocust blijven is een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemerschap.

Mijn tip om succesvol te worden

Ga door. Ga gewoon door tot je je doel bereikt hebt.

Stop niet en haak niet af, want succesvol worden neemt tijd. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd.

Als je dit onderwerp interessant vindt voor een bijeenkomst bij je netwerkborrel, ondernemersvereniging of businessclub neem dan gerust contact met me op.

Ik ben een inspirerende spreker. Ik zou het leuk vinden mijn netwerk op LinkedIn met jou uit te breiden.

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Meer in deze rubrieken:
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *