Home » Succesvol ondernemen » Hoe creëer je verandering

Hoe creëer je verandering

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe creëer je verandering

Heel veel mensen vragen zich af hoe ze zelf eenvoudig kunnen veranderen. Ik kan je één ding verzekeren: veranderen, iets heel anders aanpakken, dat is niet makkelijk. Je moet er voortdurend voor vechten.

Er is een manier om jezelf te kunnen veranderen. Het klinkt heel raar, maar je kunt jezelf veranderen en ander gedrag krijgen. Behalve deze video hebben we hier ook een CD en een e-book over. Die kunnen je helpen.

Hier kun je dit verhaal op video bekijken als dat je daar de voorkeur aan geeft.

Hoe creëer je verandering: gezonder leven

Stel je eens voor: je wilt bijvoorbeeld gezonder leven. Je wilt meer gaan sporten. Je wilt meer aan je huiswerk doen. Of je wilt meer uit je carrière gaan halen. Je hebt plannen om meer met je gezin en je familie te ondernemen. En je wil meer rekening houden met mensen.

Misschien wil je minder suiker gebruiken en minder frisdrank drinken. Met andere woorden: je wilt iets veranderen.

Als je echt wilt veranderen, dan is dat mogelijk. Maar hoe doe je dat? Ik ga je eerst een verhaal over iemand vertellen.

Het verhaal van verandering

Iedereen in zijn omgeving zei: zou je niet eens wat gezonder gaan leven, wat gezonder gaan eten, meer actie ondernemen. Maar hij reageerde niet. Hij vond het wel best zo. Hij dacht “het zal mijn tijd wel duren”.

Hij was te dik. Hij leefde ongezond. Dronk teveel, rookte, ging te laat naar bed. Hij at te veel en bewoog te weinig. Hij leefde ongezond en dat was ook aan zijn lichaam te zien.

Op een gegeven moment kreeg hij lichamelijke klachten en ook mentale klachten. En hij besloot naar een arts te gaan. De huisarts zei: “als je niet verandert, dan heb je nog maar een jaar te leven”.

Op dat moment veranderde hij. Hij ging meer bewegen, hij at veel gezonder. En hij stopte met drinken, hij stopte met roken. Hij ging veel sporten en hij werd weer helemaal fit.

Veranderen door mentale pijn

Dit is heel interessant wat er gebeurd is. Hij kon pas veranderen toen hij mentale pijn had. En wat was die mentale pijn? Die mentale pijn was dat als hij zo door zou gaan, hij over een jaar dood zou zijn. Dat was voor hem genoeg om te veranderen.

Toen die mentale pijn ontstond had hij gelijk kracht en energie om te veranderen. Mentale pijn kun je zelf heel goed gebruiken om te veranderen. Als je wilt veranderen, maak dan de mentale pijn zo groot als je kunt. En hoe kun je dit doen? Heel eenvoudig.

Stel je eens voor dat jij die dikke man of dikke vrouw bent. En je wilt veranderen. Dat kun je doen door een vraag te stellen.

Hoe ziet mijn toekomst eruit als ik zo verder leef?

Wauw: ik word nog dikker en ik word nog ongezonder. Ik pas mijn kleding niet meer, ik heb nog minder energie. Doordat ik minder energie heb, kan ik ook minder werken dus waarschijnlijk zal ik ook minder inkomsten hebben. En misschien krijg ik hartklachten waardoor ik eerder overlijd.

Als je dat weet, als je die mentale pijn voelt, dan ben je in staat om te veranderen. Vraag je dus altijd af: welke nadelige gevolgen krijg ik van deze situatie? Hetzelfde geldt voor andere situaties.

Hoe creëer je verandering: werkhouding veranderen

Stel je eens voor: je maakt er een potje van op je werk. Je kunt jezelf dan de vraag stellen:

Wat gebeurt er in de toekomst als ik zo doorga, als ik er een potje van blijf maken?

Ik word ontslagen. En als ik geen nieuwe baan meer krijg, dan heb ik geen geld meer, of in ieder geval minder geld. En dan kan ik mijn vaste kosten niet meer betalen. Ik kan misschien niet meer met vakantie. Dan moet ik mijn auto verkopen. Ik moet misschien ook mijn fiets verkopen om aan geld te komen.

Roekeloos gedrag veranderen

Een andere situatie: je bent roekeloos in het verkeer. Je scheurt van links naar rechts, je haalt in, je gaat bumperkleven, je rijdt door rood: je doet eigenlijk alles wat niet mag.

Je kunt jezelf dan de volgende vraag stellen:

Hoe ziet mijn toekomst eruit en wat kan er gebeuren, als ik zo roekeloos blijf rijden als ik nu doe?

De antwoorden: ik kan zelf een ernstig ongeluk krijgen waardoor ik niet meer werken kan en waardoor ik niet meer bewegen kan en afhankelijk ben van andere mensen. Niet dat dat slecht is, maar dat wil ik gewoon niet.

Nog vervelender is het als je iemand anders aanrijdt. Stel je nou eens voor: ik rijd iemand aan die voor een gezin moet zorgen. Hij mist dan inkomen. Wil ik dat wel op mijn geweten hebben?En dan ben je in staat om te veranderen. Om niet meer roekeloos te rijden.

Vraag jezelf hoe het verder zal gaan

Als je dus iets wilt veranderen aan jezelf, en het maakt niet uit wat, maak je mentale pijn dan zo groot mogelijk. En dat kun je doen door het stellen van een vraag:

Wat gebeurt er in de toekomst als ik zo verder ga?

Als je deze vraag gesteld hebt, kun je er een antwoord op geven. En als je dat gedaan hebt, dan is de mentale pijn groot. Je hebt namelijk beschreven in wat voor situatie je niet terecht wilt komen. En daardoor ben je wellicht in staat om te veranderen. Pas deze techniek toe en je bent werkelijk in staat om een totaal ander leven te creëren. Om te creëren wat jij wilt. Om een leven te creëren dat jij wenst.

Ik ben een inspirerende spreker en ik heb mezelf enorm moeten veranderen. Toen ik bondscoach wilde worden moest ik enorm groeien.

Maar daar heb ik nooit spijt van gehad. Want je raak iets kwijt als je verandert, maar daar krijg je iets anders voor in de plaats.

Als dit onderwerp interessant voor je is, lees dan eens verder bij ons boek: Denk jezelf succesvol.

Teambuilding

Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig?

Ontdek het en vraag hier kosteloos de checklist op

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team