Home » Blog » Zakelijk speechen » Oefenen van je presentatie
oefenen van je presentatie

Oefenen van je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Oefenen van je presentatie

Talent is oefenen. Dit geldt niet alleen voor presentaties: als je mensen aan het werk ziet die iets (maakt niet uit wat) echt heel erg goed kunnen, dan zijn anderen geneigd te denken dat gemak waarmee het allemaal gaat een gevolg is van “talent”.

Dat komt doordat je alleen het resultaat ziet. De vele uren van oefenen zie je niet. Maar ik verzeker je dat die “talentvolle presentator” absoluut vele uren aan het oefenen is geweest.

Wat kun je oefenen aan je presentatie

Het eerste wat je kunt doen is dit:

Spreek je hele presentatie hardop uit, precies zo alsof je het voor een publiek doet.

Maak alle grappen die in je echte presentatie ook wilt maken en stel alle vragen die je in je echte presentatie ook wilt stellen. En dan ontdek je … dat je presentatie niet lekker loopt.

De delen van je presentatie die niet lekker lopen schrijf je opnieuw. Je gaat eraan schaven. En daarna spreek je je hele presentatie opnieuw hardop uit, alsof je de presentatie voor een publiek doet. En dan ontdek je …dat je iets moet toevoegen of moet weglaten.

Voeg een stukje aan je presentatie toe of haal een stukje weg, afhankelijk van wat van toepassing is. En dan ga je de hele presentatie opnieuw oefenen. Spreek de hele presentatie weer hardop uit, alsof je voor een publiek aan het presenteren bent. En dan ontdek je … dat sommige thema’s of overgangen niet lekker in elkaar overlopen. Dus dan ga je knutselen aan de overgangen.

Elke talentvolle presentator oefent

Een talentvolle presentator heeft dit ook gedaan. Als je een talentvolle presentator ziet, dan kijk je naar het resultaat van uren oefenen, bijschaven en knutselen. Daarom loopt het allemaal zo soepel en daarom lijkt het allemaal zo gemakkelijk te gaan.

Natuurlijk speelt ervaring ook een rol, maar zolang jij die ervaring niet hebt, doet dit er niet toe.

Zolang je onvoldoende ervaring hebt is het belangrijk alles te oefenen.

Later, als je heel veel presentaties gegeven hebt, weet je – op basis van die ervaring – direct welke overgangen niet soepel gaan lopen. Maar zolang je dit niet “vanzelf weet” moet je oefenen en je hele presentatie testen.

Als je hier hulp bij wilt en echt goed wilt leren presenteren, dan kan ik je een een-op-een privé presentatietraining bieden.

En we hebben ook een luisterboek voor je. Dat luisterboek is een complete presentatiecursus. Maar het kan ook al helpen als je onze checklist voor presentaties ophaalt.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 24-5-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 5-12-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *