Home » Teambuilding » Praktische teambuilding voor bedrijven » Nieuw team of nieuwe medewerkers
nieuw team of nieuwe medewerkers

Nieuw team of nieuwe medewerkers

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Nieuw team of nieuwe medewerkers

Een nieuw team of nieuwe medewerkers betekent dat jullie door een aantal fasen gaan. Daar horen ook conflicten bij. Die conflicten zijn noodzakelijk. Als je dat goed begrijpt, dan weet je ook dat die conflicten een teken zijn dat het team zich aan het vormen is. Als die conflicten niet komen, dan groeien de teamleden ook niet naar elkaar toe en dat zal het team ook niet in de fase komen waarin het goed gaat presteren.

Nieuw team

Je hebt een totaal nieuw team, of er zijn nieuwe medewerkers bijgekomen of weggegaan. Hoe ga je daarmee om? Er zijn een aantal fases waar een team zich in kan bevinden. Een nieuw team bevindt zich altijd in de eerste teamfase. Die eerste teamfase is dus ook heel erg belangrijk bij het vormen van een nieuw team.

Hier vertel ik je over de kenmerken van een nieuw team en hoe ik omging met nieuwe teams. Ik vertel je uit mijn ervaringen als coach, maar deze principes gelden ook voor alle nieuwe teams. Dus ook voor nieuwe teams in je bedrijf. 

Bij de eerste trainingen kreeg ik altijd weer het volgende gevoel: “O, wat is dit toch een heerlijk team!’’. Ik dacht: ‘’Ze luisteren goed, ze doen wat ze moeten doen en er zijn geen conflicten, dit wordt een mooi seizoen’’. 

Wat er echt aan de hand was

Maar ik ga je nu vertellen wat er echt aan de hand was. De teamleden wachten af. Ze waren vooral bezig om te kijken wie wie binnen de groep is. Wie is Jan? Wat doet Jan? Wat is Jan zijn positie? En hoe is Jan?  Dit gebeurde bewust, maar ook onbewust! Ze tastte dus af en leerden de andere teamleden beter kennen! En dat deden ze met als doel om te kijken wat hun eigen positie, taak en rol in het team zou kunnen zijn! In deze periode maken de teamleden dus een inschatting!  

Het tweede kenmerk was dat alle teamleden zich keurig aan alle regels hielden! Ze deden wat er van hun gevraagd werd. De teamleden probeerden niets uit, deden hun best en hielden zich aan de afspraken. 

Een nieuw team oogt rustig, maar het is stilte voor de storm! De tweede fase kenmerkt zich door het heleboel conflicten en onrust in het team. Het klinkt gek, maar om vooruitgang te kunnen maken moet je in en uit de tweede fase komen. Pas dan kan een team goed presteren.

Naar de tweede teamfase

Het gaat er eigenlijk om dat je de teamleden zover krijgt dat ze zich uitspreken. En dat het team mede daardoor in de tweede fase terecht komt.  Ik vertel je nu hoe je snel uit de eerste fase komt en in de tweede fase terecht komt. 

Het is belangrijk om de doelstelling te bepalen en samen met de teamleden een plan te maken hoe je het doel gaat bereiken. Stimuleer de teamleden om hun mening te geven. Zorg ervoor dat elk teamlid zijn mening kan uiten. En zorg ervoor dat een teamlid niet door andere teamleden overlopen wordt.  

Daarnaast is het ook belangrijk dat je als leidinggevende vertrouwen in het team uitstraalt en dat je duidelijk aangeeft wat je verwacht! Dit kun je eventueel in regels vastleggen. 

Proces versnellen

Je kunt het proces van elkaar leren kennen versnellen door elk teamlid te vragen 

Als je het zo aanpakt krijg je in de loop van een week of een aantal weken conflicten. En dan heb je het als leidinggevende goed gedaan. Als je eenmaal in deze tweede fase terechtkomt is het doel om de conflicten weer zo snel mogelijk op te lossen. 

Aandachtspunten bij het vormen van een nieuw team

Als je een nieuw team krijgt raad ik je aan om het volgende te doen:

  1. Bepaal de doelstelling.
  2. Maak een plan.
  3. Stimuleer de teamleden om hun eigen mening te geven.
  4. Straal vertrouwen in het team uit.
  5. Geef aan wat je van de teamleden verwacht. Leg dit eventueel in regels vast.
  6. Laat elk teamlid over zichzelf vertellen aan de hand van 2 of 3 vragen.

Neem gerust contact met me op als je wilt dat ik je hiermee help.

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.