wat kost een spreker

Wat kost een spreker

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat kost een spreker

In dit artikel geef ik je inzicht hoe het tarief van een spreker tot stand komt. En ik geef je twee tips hoe je voordelig een spreker kunt boeken.

  • Een keynote speaker verrekent in zijn tarief alle waardevolle kennis en ervaring die hij in zijn carrière heeft opgedaan.  
  • Een spreker die veel gevraagd wordt zal over het algemeen ook een wat hoger tarief hebben. Hij heeft immers genoeg opdrachten!
  • Zeer beroemde mensen en mensen die extreme en zeer bijzondere ervaringen hebben vragen over het algemeen meer geld. Denk o.a. aan de ex-president van de Verenigde Staten.

Ervaring en beroemd zijn hebben een grote invloed op het totale tarief.

Wat kost een spreker

Er zijn een aantal zaken waar je misschien niet aan denkt omdat je ze niet direct ziet als een spreker zijn verhaal vertelt:

Voorbereiding van de presentatie

De voorbereiding van een presentatie vergt veel tijd. Vooral als de spreker de presentatie nog niet gegeven heeft zal hij eerst alle informatie moeten verzamelen en moeten ordenen. Vervolgens zal hij een keuze moeten maken wat hij precies in de speech wilt vertellen.

Presentatie maken

Als de spreker dat gedaan heeft zal hij de presentatie nog moeten maken. Hij zal de presentatie moeten uitschrijven of in steekwoorden moeten samenvatten. Ook zal hij misschien een PowerPoint presentatie moeten maken.

Presentatie oefenen

Als dat klaar is zal de spreker de presentatie moeten oefenen. En dat oefenen kost veel, heel veel tijd! De presentatie moet eigen worden en moet vlekkeloos verlopen.

Vooral de overgangen tussen de verschillende hoofdstukken verdienen veel aandacht. Een presentatie moet soms wel tien keer geoefend worden voordat hij eigen is. Reken dus maar uit!

Tijdens dat oefenen merk je als spreker dat je iets moet toevoegen en iets moet weglaten. En ook dit kost veel tijd.

Reistijd en reiskosten

Dit is niet heel spectaculair, maar reiskosten worden ook bij het bedrag toegevoegd. Sommige sprekers rekenen ook de reistijd.

Dag van de presentatie

Een spreker geeft niet allen een presentatie van een uur, maar is ook veel vroeger aanwezig en blijft vaak na de presentatie even hangen. Ook deze uren worden vaak gerekend.

Corona proof live online inspiratie sessies

Nederlandse motivational speaker online motiveert jouw publiek met een korte speech van 30 minuten. Corona proof. Geef je collega’s, medewerkers of team een positieve boost! Vanaf €250 excl. btw voor een online presentatie van 30 minuten.

> Geef je team een boost

Wat kost een spreker: voordelig boeken

Je hebt naar sprekers gezocht en je budget is niet goot genoeg om een spreker in te huren. Of je wilt gewoon niet zo veel geld aan een spreker besteden. Dan zijn er ook mogelijkheden om een goede spreker voor minder geld te boeken.

Ik had je 2 tips beloofd om voordelig een spreker te kunnen boeken. Hier komen ze:

1. Boek een spreker rechtstreeks

Je kunt een spreker boeken bij een sprekersbureau. Boeken via zo’n bureau heeft natuurlijk ook voordelen, maar het heeft ook een nadelen.

Een nadeel is dat het sprekersbureau een percentage van het tarief van de spreker inhoudt. De percentages verschillen per bureau, maar 20% is geen uitzondering.

Door een spreker rechtstreeks te boeken bespaar je 20% en dat is makkelijk verdient. Het zoeken naar en het in contact komen met een spreker is niet zo moeilijk. Bijna elke zichzelf respecterende spreker heeft een website.   

2. Boek een minder bekende spreker

Over het algemeen geldt dat hoe bekender en meer geboekt een spreker is, hoe hoger zijn tarief is.  Natuurlijk heeft zo’n grote spreker het grote voordeel dat hij al bewezen heeft dat hij een goede spreker is en dat je weinig risico loopt als je deze spreker inhuurt. Zijn presentaties zijn namelijk altijd goed!

Een minder bekende en minder gevraagde spreker heeft over het algemeen een lager tarief. Er zijn onder deze sprekers ook zeer goede sprekers die wellicht net zulke goede presentaties geven als de gerenommeerde sprekers. En misschien zijn hun presentaties nog wel beter en aansprekender. Het verschil is dat ze minder bekend zijn.

En onbekende sprekers die niet bij een sprekersbureau staan ingeschreven  moeten de marketing helemaal zelf regelen. En daardoor komen ze moeilijker aan spreekopdrachten en gaat hun tarief naar beneden.

Hier liggen dus beslist mogelijkheden voor je om op het tarief van een spreker te besparen.

Als je overweegt om mij in te huren zou ik dat heel erg leuk vinden!

Je kunt hier lezen over wat je kunt verwachten als je mij als spreker inhuurt. En hier kun je alles vinden dat je weten moet als je een spreker gaat inhuren. En zou je het leuk vinden om je netwerk op LinkedIn uit te breiden met een motiverende spreker?

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker


Gepubliceerd op: 4-2-2019
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-11-2021