sprekersbureau

Sprekersbureau voor- en nadelen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Sprekersbureau voor- en nadelen

Er zijn twee mogelijkheden om een geschikte spreker te vinden en te boeken:


Sprekersbureau voor- en nadelen

Via sprekersbureau: voordelen

Je kunt een spreker via een sprekersbureau boeken. Het voordeel van boeken via een sprekersbureau is dat een sprekersbureau veel ervaring heeft om een geschikte spreker voor je te vinden.

Daarnaast is zo’n sprekersbureau goed georganiseerd. Er zijn duidelijke en heldere structuren waarlangs het proces van boeken verloopt. Ze kunnen zelfs verschillende sprekers in dezelfde of meerdere prijsklassen aanbieden.

Ook hebben ze vaak in geval van nood een standby spreker om een situatie op te vangen waarin de geboekte spreker – om welke reden dan ook – niet kan komen.

Via sprekersbureau: nadelen

Een sprekersbureau heeft echter ook nadelen. Er is zo’n groot aanbod van sprekers dat je door het bomen het bos niet meer ziet. En als je een keuze gemaakt hebt moet je over het algemeen een formulier invullen en dat kost je tijd.

Het komt ook voor dat je redelijk lang op een reactie moet wachten. Het grootste nadeel is dat de prijzen voor een spreker vaak niet transparant zijn. Het zou kunnen dat jij meer voor een spreker betaalt dan andere bedrijven.


Spreker rechtstreeks benaderen

En hieronder de voor- en nadelen als je ervoor kiest rechtstreeks contact op te nemen met een spreker.

Spreker rechtstreeks benaderen: voordelen

Je kunt ook een spreker rechtstreeks benaderen. Het voordeel hiervan is dat er kortere lijnen zijn en het hele proces van boeken sneller verloopt. Ook als er veranderingen in datum, tijdstip of organisatie plaatsvinden kan dat sneller op elkaar afgestemd worden. Vanaf het begin heb je al contact met de spreker en kun je aftasten of deze spreker wel bij je congres, symposium of bedrijfsevenement past.

Een ander groot voordeel is dat de prijs waarschijnlijk lager ligt aangezien je geen commissie voor het sprekersbureau betaalt.

Een professionele spreker heeft er belang bij als hij veel wordt gevraagd om te spreken. Daarom zal zo’n spreker op het gebied van administratie en structuur goed georganiseerd zijn. Vaak kan hij in geval van nood naar een spreker of meerdere sprekers in zijn netwerk verwijzen.

Spreker rechtstreeks benaderen: nadelen

Een spreker rechtstreeks boeken heeft ook nadelen. Het zou kunnen dat je een spreker boekt die nauwelijks of zelfs geen ervaring als spreker heeft. Het kan ook dat de vorige opdrachtgevers van de spreker niet tevreden over deze spreker waren. Dit kun je heel eenvoudig oplossen door naar de referenties van de spreker te vragen.


Sprekersbureau voor- en nadelen

Je moet je goed en plezierig voelen tijdens en na de gehele procedure van het oriënteren en boeken van een spreker. Dit is dan ook de reden dat ik er zelf voor gekozen heb dat je me op beide manieren kunt boeken.

Je kunt me boeken via sprekersbureau:

Sprekersbureau voor- en nadelen

Sprekers kun je dus op verschillende manieren inhuren. Je kunt ervoor kiezen om een spreker bij een sprekersbureau in te huren. Het voordeel hiervan is dat sprekersbureaus een groot aanbod van sprekers hebben en er in gespecialiseerd zijn om een passende spreker voor je evenement aan te bieden.

Je kunt een spreker rechtstreeks boeken. De voordelen hiervan zijn:

  • dat de lijnen korter zijn en je heel snel kunt boeken
  • daarnaast verloopt de communicatie sneller wat heel handig is als er iets aan de planning van het programma wijzigt
  • én een ander heel groot voordeel is dat de kosten veel transparanter zijn.

Heel veel succes bij het vinden van een geschikte spreker. En mogelijk tot snel.

En als je nog meer over mij wilt weten: hier vind je verhalen over events waar ik gesproken heb en hier vind je alles dat je weten moet als je een spreker gaat inhuren.

Ik ben een motiverende spreker en ik vind het leuk om mijn netwerk op LinkedIn uit te breiden. Voel je uitgenodigd.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Sprekersbureau voor- en nadelen: met dank aan Mohamed Hassan voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 3-9-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-9-2021