Pecha Kucha maken

Rob Wuijster Pecha Kucha Leiden
Je bent hier: Home » Blog » Motiverende spreker » Pecha Kucha maken
Rob Wuijster Pecha Kucha Leiden
Auteursrecht foto: Eelkje Colmjon

Pecha Kucha maken: Pecha Kucha is een evenement waar ongeveer tien sprekers op een avond een korte presentatie houden. Elke presentatie bestaat uit twintig dia’s van elk twintig seconden die achter elkaar getoond worden. De getoonde afbeeldingen hebben betrekking op het onderwerp waarover gesproken wordt.

Deze bijeenkomsten worden in grotere plaatsen door het hele land gehouden.


Pecha Kucha: hoe kom je daar

Stel je voor dat je interesse hebt om bij Pecha Kucha te spreken. Hoe gaat dat dan? Je kunt via Google te weten komen waar deze bijeenkomsten plaatsvinden. Via de website van de organisatie kun je in contact komen met een organisatie in jouw omgeving. In een telefonisch gesprek kun je kennismaken, jezelf voorstellen, iets over je achtergrond vertellen en aangeven over welk onderwerp je wilt gaan spreken.

De organisatie zal je mogelijk nog een aantal vragen stellen om een betere indruk van je te krijgen. Ze willen graag veel achtergrondinformatie. Voor de organisatie is het belangrijk dat ze een goed gevoel krijgen over jou als spreker en het onderwerp waarover je spreekt.


Wie spreken er?

Iedereen kan daar spreken. Het maakt niet uit wie je bent en wat je doet. Iedereen kan bij deze ontmoeting een presentatie geven.

Het maakt niet uit of je geen, weinig of juist veel ervaring met het spreken in het openbaar hebt. Tijdens de kennismaking geef je aan over welk onderwerp je wilt gaan spreken.

Rob Wuijster Pecha Kucha Leiden

Auteursrecht foto: Eelkje Colmjon

Pecha Kucha: hoe pak je het aan?

Onderwerpen

Je kunt zelf het onderwerp kiezen waar je over wilt spreken. Meestal vertellen sprekers over hun passie, iets waarvoor ze zich enorm interesseren. Dat kan over hun werk en ervaring gaan maar soms vertellen mensen ook over hun visie, onderneming en ideeën.

Voorbereiden

Als je hulp nodig hebt bij de voorbereiding of als je presentatietips nodig hebt wil de organisatie van Pecha Kucha je hierbij graag helpen.

De eerste stap is om exact te weten over welk onderwerp je wilt gaan spreken en om de inhoud van je presentatie globaal vast te stellen.

Als je de grove inhoud beschreven hebt is het verstandig om te schrappen. Stel jezelf de vraag: “Wat is er echt van waarde om te vertellen?” En schrap die dingen die niet van waarde zijn. Vertel de hoofdzaken en beperk de bijzaken.

Afbeeldingen

Vervolgens kun je gaan zoeken naar twintig afbeeldingen die je rechtenvrij kunt gebruiken voor je presentatie. Check dus goed of je de afbeeldingen die je wilt gebruiken wel (wettelijk) mag gebruiken.

Deze twintig afbeeldingen kun je in een PowerPoint presentatie plaatsen. Stel PowerPoint zo in dat elke dia 20 seconden verschijnt en dat de dia’s elkaar snel opvolgen.

Het wordt dan een soort filmpje waarin de twintig afbeeldingen elkaar automatisch opvolgen. Je kunt dat doen in het PowerPoint tabblad “overgangen”.

Pecha Kucha is oefenen en schrappen

Speel nu de presentatie als een soort film in PowerPoint af en oefen de presentatie.

Waarschijnlijk is de presentatie al afgelopen terwijl je nog middenin je verhaal zit. Dit betekent dat je te veel wilt vertellen. Je zult dus weer moeten schrappen.

Dit zul je waarschijnlijk een aantal keer moeten herhalen, net zo lang tot dat je verhaal zes minuten en veertig seconden duurt. Je zult ook zien dat je door de vele herhalingen je de presentatie automatisch gaat onthouden.

Timing oefenen

En dan gaan we naar de volgende stap. Het mooiste is als je tijdens de presentatie voortdurend het publiek aankijkt en contact met het publiek maakt. En dat je dus niet naar de presentatie hoeft te kijken om erachter te komen over welke afbeelding je het moet hebben.

Kijk nu niet naar de PowerPoint presentatie, maar kijk in een andere richting als je de presentatie oefent. Hierdoor kun je naast het oefenen van de presentatie ook de timing oefenen.

Met andere woorden, ben je klaar met je presentatie na zes minuten en veertig seconden? Natuurlijk kun je tijdens de presentatie even snel kijken of je verhaal parallel met de dia’s verloopt.

Lees ook: oefenen van je presentatie

Dit kan heel lastig zijn. De ene keer ben je eerder en de andere keer bij je later klaar met het geven van je verhaal. De timing hangt o.a. van je spreeksnelheid en van de inhoud van de presentatie af.

Als je sneller spreekt ben je eerder klaar. En wanneer je meer vertelt in hetzelfde spreektempo ben je later klaar. Wanneer je de presentatie geeft is het belangrijk dat je hetzelfde spreektempo en dezelfde duur van de pauzes aanhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat je hetzelfde vertelt, maak je verhaal niet ineens langer of korter.

Pecha Kucha: uit je hoofd leren

De consequentie hiervan is dat je de presentatie enigszins uit je hoofd moet weten. Door het vele oefenen gaat dat automatisch. Vooral als het jouw eigen ervaringen zijn waarover je spreekt.

Het uit je hoofd leren heeft ook een nadeel. Als je tijdens de echte presentatie de draad even kwijt bent is het lastig om met je verhaal door te gaan. Je zult dan even moeten kijken naar de presentatie om de draad weer op te kunnen pakken. Aan de andere kant is dat ook niet zo erg!

Pecha Kucha: film

Als je een definitief besluit genomen hebt over de geselecteerde afbeeldingen die je in je voordracht wilt gebruiken moet je ze naar Pecha Kucha sturen. En zij maken er een film van.

De foto’s die je aanlevert moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De beeldverhouding is vaak 16:9. En de afbeelding moeten een bepaalde afmeting in pixels hebben. Deze voorwaarden en overige informatie krijg je van Pecha Kucha per e-mail toegestuurd. Niet? Vraag ernaar.


Pecha Kucha: de dag van de presentatie

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je vroeg aanwezig bent. Je gaat doorgaans naar binnen door de artiesteningang. Er is vaak een ruimte voor de artiesten. Hier kun je relaxen, wat drinken, praten en je spullen neerleggen.

Het is verstandig om vooraf al even op het podium te kijken. Je kunt dan wennen en even ervaren hoe het voelt ook al zit er nog geen publiek in de zaal.

Op en rondom het podium zijn de technische mensen waarschijnlijk nog druk bezig. Je kunt kennismaken met de organisatie en de andere sprekers die waarschijnlijk ook op het podium of in de zaal aanwezig zijn.

Ook zal de presentator die alle sprekers voorstelt aanwezig zijn. Waarschijnlijk heeft hij al exact voorbereid hoe hij je wilt voorstellen. En hij stelt je de vraag of je daarmee akkoord gaat.

Er wordt aan je uitgelegd wanneer en vanaf welke richting je opkomt. Er wordt aan je verteld hoe je met de microfoon moet omgaan en vanaf welke plaats je de presentatie moet geven. Dit is belangrijk omdat de verlichting hier vaak op afgestemd is.

De Pecha Kucha presentatie

In zalen waar het donker is en jij als spreker in de spotlights staat zie je het publiek niet zitten. Je ziet misschien vaag dat er mensen op de eerste rijen zitten.

Je kunt dus het publiek niet recht in de ogen kijken. Het is super belangrijk dat je wel in de richting van het publiek kijkt! Kijk afwisselend naar het midden en beide zijkanten van de zaal.

Pecha Kucha: publiek

De avond bij Peha Kucha is openbaar. Iedereen is daar welkom. De entreekosten zijn rond de 7 euro. Je spreekt dus voor publiek dat hiervoor betaalt! Sprekers kunnen soms ook een introducee meenemen.

De reden dat het aantrekkelijk voor het publiek is om naar een Pecha Kucha avond te gaan is dat er ongeveer tien verschillende sprekers zijn. Elke spreker is uniek en heeft zijn eigen manier van presenteren.

Daarnaast wordt er over diverse onderwerpen gesproken. Soms hebben deze onderwerpen raakvlakken met elkaar, maar soms ook helemaal niet.

De kracht van Pecha Kucha is o.a.: diversiteit, variatie en afwisseling van sprekers en onderwerpen. Overigens, je kunt ook bij TEDx gaan spreken.


Pecha Kucha: wanneer ga je het doen?

Wuijster Top Meeting Presentaties Rob Wuijster PechaKucha night Leiden
Rob Wuijster op Pecha Kucha night

En waar je ook voor kiest, in alle gevallen zul je veel hebben aan onze presentatie cursus op CD Winnend Presenteren.


Motivational speaker inhuren

Zou je een keer een motivational speaker naar je bedrijf willen laten komen? Dat kan, En hier kun je lezen wat je dan ongeveer krijgt.


Pijltje
Pecha Kucha maken was last modified: by

Ik ben een inspirerende spreker en ik heb zelf ook gesproken bij PechaKucha Night.

Pecha Kucha maken was last modified: by