keynote speaker en platform speaker

Keynote speaker en platform speaker: verschillen

Geschatte leestijd: 4 minutes

Keynote speaker en platform speaker

Misschien heb je deze termen wel eens gehoord, maar weet je niet precies wat ze inhouden. Toch is het wel belangrijk dat je dit weet als je een spreker gaat inhuren. In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen zijn.

Keynote speaker en platform speaker

Over een keynote speaker

Keynote speaker

Een keynote spreker boek je voor een bepaalde datum. Vooraf is er met de keynote spreker een gesprek om de presentatie af te stemmen op het evenement en op het publiek. Het onderwerp en de prijs wordt vastgesteld.

De spreker houdt op de afgesproken datum zijn talk. Na de speech drinkt hij nog wat en gaat vervolgens naar zijn volgende spreekopdracht. De keynote spreker wordt betaald voor het geven van zijn talk.

Geen promotie van zijn bedrijf

De keynote speaker doet niet aan promotie van zijn bedrijf. Hij promoot geen diensten en producten  tijdens de presentatie.  Zeer waarschijnlijk kun je wel een boek of een luisterboek of iets degelijks van hem kopen. Maar daar houdt het ook bij op!

Bedrijven en instellingen die een keynote speaker boeken zitten niet te wachten op een verkooppresentatie. Keynote spreker kort samengevat: afspraken worden gemaakt, presentatie wordt gegeven en dat is het!

Vincent Groeneveld

Vincent Groeneveld: Als een vis in het water

Rob Wuijster is als spreker als een vis in het water. Of het nu is voor een klein gezelschap of een grote zaal.

Met pakkende, duidelijke voorbeelden illustreert hij zijn visie: “gedachten zijn krachten”. Als publiek heb je geen keuze dan mee te gaan in zijn verhaal. Interactie is een grote spil in zijn stijl, waardoor toehoorders betrokken worden bij de ideeën die hij aan ons voorlegt.

Voor sommigen zijn dit nieuwe ideeën die hen met de neus op de feiten drukken en aansporen tot actie. Voor anderen een krachtige reminder over hoe we impasses en stagnatie kunnen doorbreken met de belangrijkste tool die we bezitten: onszelf.

Met onder andere zichzelf als voorbeeld laat hij zien dat verandering en het daaruit voortvloeiende succes in een ieder van ons verscholen ligt. Rob staat dicht bij de gewone mens (hij is er zelf één) en laat juist daarmee zien hoe toegankelijk echte verandering is. Een positieve persoonlijkheid die iedereen op zijn pad op positieve wijze stimuleert, inspireert en een general ‘good feeling’ meegeeft!

Keynote speaker en platform speaker

Over een platform speaker

Platform speaker

Wereldwijd zijn de meeste sprekers platform sprekers.  Ze worden over het algemeen niet of nauwelijks voor de presentatie betaald. Nog sterker: Soms mogen ze er gratis spreken, maar meestal  moeten zij zelfs betalen om op het evenement te mogen spreken.  

De platform speaker verkoopt

De organisatie zorgt  voor de marketing en zorgt dat er publiek in de zaal zit en huurt de ruimte. Een platform spreker betaalt dus voor alle tijd, energie en kosten die gemaakt zijn om het publiek op het evenement te krijgen en om de locatie te huren.

Verdiensten van de platform speaker

Dus aan de presentatie verdient de platform speaker niets. Hij verdient pas als het publiek zijn diensten of producten kopen. Een platform spreker verkoopt dus tijdens zijn presentatie. Vaak zijn dit soort platform sprekers meesters in het verkopen.

Percentage van de omzet

Vaak krijgt de organisatie een percentage van de omzet. Ik zal dit in een voorbeeld verduidelijken.

  • De spreker betaalt niets om te mogen spreken.
  • Stel dat hij na deze presentatie 10.000 euro aan trainingen verkocht heeft, dan krijgt de organisatie bijvoorbeeld 10% van de omzet.

Er zijn ook veel platform speakers die door slimme marketing zelf voor volle zalen zorgen. Dat doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van een gratis evenement. Tijdens zo’n evenement geeft de platform speaker kennis weg en bied dan vervolgens dure vervolgtrainingen, cursussen en workshops aan waar de deelnemers voor moeten betalen.

Geïnteresseerden kunnen zich tijdens het evenement met een grote korting inschrijven voor deze dure trainingen, cursussen en workshops.

Keynote speaker en platform speaker

Verschil in verdiensten

Verschil in verdiensten

Keynote speakers met veel opdrachten verdienen zeer goed, maar verdienen niet extreem. En dat komt doordat ze altijd gebonden zijn aan het aantal dagen per jaar dat ze een presentatie kunnen geven.

Platform speakers kunnen heel erg rijk worden. Ze verdienen het gehele jaar door aan online diensten, producten en over het algemeen zeer dure trainingen en workshops.

Inspirerende spreker inhuren

Ben je hier gekomen omdat je een inspirerende spreker zoekt? Dan ben je nu vast wel verder gekomen. Als je nog meer wilt weten dan kun je hier verhalen lezen over events waar ik gesproken heb.

Als motiverende spreker vind ik het altijd leuk om mijn netwerk uit te breiden met nieuwe inspiratie. Voel je uitgenodigd.

Is dit leuk om te delen met je volgers?
Gepubliceerd op: 16-1-2019
Voor het laatst bijgewerkt op: 7-2-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.