aandachtspunten spreker kiezen

Aandachtspunten spreker kiezen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Aandachtspunten spreker kiezen

Je zoekt voor je bedrijfsevenement, bijeenkomst, congres of symposium één of meerdere sprekers. Geen enkel probleem, er zijn heel veel sprekersbureaus. Er zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een aantal sprekersbureaus waar je sprekers kunt boeken zijn:

 • Speakers Academy
 • Quality Bookings
 • De Spreker
 • Praat
 • Sprekersbureau
 • Het Sprekersburo
 • Assemblee
 • Athenas
 • Sprekershuys
 • Homerus
 • Teeuwengroep
 • Sprekersplatform
 • Speaker Ideas
 • De Gelijke Kansen Alliantie
 • speaQable

Of dit een goed idee is hangt van af van je doel en de situatie. Hier kun je meer over lezen in het artikel Sprekersbureau de voor- en de nadelen.


Aandachtspunten spreker kiezen

Terug naar aandachtspunten spreker kiezen. Waar moet je op letten als je een spreker wilt kiezen? Er zijn vier punten waar je op kunt letten als je een spreker wilt kiezen. Vóór je contact met een sprekersbureau opneemt is het raadzaam om je eerst de volgende zaken af te vragen.

1. Sprekers zijn ingedeeld in categorieën

Bij de sprekersbureaus kun je allerlei sprekers boeken. Ze hebben een groot aanbod van sprekers. De sprekers zijn ingedeeld in verschillende categorieën.

Bijvoorbeeld sprekers die werkzaam zijn of waren in wetenschap, sport, gezondheidszorg en economie en die spreken over hun vak, ervaring, missie en passie. En presentators die willen bijdragen aan een betere wereld.

Waar moet de spreker over spreken?

2. Aandachtspunten spreker kiezen: budget

Wat kost een spreker nu eigenlijk? Je hebt een budget en daarvoor wil je een passende spreker huren.

Sprekers zijn ingedeeld in prijscategorieën. Deze prijzen variëren enorm. Denk aan bedragen vanaf 250 euro tot 50.000 euro.

De sprekersbureaus ontvangen zo’n twintig procent van dit bedrag. Voor sprekersbureaus is het daarom gunstiger om duurdere sprekers te leveren: sprekers die meer geld voor hun optreden vragen.

Hoeveel wil je besteden aan een spreker?

3. Ervaren of minder ervaren spreker kiezen?

De sprekersbureaus zijn bang dat de spreker niet voldoet. Hierdoor raken hun toekomstige klant kwijt (doordat je niet terugkomt). Daarom wil een sprekersbureau liever een zeer ervaren spreker verhuren.

Ze verhuren liever een spreker die al vaak bewezen heeft een zaal te kunnen boeien.

Maar een zeer ervaren spreker hoeft geen betere spreker te zijn en hoeft niet noodzakelijk beter te passen bij de aard van de bijeenkomst! Soms roept een onbekende maar bezielde spreker veel meer enthousiasme op bij het publiek. Soms past een onbekende maar bezielde spreker beter bij je evenement.

Wil je een bekende en ervaren spreker of onbekende en minder ervaren spreker boeken?

4. Welk type spreker past het beste bij het evenement?

Het is van groot belang dat een spreker en het onderwerp passen bij het publiek, het evenement en het doel van de bijeenkomst.

In hoeverre moet een spreker motiveren, inspireren, enthousiasmeren, entertainen, kennis overdragen, het publiek in actie brengen of het publiek aan het denken zetten? Een spreker moet passen bij de sfeer.

Jouw presentaties was totaal anders

Persoonlijk heb ik het nooit zo op presentaties. Ze zijn vaak saai en erg belerend. Jouw presentatie was totaal anders. Je hebt een verhaal te vertellen. Dat doe je op een boeiende manier. Hierdoor trek je de aandacht naar je toe en weet je jouw boodschap voor de ander zo over te brengen waardoor ik het nu een maand later nog steeds voor me kan halen.

Ik geloof zeker in je verhaal “you can do anything you put your mind to”. Positief denken en tegen jezelf zeggen “ik kan het” zorgt er ook daadwerkelijk voor dat je meer kan dan je denkt. Net als ik altijd zeg: “gaat niet bestaat niet”.

Mijn jongste zoon (inmiddels 15) zei ooit: “maar pap als iemand geen benen heeft kan die nooit leren tapdansen”. Waarop ik zei: “als mensen op de paralympics 100 meter kunnen sprinten, dan weet ik zeker dat er altijd een oplossing is om mensen zonder benen te kunnen laten tapdansen”. Al met al een goede presentatie met een positieve vibe. Ga zo door en opgeven is nooit een optie.

Eric van der Velden
Eric van der Velden

De Film Makelaar

Checklist aandachtspunten spreker kiezen

 • Over welk onderwerp wil je dat de spreker spreekt?
 • Moet het een bekende spreker zijn of mag het ook een minder ervaren en onbekendere spreker zijn die enthousiast, gemotiveerd en gepassioneerd over zijn vak en vertelt?
 • En wat is het budget? Wat wil je voor de spreker betalen?
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spreker past bij de sfeer en de bedrijfscultuur.
 • De vraag die je kunt stellen is: past de spreker die ik op het oog heb bij de bijeenkomst, het bedrijf en de sfeer?

Vraag je dan af waar je wilt boeken. Zoals eerder gezegd: er zijn  veel sprekersbureaus. Kies je voor een sprekersbureau dat al lang bestaat en zijn sporen verdiend heeft of kies je voor een nieuw en fris bureau? En misschien kies je mij!

Aan jou de keuze


Overigens, hier kun je een aantal verhalen vinden over events waar ik gesproken heb.

Als motiverende spreker vind ik het altijd leuk om mijn netwerk uit te breiden met inspirerende mensen. Voel je uitgenodigd.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Gepubliceerd op: 4-9-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 2-9-2021