Home » Teamcommunicatie » Metaforen bij teambuilding
metaforen bij teambuilding

Metaforen bij teambuilding

Bijgewerkt op 20 juni 2024

Metaforeren verhelderen moeilijke zaken

Gebruik metaforen bij teambuilding. Een metafoor leent zich er geweldig voor om iets moeilijks te verduidelijken. Daarom kun je ze zo prachtig gebruiken bij teambuilding. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden. Maar je kunt ze ook bedenken. En er zijn ook boekjes te koop waarin je ze kant-en-klaar kunt vinden.

Wat is een metafoor?

Het zijn vergelijkingen die moeilijke zaken helder maken. Ze hebben het grote voordeel dat ze ook werkelijk onthouden worden. Daarnaast zijn ze leuk om te vertellen en leuk om te horen. Ze ontstaan vanuit de behoefte nieuwe inzichten te benoemen door overeenkomsten met het bekende te zoeken.

Moeilijke zaken verhelderen

Een metafoor is een manier van spreken die niet letterlijk genomen moet worden.

Op de website van Onze Taal staat een aantal voorbeelden van bekende metaforen die het volkomen duidelijk maken dat het om beeldspraak gaat en niet letterlijk genomen moet worden.

Een metafoor is dus een verhaaltje dat een beroep doet op de aandacht en de fantasie van je toehoorders. Hoe beter het lukt om een goede metafoor te vinden, hoe meer je teamleden eraan hebben en hoe beter het beeld verduidelijkt wat je nou eigenlijk wilt zeggen.

Een team als een kabel

Je kunt dus zonder dat je veel woorden gebruikt iets heel eenvoudig en snel duidelijk maken. En dat is ideaal bij teambuilding. Een goede en aansprekende metafoor wordt goed onthouden en spreekt erg aan! Hierdoor kunnen de teamleden nog meer naar elkaar toegroeien. Zo kun je verbinden, motiveren, inspireren en het team sterk maken. Dit geeft de teamleden energie en kracht!

Samenwerking

Dit is een voorbeeld over samenwerking dat je zou kunnen gebruiken:

‘Ons team is te vergelijken met een kabel

Je kunt dan nog uitleggen dat zo’n kabel uit meerdere kabels bestaat. Alle kabels samen zorgen er voor dat het team sterk is! Wat je hiermee zegt is dat het team uit meerdere teamleden bestaat. En dat het team afhankelijk is van elk teamlid. En dat elk teamlid de kracht van het team bepaald. Hierbij laat je natuurlijk ook een kabel zien.

Als je een goed voorbeeld gebuikt dat betrekking op het team heeft zul je zien dat de teamleden naar elkaar toegroeien.

Zelf metaforen bedenken

gekookte kikker
De gekookte kikker

Er is een leuk boek te koop met wel 400 metaforen die gerelateerd zijn aan organisatieverandering.

Dus als je zelf geen inspiratie hebt die in je presentaties kunt gebruiken dan kan het de moeite waard zijn dit boekje aan te schaffen: *De gekookte kikker.

*Affiliatelink


Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.