Home » Blog » Voetbal mental coach » Matchfixing of wedstrijdvervalsing
Matchfixing of wedstrijdvervaling

Matchfixing of wedstrijdvervalsing

Je hebt vast wel eens van matchfixing of wedstrijdvervalsing gehoord. Wikipedia heeft er een pagina over vol geschreven. Spelers die omgekocht worden om niet al te goed te presteren zodat de tegenstander overwint. Maar is het een goed idee om je om te laten kopen en wat zijn de gevolgen op langere termijn? Denk eens aan je carrière.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Matchfixing of wedstrijdvervalsing

Twee teams die allebei een gelijkspel nodig hebben om hun doelen te bereiken. En die bij een gelijkspel de wedstrijd uitspelen zonder de intentie te hebben om nog te scoren. Ten koste van een derde team dat er belang bij heeft dat één van de twee ploegen verliest.

Matchfixing: omkopen van trainers en coaches

Spelers die omgekocht worden om niet zo goed te spelen kunnen misschien wel bewust een bal doorlaten of een aanvaller vrij laten staan zodat deze kan scoren. Het zou ook kunnen dat een speler omgekocht is en daarom bewust een honderd procent kans mist.

Misschien zal dit ook voorkomen bij trainers en coaches die bepaalde spelers uit de basis laten. Of misschien zelfs bewust geen goede of een slechte wedstrijdstrategie plannen om maar te verliezen.

Waarom kan het gebeuren dat spelers en eventueel coaches omgekocht kunnen worden? De enige reden die ik kan bedenken is dat ze hiervoor geld ontvangen en denken dat ze er rijk door worden.

Toekomst en carrière

Spelers, coaches denk alsjeblieft aan je toekomst.

Werk aan je eigen carrière!

Rob Wuijster

Bouw een lijst met successen op

Zorg dat je als speler en trainer/coach altijd goed presteert en bouw een lijst met successen op. En zorg ervoor dat je een enorme meerwaarde voor het team hebt. Als dit het geval is zul je uiteindelijk veel meer verdienen en veel rijker worden dan wanneer je je een keer laat omkopen.

Als je je als speler of trainer/coach een keer laat omkopen en dus niet optimaal functioneert daalt je marktwaarde en word je minder interessant voor clubs. Het gevolg hiervan is dat je salaris lager zal zijn als je een bod krijgt.

Want als het uitkomt dat je je als speler of trainer/coach hebt laten omkopen ben ik bang dat misschien slechts een enkele club belangstelling voor je zal hebben. Maar alleen als je geluk hebt.

Matchfixing: denk aan je sportieve plicht

Denk daarnaast ook eens aan je sportieve plicht. Denk aan je medespelers, teamgenoten, begeleidingsteam, trainer/coach en club waar je voor speelt. Ze zijn allemaal de dupe als jij niet optimaal presteert.

Als je eens benaderd wordt voor matchfixing wil ik je op je hart drukken dat je niet kiest voor even snel cashen! Onthoud dat je eerder rijk zult worden als je een geweldige teamplayer bent, goed speelt en doet wat je moet doen: streven om de beste te zijn!

Ik ben een inspirerende sport spreker en ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen. En ik geef ook presentaties voor topsport.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Matchfixing of wedstrijdvervalsing: met dank aan Succo voor het duiveltje in de uitgelichte afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 16-5-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 8-11-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *