Als je het antwoord niet weet

Als je het antwoord niet weet

Als je het antwoord niet weet. Als je het antwoord niet weet op een vraag uit het publiek: wat doe je dan? Dit is een lastige situatie, maar de oplossing is eenvoudig. Als spreker is het belangrijk dat je echt heel erg eerlijk bent. Je hebt immers een voorbeeldfunctie. En je hebt een hele grote invloed op het leven van andere mensen.

Stel het je eens voor: tijdens de presentatie stelt iemand een vraag aan je. En je weet het antwoord op die vraag niet!

Meer video’s over presenteren op ons YouTube kanaal

Als je het antwoord niet weet

Zeg gewoon: “Ik weet het niet”.  Of: “Ik twijfel, ik kan het niet met zekerheid zeggen”.

Denk niet dat je veel verliest hierdoor. Integendeel: ik denk dat je heel veel wint. Mensen krijgen respect voor en je zien in dat jij als spreker ook maar een mens bent en dus ook niet alles kan weten.

Daarnaast word je ook nooit aangevallen. Als je iets niet weet, als je twijfelt, word je als spreker nooit aangevallen. Dus wat kan er mis gaan? Volgende keer als je niets niet weet: gewoon eerlijk zijn.

Lees direct verder: hoe om te gaan met vragen vanuit het publiek waar je wel een antwoord op weet.

Zo zijn er met presenteren talloze zaken waar ik over nagedacht heb en jij waarschijnlijk niet omdat je eerst ervaring moet hebben voor je er zelfs maar over kunt denken. Je kunt je voordeel doen met mijn ervaring door verder te lezen in de handleiding over spreken in het openbaar.

En ik omdat ik presentatietrainer ben, heb ik ook nagedacht over de eisen waar een goede presentatietraining aan moet voldoen. Dit zijn toevallig zaken waar ik wel een antwoord op weet ;). Ik heb een CD gemaakt met de naam Winnend Presenteren en daarin vertel ik je precies hoe je een winnende presentatie kunt geven.


Gratis: winnende presentatietips

Checklist voor presentaties

We willen je graag helpen en bieden je daarom kosteloze tips (eens per maand) plus onze checklist voor presentaties.

Gewoon even ophalen en als het niet bevalt kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

Als je het antwoord niet weet was last modified: by
Als je het antwoord niet weet was last modified: by