Home » Blog » Zakelijk speechen » Lege zaal bij TEDx en toch speechen
lege zaal

Lege zaal bij TEDx en toch speechen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Lege zaal bij TEDx en toch speechen

Dit is het verhaal over een lege zaal bij TEDx.  Voor een spreker is het belangrijk om opnames van zijn presentaties te hebben. Bedrijven, instanties, stichtingen en verenigingen willen namelijk graag een presentatie van de spreker zien voordat ze de spreker boeken. Logisch toch? 

Dat willen ze omdat ze graag willen zien dat de spreker werkelijk presentaties geeft. En zo kunnen ze ook beter beoordelen of de manier van presenteren aanspreekt.  Een spreker die video’s van zijn presentaties kan laten zien heeft daarom een groot voordeel t.o.v. sprekers die geen videomateriaal hebben.

Lege zaal bij TEDx en toch speechen

Ik wil je nu een bijzonder en waargebeurd verhaal vertellen.

In zijn boek Keynote Mastery, The Personal journey of a professional speaker vertelt de Amerikaanse spreker Patrick Schwerdtfeger dat hij een presentatie bij TEDx mocht geven. Hij wilde van deze presentatie graag een video hebben.

Want als je als spreker kunt aantonen dat je bij TEDx gesproken hebt is de kans groot dat je meer opdrachten krijgt. Als de presentatie eenmaal online zou staan zou hij veel meer bekendheid krijgen. En zijn image en status zouden hierdoor verhoogt worden. Dat kon hij goed gebruiken als professioneel spreker.

Zijn presentatie bij TEDx verliep goed en hij kon niet wachten tot zijn video online stond. Na een aantal weken stonden de video’s van een aantal andere sprekers online. Een tijd later stonden alle presentaties online behalve zijn video.

Opnames zoek

Wat bleek: de opnames van zijn presentatie konden ze niet meer terugvinden! Patrick zat in zak en as. Want die video was een grote kans op het krijgen van interessante en lucratieve uitnodigingen om te presenteren. Hij kon nu niet voor het grote publiek bewijzen dat hij bij TEDx  gesproken heeft.

TEDx bood hem vervolgens een alternatief. Een dag voor de volgende TEDx in  Sacramento mocht hij een presentatie geven zonder publiek. Presenteren zonder publiek, voor een lege zaal, is natuurlijk wel vreemd en lastig.

Video: professionele presentatie

De presentatie werd op de professionele wijze opgenomen. Je ziet op deze video ook geen publiek. Wel hebben ze bij het begin en aan het eind van de presentatie geluid van het publiek ingevoegd. Deze presentatie staat ook gewoon online.

Achteraf was Patrick blij dat zijn presentatie bij TEDx met zijn typisch kenmerkende outillage uiteindelijk toch op internet kwam. Iedereen kon nu zien dat hij bij TEDx een presentatie gegeven heeft.

Wil je ook ergens speechen? Dat kan ook bij Pecha Kucha.

En als je regelmatig moet presenteren en je wilt het ook graag goed doen, dan kan ik je een presentatietraining bieden. Daarnaast hebben we ook een presentatiecursus op CD.

En hier kun je alles vinden over mij en inspirerende speeches.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Gerelateerde artikelen

Lege zaal bij TEDx: de credits voor de uitgelichte afbeelding zijn voor Pixabay.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 7-12-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *