Home » Blog » Zakelijk speechen » Ken je publiek
ken je publiek

Ken je publiek

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ken je publiek

  • wat zijn dat voor mensen?
  • waar zijn ze in geïnteresseerd?
  • hoe kun je ze boeien?
  • wat wil je publiek horen?
  • hoe kun je daar op inspelen?

Ken je publiek: weet wie er in de zaal zitten

Weet wie je publiek is en vraag je af hoe je deze mensen kunt boeien. Vraag je af wat het publiek wilt horen. En speel daarop in! Mensen zijn direct gefocust op je presentatie als ze weten dat je presentatie ze iets oplevert waar ze echt iets aan hebben! Hier moet je bij het voorbereiden van je presentatie rekening mee houden.

Je voorbereiding wordt veel gemakkelijker

Als je je toehoorders kent, wordt het voorbereiden van je presentatie duizend maal gemakkelijker! Zorg daarom dat je weet voor wie je spreekt.

Het is belangrijk om je als spreker voor je presentatie te verdiepen in je luisteraars.  Door te weten wie je toehoorder zijn is het mogelijk om je presentatie, de inhoud, de manier van communiceren en de manier waarop jij je presenteert aan te passen.

Je boodschap komt beter over

Als je weet voor wie je spreekt kun je hierop inspelen. Als je hierop inspeelt en er rekening mee houdt zul je zien dat je boodschap beter overkomt, je presentatie als beter ervaren wordt en dat je doel met je presentatie behaald wordt. En je kunt het publiek ook gemakkelijker betrekken.

Tips om je publiek beter te leren kennen

Tips om je publiek te leren kennen:

  • Vraag je af wie je publiek is en probeer vooraf zoveel mogelijk informatie over je publiek te verzamelen.
  • Zorg ervoor dat je presentatie, jij als presentator, de inhoud en de manier van communiceren aan je luisteraars zijn aangepast.

Zorgen dat je je publiek kent door je vooraf in je publiek te verdiepen is een belangrijke presentatietip. Maar er valt meer te vertellen over presenteren.

Ik kan je een professionele presentatiecursus bieden. En we hebben zelfs een presentatiecursus op CD. Daarnaast kun je ook onze checklist voor presentaties downloaden.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 22-3-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 17-10-2022