Home » Blog » Zakelijk speechen » Inhoud van je presentatie
inhoud van je presentatie

Inhoud van je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

De inhoud van je presentatie

Moet jij binnenkort een presentatie geven en ben je je nu druk aan het voorbereiden voor de presentatie? Helemaal goed. De voorbereiding van je presentatie is enorm belangrijk.

Denk bij de inhoud van je presentatie aan je publiek

Zou jij het leuk vinden als ik je iets ga vertellen over paddenstoelen terwijl dit je eigenlijk helemaal niets interesseert? Of misschien dat ik iets ga vertellen over een klein moertje waarover jij dan denkt: Wat moet ik ermee?

Juist, dat interesseert je weinig en daardoor verslapt je aandacht en ben je er ook niet bij betrokken. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat het publiek interesseert en daar op in te spelen.

Je was bezig om je presentatie voor te bereiden, misschien moet je er nog aan beginnen. Maar het uitgangspunt is: het publiek. Schrijf de presentatie en presenteer ook naar het publiek toe. Dan zul je zien dat het veel makkelijker gaat.

Wat ga je vertellen?

Je denkt na over de inhoud van de presentatie: wat je wilt vertellen, wat je niet wilt vertellen. En wat je belangrijk vindt of wat je minder belangrijk vindt. Wat de essenties zijn, wat je hebt meegemaakt. Je denkt na over het aantal voorbeelden dat je wilt geven en je bedenkt de voorbeelden die je wilt geven. En dat is allemaal top, heel erg goed.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Sylvia ter Wal

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing

Het was dr eerste keer in Groningen: de Bitterballenborrel moest een succes zijn natuurlijk, gegarandeerd door ons, Ambassadeurs van team Groningen én spreker. En zo was het, mede dankzij de bevlogen lezing van Rob! Sprekend, beeldend, een tikkie interactief. Op de bezoekers gericht, aandacht voor de reacties en – dat is soms lastig – goed …

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing Lees meer »

Stem af op je publiek

Maar realiseer je wel heel erg goed dat je de presentatie niet voor jezelf geeft, maar voor het publiek.

Daarom denk ik dat het altijd heel erg belangrijk is dat je de presentatie voorbereid voor het publiek. Met andere woorden: je moet jezelf niet centraal stellen en dus niet gaan bedenken wat jij wilt vertellen, maar je moet eigenlijk gaan bedenken wat belangrijk is voor het publiek, voor de zaal, voor de mensen, voor de luisteraars.

Wat willen zij graag horen? Wat is voor je publiek van belang? Waar kunnen ze iets mee? Waar hebben ze iets aan?

Als je vanuit dit oogpunt de presentatie gaat voorbereiden en ook gaat geven, zul je zien dat het veel eenvoudiger is om de aandacht van het publiek te houden. En om het publiek bij je presentatie te betrekken. Het is heel moeilijk om de aandacht van het publiek te pakken en te houden als het publiek gewoon niet geïnteresseerd is in het onderwerp.


Als je dat wilt kan ik je een training overtuigend presenteren aanbieden. En onze gids voor boeiende presentaties Winnend Presenteren kan je ook enorm helpen. Of je kunt onze checklist voor presentaties downloaden.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 7-5-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-12-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *