Home » Blog » Zakelijk speechen » Indeling van je presentatie
indeling van je presentatie

Indeling van je presentatie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Indeling van je presentatie

In dit artikel wil ik het hebben over die sprekers die het idee hebben dat er zoveel te vertellen is en die hierdoor moeilijk een keuze kunnen maken over wat ze werkelijk gaan vertellen.

Ik geef je in dit artikel een heel eenvoudige indeling inclusief een eenvoudige werkwijze. Als je deze indeling en werkwijze hanteert wordt het ook eenvoudiger om te selecteren waarover je wel en niet over gaat spreken.

Indeling van je presentatie: 3 hoofdonderdelen

We gaan er voor het gemak van uit dat je al weet waar je het over wilt hebben. Probeer dan deze presentatie in te delen in drie onderdelen. We noemen ze voor het gemak: A, B en C. Dat zijn de onderdelen waar de presentatie uit bestaat.

Dus bedenk drie hoofdonderdelen van de presentatie. Zoek vervolgens één woord dat één onderdeel totaal dekt. Eventueel kun je dit in een kort zinnetje samenvatten. Maar houd het kort!

Indeling van je presentatie
Indeling: A, B, C

Indeling verfijnen

De volgende stap is om elk van de drie onderdelen te verdelen in maximaal drie punten waar je over wilt gaan spreken. Dat zijn dus A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2 en C3. Probeer elk punt samen te vatten in een klein zinnetje. Het mooiste is als je het in één woord kunt samenvatten. Zo kort en krachtig mogelijk.

Indeling van je presentatie
Indeling verfijnen

Drie onderdelen: en elke onderdeel bestaat uit drie punten. Naast dat dit voor het publiek overzichtelijk is kan het publiek de inhoud van de presentatie ook makkelijker onthouden. Dus 3 – 3!

Het zou mooi zijn als je alles wat je wilt vertellen in de diverse onderdelen hebt kunnen plaatsen. Zo blijft de presentatie voor het publiek en voor jouzelf als spreker overzichtelijk.

Selecteren

Vervolgens kijk ik per punt wat ik precies wil vertellen en wat niet. Kies er voor om alleen dat te gaan vertellen wat belangrijk, noodzakelijk, interessant, leuk en boeiend is. Kies alleen dat wat er toe doet, to the point! Het is onmogelijk om alles te vertellen dus vertel alleen het broodnodige.

Vraag jezelf af wat echt belangrijk om te vertellen is en wat niet! Als je dat gedaan hebt, loop de presentatie nog eens door en kijk dan nogmaals of je iets kunt schrappen. Herhaal dit een aantal keer tot dat alle overbodige zaken verwijdert zijn.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Plankenkoorts presenteren

Goede en enthousiaste spreker!

Rob is een aangename spreker die weet waarover hij het heeft en enthousiast verhaalt over de kracht van verbeelding, mede aan de hand van tal van persoonlijke anekdotes en ervaringen! Van der Putt Advocaten, Marcus Gerrits

Afbeeldingen toevoegen

Elk onderdeel en alle punten heb je eerder aangegeven met een woord of een klein zinnetje. Maak de presentatie nog duidelijker door afbeeldingen toe te voegen. Afbeeldingen zorgen ervoor dat het publiek de presentatie beter onthoudt en dat de presentatie meer aanspreekt.

Voeg een afbeelding toe bij elk onderdeel en bij elk punt. Je kunt er voor kiezen om de tekst en afbeelding in de presentatie te vermelden, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de afbeelding te plaatsen en de tekst te verwijderen.

Indelding van je presentatie: kleuren

Graag wil ik je ook een tip geven over het kleurgebruik in je presentatie. Gebruik kleuren die de kleuren van je bedrijf en dienst vertegenwoordigen. Als dat om welke reden dan ook niet mogelijk of gewenst is kun je kleuren gebruiken die ergens betrekking op hebben.

Als je deze kleuren benoemt is het voor het publiek eenvoudiger om de presentatie te onthouden. Ik heb de kleuren rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag gebruikt. Als achtergrond heb ik voor oranje gekozen, de kleur van het koningshuis.

Tijdens de presentatie kun je dan zeggen, rood, wit en blauw zijn de drie hoofdonderdelen. Hierdoor kan het publiek deze hoofdonderdelen eenvoudiger onthouden.

Bedenk een duidelijke indelding

  • Bedenk een eenvoudige en duidelijke structuur. Mijn voorkeur gaat uit naar 3-3 (drie onderdelen met elk drie onderwerpen)
  • Verdeel de presentatie in drie onderdelen. Dit zijn de hoofdonderdelen. En bedenk één woord die elk onderdeel dekt.
  • Verdeel elke hoofdonderdeel in drie punten. Vat een punt in één woord samen.
  • Bedenk dan wat je bij elk punt wilt vertellen. Vertel alleen dat wat belangrijk en noodzakelijk is.
  • Loop de presentatie dan nog een aantal keer door en schrap alles wat overbodig is.
  • Voeg bij elk onderdeel en bij elk punt een passende afbeelding toe.

Zou je graag willen leren goede presentaties te geven waarbij je boodschap echt overkomt? Dat leer ik je in een presentatietraining waarin je leert overtuigend te presenteren.

En je kunt ook verder lezen op onze pagina over de presentatiegids op CD die we voor je hebben gemaakt. Of haal onze checklist voor presentaties op.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 23-12-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *