Home » Teambuilding » Hoe gemotiveerd ben je? 5 motivatietechnieken
Hoe gemotiveerd ben je

Hoe gemotiveerd ben je? 5 motivatietechnieken

Bijgewerkt op 19 juni 2024

Hoe gemotiveerd ben je?

Lees onderstaande vragen eens goed door en vraag je af of je de volgende vragen met een volmondig ja kunt beantwoorden. Wees eerlijk en kijk hoe gemotiveerd je werkelijk bent. En dan weet je ook gelijk waar je matheid aan ligt. Plus: wat je er eventueel aan zou kunnen doen. Want zonder enthousiasme en echte motivatie is het natuurlijk wel lastig om je voortdurend in te spannen om te winnen.

Hoe gemotiveerd ben je als teamlid? Soms ben je als teamlid niet zo blij. Soms weet je ook niet wat er precies aan de hand is. Ben je misschien je motivatie kwijt?  

Motivatie test

Je kunt je motivatie testen door je af te vragen: kun je “ja” zeggen op deze vragen?

 • Heb ik veel kracht, energie en zin om mijn taken uit te voeren? En de teamdoelstellingen te bereiken?
 • Kan ik als teamlid mezelf ertoe zetten om de dingen te doen die er van mij verwacht worden?
 • Ben ik gemotiveerd om mijn dagelijkse werkzaamheden te verrichten?
 • Ga ik door bij tegenslagen?
 • Ben ik een doorzetter en geef ik niet op?
 • Kan ik me goed aan veranderingen aanpassen?
 • Besteed ik veel tijd en energie om mezelf te ontwikkelen, te groeien en te verbeteren?
 • Heb ik veel energie en ben ik actief en productief?

Kijk eens naar het aantal vragen dat je als teamlid met een volmondige ja beantwoord hebt. De kans is erg groot dat dit niet telkens het geval is. Elk teamlid heeft natuurlijk momenten waarop hij niet of minder gemotiveerd is. Op zo’n moment is het super belangrijk dat je weer snel je motivatie terug hebt. 

5 motivatietechnieken

De momenten waarop je als teamlid niet of minder gemotiveerd bent zijn de momenten dat je motivatietechnieken kunt gebruiken om weer volop gemotiveerd te raken. Je kunt motivatie-technieken zelfs preventief gebruiken.

Deze technieken zorgen ervoor dat je binnen korte tijd weer gemotiveerd raakt en gaat doen wat je moet doen. En weer een echte teamplayer wordt! Om het één en ander te verduidelijken zijn de motivatietechnieken in vijf categorieën ingedeeld:

Algemene motivatie

Voor de algemene motivatie. De resultaten en ontwikkeling van het team waar je teamlid van bent zijn goed, maar je wilt scherp en gemotiveerd blijven. Je wilt je dus preventief motiveren.

Inspiratie

Om jezelf te laten inspireren. Je bent gemotiveerd, maar je merkt dat je wat inspiratie kan gebruiken. Het aantal nieuwe ideeën wat je krijgt neemt af en je hebt behoefte aan extra motivatie.

Tijdelijke inzinking

Hoe je jezelf kunt motiveren bij een korte tijdelijke inzinking. De laatste dagen zijn niet zo goed verlopen, je kunt wel wat extra motivatie gebruiken!

Tegenslagen en mislukkingen

Hoe je jezelf kunt motiveren bij tegenslagen en mislukkingen. De omzet is een stuk minder. En de laatste tijd heb je geen grote opdrachten meer gehad. En het team waar je deel van uitmaakt heeft het laatste kwartaal geen goede resultaten behaald. Je baalt en bent zeer teleurgesteld!

Verandering

En hoe je jezelf kunt motiveren om te veranderen. Je ziet in dat je te weinig kennis op je vakgebied hebt. Er zijn een aantal ontwikkelingen waarvan je nog niet goed op de hoogte bent. Je ziet in dat je moet veranderen en bij moet leren om betere resultaten met het team te behalen.

Aangezien teams en teamleden weleens hun motivatie verliezen bij tegenslagen wil ik hier iets verder op ingaan en je tools geven om te voorkomen dat je tijdens een tegenslag je motivatie verliest. 

Hoe gemotiveerd ben je werkelijk?

De volgende keer: Hoe je jezelf kunt motiveren bij tegenslagen en mislukkingen.

Deze techniek bestaat er uit om bij een mislukking het zinnetje: ‘de volgende keer’ uit te spreken en niet te lang stil te staan bij tegenslagen en mislukkingen. Stel je eens voor dat je de opdracht niet gekregen hebt. Dan kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen:

 • De volgende keer moet ik me meer verdiepen in de behoeften van de klant
 • Of: De volgende keer moet ik het gesprek beter voorbereiden.
 • Misschien: De volgende keer besteed ik meer tijd aan een persoonlijker contact met de klant.

Als je ‘de volgende keer’ uitspreekt richt je je  op de toekomst. ‘In de toekomst doe ik het anders en dan gaat het wel lukken!’ In de toekomst heb je een kans en een mogelijkheid om het anders aan te pakken. Want in de toekomst is alles mogelijk! Hierdoor krijg je o.a. weer vertrouwen dat je als teamlid de doelen kunt en gaat behalen.


Ik ben teambuilding specialist en ik houd ervan om met een team te werken.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.