Home » Teambuilding » Hoe creëer je verandering
hoe creeer je verandering

Bijgewerkt op 19 september 2023

Hoe creëer je verandering

Heel veel mensen vragen zich af hoe ze zelf eenvoudig kunnen veranderen en beter kunnen samenwerken. Ik kan je één ding verzekeren: veranderen, iets heel anders aanpakken, dat is niet makkelijk. Je moet er voortdurend voor vechten.

Stel je eens voor dat je bijvoorbeeld een betere teamplayer wilt zijn. Je wilt beter met de teamleden communiceren. Je wilt meer betrokken zijn bij het team. Of je wilt een andere teamrol. Je hebt plannen om teamleden te ondersteunen. En je wil je mede-teamgenoten meer vertrouwen geven.

Met andere woorden: je wilt iets veranderen. Als je echt wilt veranderen, dan is dat mogelijk. Maar hoe doe je dat? Ik ga je eerst een verhaal over iemand vertellen.

Het verhaal van verandering

Iedereen in zijn omgeving zei: zou je niet eens wat gezonder gaan leven, wat gezonder gaan eten, meer actie ondernemen. Maar hij reageerde niet. Hij vond het wel best zo. Hij dacht “het zal mijn tijd wel duren”. Hij was te dik. Hij leefde ongezond. Dronk te veel, rookte, ging te laat naar bed. Hij at te veel en bewoog te weinig. Hij leefde ongezond en dat was ook aan zijn lichaam te zien.

Op een gegeven moment kreeg hij lichamelijke klachten en ook mentale klachten. En hij besloot naar een arts te gaan. De huisarts zei: “als je niet verandert, dan heb je nog maar een jaar te leven”. Op dat moment veranderde hij. Hij ging meer bewegen, hij at veel gezonder. En hij stopte met drinken, hij stopte met roken. Hij ging veel sporten en hij werd weer helemaal fit.

Veranderen door mentale pijn

Dit is heel interessant wat er gebeurd is. Hij kon pas veranderen toen hij mentale pijn had. En wat was die mentale pijn? Die mentale pijn was dat als hij zo door zou gaan, hij over een jaar dood zou zijn. Dat was voor hem genoeg om te veranderen.

Toen die mentale pijn ontstond had hij gelijk kracht en energie om te veranderen. Mentale pijn kun je zelf heel goed gebruiken om te veranderen. Als je wilt veranderen, maak dan de mentale pijn zo groot als je kunt. En hoe kun je dit doen? Heel eenvoudig.

Stel je eens voor dat je geen echte teamplayer bent. En je wilt veranderen. Dat kun je doen door een vraag te stellen.

Wat gebeurt er in de toekomst als ik zo doorga, als ik geen echte teamplayer wordt?

Als ik geen echte teamplayer ben, kan ik niet zo veel voor het team betekenen. En dan zullen mijn teamgenoten me niet respecteren, waarderen en niet serieus nemen. Ze kunnen zich aan me ergeren. Daarnaast is de kans om promotie te maken zeer klein. En is er zelfs kans dat mijn contract niet verlengd wordt. Ik word ontslagen.

En als ik geen nieuwe baan meer krijg, dan heb ik geen geld meer, of in ieder geval minder geld. En dan kan ik mijn vaste kosten niet meer betalen. Ik kan misschien niet meer met vakantie. Dan moet ik mijn auto verkopen. Ik moet misschien ook mijn fiets verkopen om aan geld te komen.

Als je dat weet, als je die mentale pijn voelt, dan ben je in staat om te veranderen. Vraag je dus altijd af: welke nadelige gevolgen krijg ik van deze situatie?

Hoe creëer je verandering

Een andere situatie: je communiceert slecht! Om verandering te creëren kun je jezelf dan de volgende vraag stellen:

Hoe ziet mijn toekomsteruit en wat kan er gebeuren, als ik zo slecht blijf communiceren zoals ik nu doe?

De antwoorden: doordat ik slecht communiceer ontstaan er veel misverstanden, fouten en ergernissen. Daardoor zullen de teamleden me niet of minder respecteren en waarderen. En daardoor saboteer ik dat het team goede resultaten behaalt. En dat kan ervoor zorgen dat ik mijn baan kwijtraak met alle nadelige gevolgen van dien. 

Als je dus iets wilt veranderen aan jezelf, en het maakt niet uit wat, maak je mentale pijn dan zo groot mogelijk. En dat kun je doen door het stellen van een vraag:

Wat gebeurt er in de toekomst als ik zo verder ga?

Als je deze vraag gesteld hebt, kun je er een antwoord op geven. En als je dat gedaan hebt, dan is de mentale pijn groot. Je hebt namelijk beschreven in wat voor situatie je niet terecht wilt komen. En daardoor ben je wellicht in staat om te veranderen. Pas deze techniek toe en je bent werkelijk in staat om een beter en waardevoller teamlid te worden. 

Vraag je eens af:

Wat gebeurt er als ik niet genoeg bij het team betrokken ben? Wat gebeurt er voor negatiefs als ik mijn teamleden niet respecteer en waardeer? Wat gebeurt er voor vervelends als ik bepaalde taken niet of slecht uitvoer? Wat zijn de gevolgen als ik een negatieve instelling heb? 

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.